Toimittajan murhasta syytetty kruunun­prinssi sai syyte­suojan Yhdysvalloissa

Perustelu syytesuojan myöntämiselle on se, että Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman nimettiin tämän vuoden syyskuussa maansa pääministeriksi.

Mohammed bin Salman nousi maansa tosiasialliseksi johtajaksi vuonna 2017, kun hänet nimitettiin kruununprinssiksi.

18.11. 21:13

Saudi-Arabian kruununprinssi, pääministeri ja tosiasiallinen hallitsija Mohammed bin Salman on saanut Yhdysvalloissa syytesuojan oikeusjutussa, joka on nostettu häntä vastaan toimittaja Jamal Khashoggin murhasta.

Asiasta kertovat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC ja yhdysvaltalaiskanava CNN.

The Washington Postin toimittajana työskennellyt ja Yhdysvalloissa maanpaossa elänyt saudiarabialainen toisinajattelija Khashoggi murhattiin vuonna 2018 Saudi-Arabian konsulaatissa Turkin Istanbulissa. Muun muassa Yhdysvaltain tiedustelutietojen mukaan murhan tilaaja oli bin Salman. Kruununprinssi on kiistänyt syytökset.

Khashoggin leski Hatice Cengiz on nostanut bin Salmania vastaan oikeusjutun, mutta nyt Yhdysvaltain oikeusministeriö on myöntänyt kruununprinssille syytesuojan.

Perustelu syytesuojan myöntämiselle on se, että bin Salman nimettiin tämän vuoden syyskuussa maansa pääministeriksi. Nimityksen teki hänen isänsä, kuningas Salman bin Abdulaziz.

Virallisissa perusteluissa todetaan, että pääministerin roolissa bin Salman luokitellaan ulkomaisen hallituksen johtajaksi, minkä vuoksi hänellä on valtiollinen syytesuoja. Oikeusministeriö perustelee, että päätös on tehty samojen ohjeiden mukaan kuin kaikkien muidenkin valtionjohtajien kanssa.

Samalla Yhdysvaltain hallinto korostaa, että päätös on puhtaasti juridinen ja ettei sillä ole mitään tekemistä ”hirvittäväksi” kutsutun murhan yksityiskohtien kanssa.

Perustelut ovat herättäneet runsaasti arvostelua, koska bin Salmanin nimittäminen Saudi-Arabian pääministeriksi on nähty lähinnä muodolliseksi teoksi. Tosiasiallisesti bin Salman on johtanut maata jo vuodesta 2017 lähtien.

Hatice Cengiz kirjoitti Twitterissä torstaina päätöksen jälkeen, että ”Jamal kuoli tänään uudelleen”.

Joe Biden pelasti murhaajan antamalla hänelle syytesuojan. Hän pelasti rikollisen ja joutui samalla itse osalliseksi rikokseen. Katsotaan, kuka pelastaa sinut tuonpuoleisessa”, Cengiz kirjoitti.

Maanpaossa elävän saudiarabialaisen tiedustelu-upseerin Saad al-Jabrin poika Khalid al-Jabri puolestaan sanoi uutistoimisto AFP:lle, että Yhdysvallat antoi päätöksellään kruununprinssille ”luvan tappaa”.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin pääsihteeri Agnes Callamard kirjoitti Twitterissä, että päätös syytesuojasta on ”syvä petos”.

”Jälleen yksi sellainen. Ensin presidentti Trump jätti asian huomioimatta. Sitten presidentti Biden teki nyrkkitervehdyksen... Kaikissa vaiheissa heillä olisi ollut muita vaihtoehtoja”, Callamard kirjoitti.

Hän viittaa kommentissaan presidentti Bidenin ja kruununprinssin kesäiseen tapaamiseen, josta lähti leviämään kuva Bidenin ja bin Salmanin tekemästä nyrkkitervehdyksestä.

Bidenin ja bin Salmanin tapaaminen oli merkittävä käänne Yhdysvaltojen ja Saudi-Arabian välisissä suhteissa. Yhdysvallat oli pitänyt Saudi-Arabiaa hylkiönä Khashoggin murhan jälkeen, mutta Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on ajanut myös Yhdysvallat pyrkimään parantamaan suhteitaan öljyvarannoilla rikastuneen Saudi-Arabian kanssa.

Merkittävää parannusta ei suhteissa ole tosin nähty – varsinkaan sen jälkeen, kun Saudi-Arabia yhdessä Venäjän kanssa päättivät lokakuussa supistaa öljyn päivätuotanto­kiintiötään kahdella miljoonalla barrelilla.

Supistamisen tavoitteena oli pysäyttää hintojen lasku, koska öljymaat hyötyvät raakaöljyn korkeasta hinnasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat