Theranos-johtaja Elizabeth Holmes tuomittiin 11 vuodeksi vankeuteen

Theranos-yrityksen perustaja Elizabeth Holmes sai tuomionsa perjantaina San Josessa.

Neljästä petoksiin liittyvästä rikoksesta tuomittu Elizabeth Holmes sai tuomionsa perjantaina San Josessa.

19.11. 0:54 | Päivitetty 19.11. 12:50

Theranos-veritestausyhtiön perustaja Elizabeth Holmes on tuomittu 11 vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi vankeuteen petoksista, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

AFP:n mukaan Holmes sai tuomionsa startup-yritykseensä liittyvistä petoksista perjantaina San Josessa. Holmes, 38, on tällä hetkellä raskaana. Oikeuden tuomari Edward Davila päätti, ettei hänen tarvitse antautua ennen kuin huhtikuussa.

Reutersin mukaan on odotettavissa, että Holmesin asianajat pyytävät hänen vapauttamistaan takuita vastaan sillä välin, kun hän valittaa tuomiostaan. Tuomionlukua oli siirretty useita kertoja. Viime viikolla liittovaltion tuomari kumosi Holmesin pyynnön uudesta oikeudenkäynnistä.

Reutersin mukaan Holmes itki kuulemisensa aikana ja kertoi olevansa syvästi järkyttynyt virheistään. Hän kertoi, että tekisi asiat nyt toisin, jos voisi.

”Olen tuntenut syvää häpeää siitä, mitä ihmiset kävivät läpi, koska minä petin heidät”, Holmes sanoi Reutersin mukaan.

Holmes tuomittiin tammikuussa neljästä petokseen liittyvästä rikoksesta liittovaltion tuomioistuimessa Kaliforniassa. Tuolloin todettiin, että Holmes oli huijannut toiminnallaan sijoittajia. Hänet vapautettiin osasta 12:sta syytteestä oikeudenkäynnin aikana ja osasta luovuttiin kokonaan. Holmes itse kiisti syytteet.

Lue lisää: Theranos-oikeuden­käynnin valamiehistö pohti Elizabeth Holmesin kohtaloa päiväkausia – Kaksi ”savuavaa asetta” johti petos­tuomioihin

Holmesia pidettiin pitkään Piilaakson startup-kuningattarena, jota hehkutettiin mediassa ja arvostettiin bisnesmaailmassa. Hän keräsi Theranosin avulla niin mittavan omaisuuden, että hänestä tuli kaikkien aikojen nuorin naismiljardööri, jonka nettovarallisuudeksi arvioitiin useita miljardeja. Theranosin arvon puolestaan kerrottiin olevan peräti yhdeksän miljardia.

Vuonna 2015 Holmesin yrityksen epäselvyydet tulivat julkisuuteen, kun Theranosin työntekijä kertoi, ettei yhtiön kehittämä laite toiminut kuten piti. Pian sen jälkeen Wall Street Journal -lehti uutisoi, että Theranosin testit oli tehty muiden yritysten laitteilla.

Lue lisää: Elizabeth Holmes oli maailman nuorin nais­miljardööri, nyt häntä uhkaa 20 vuoden vankeus – näin veri­kuningattaren nousu päättyi

Theranos markkinoi testaustekniikkaa, joka määrittäisi esimerkiksi syövän tai diabeteksen potilaan sormenpäästä otetuista muutamasta veripisarasta.

Holmes keräsi yhtiöönsä satojen miljoonien dollareiden rahoituksen ja valtavan omaisuuden, mutta lopulta paljastui, että kyseessä oli huijaus.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat