Raportti: Ikean alihankkijat käyttivät vuosien ajan pakko­työtä Valko-Venäjän vankiloissa

Ikea katkaisi jo aiemmin tänä vuonna alinhankintasopimuksensa Valko-Venäjällä.

18.11. 2:37

Ruotsalaisen huonekalujätti Ikean alihankkijat hyödynsivät vuosien ajan Valko-Venäjän vankien pakkotyötä, kertoi ranskalainen tutkiva sivusto Disclose torstaina. Sen raportti aiheesta perustuu satoihin pääasiassa julkisiin asiakirjoihin ja kymmenien todistajien haastatteluihin.

Aljaksandr Lukašenkan diktatuurin tiedetään teettävän pakkotyötä myös poliittisilla vangeillaan. Osa on vangittu silkan mielenosoitukseen osallistumisen takia.

Raportti yhdisti pakkotyölaitoksiin lähes puolet Ikean merkittävistä alihankkijoista Valko-Venäjällä kymmenen viime vuoden aikana.

”Nämä ovat erityisen raakoja pakkotyöleirejä, jotka tunnetaan kidutuksesta, nälässä pitämisestä ja sairaanhoidon epäämisestä”, Disclose kirjoitti.

Esimerkiksi Ikean tekstiilialihankkija Mogotex osti tuotteita nuorisovankilasta, jonka johtaja oli EU:n pakotelistalla vuosina 2006–2014 ”poliittisten vankien epäinhimillisen kohtelun” perusteella. Työtä tehneille vangeille maksettiin tiettävästi alle kaksi euroa kuukaudessa.

Ikea on arvioinut, että sen alihankkijat Valko-Venäjällä työllistivät noin 10 000 ihmistä.

”Valitettavasti maailmassa ei ole niin vahvaa järjestelmää, että se estäisi väärinkäytösten riskin”, Ikean edustaja kommentoi raportin tietoja uutistoimisto AFP:lle.

Ikea korosti, että se ei hyväksy alihankkijoiltaan minkäänlaista pakotettua tai vankilatyötä.

Kesäkuussa 2021 Ikea päätti pidättäytyä uusista alihankintasopimuksista Valko-Venäjällä Lukašenkan hallinnon ihmisoikeusrikkomusten takia. Yhä voimaan jääneet alihankintasopimuksensa Ikea katkaisi tänä vuonna Venäjän hyökättyä Ukrainaan Valko-Venäjän tuella.

Vuonna 2012 Ikea myönsi tutkivan journalismin ja sisäisen selvityksen myötä, että osa sen alihankkijoista Itä-Saksassa oli käyttänyt poliittisten vankien pakkotyötä 1970- ja 1980-luvulla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat