Putin ei enää mahdu samaan pöytään maailman johtajien kanssa

Venäjä on yhä pahemmin syrjässä kansainvälisestä päätöksenteosta. Asiantuntijan mukaan Putin haluaa välttää myös Kiinan ja Intian nolaamista.

Kiinan presidentti Xi Jinping (vas.) ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden tapasivat G20-kokouksessa Indonesiassa maanantaina.

19.11. 17:38

Venäjä ja sen presidentti Vladimir Putin on työnnetty diplomaattisesti yhä ahtaampaan rakoon.

Runsaan viikon kuluessa Aasian maissa järjestettiin kolme huippukokousta, joissa Venäjän kasvava kansainvälinen eristys näkyi selvästi. Putin ei osallistunut kokouksista yhteenkään, eikä Venäjä päässyt esittelemään kantojaan.

Indonesian Balilla järjestettiin alkuviikosta G20-maiden eli maailman 19 rikkaimman valtion sekä EU:n kokous.

Kokouksessa huomion varasti Yhdysvaltain ja Kiinan presidenttien Joe Bidenin ja Xi Jinpingin ensimmäinen kohtaaminen. Putin ei osallistunut kokoukseen, vaan Venäjää edusti kokouksessa ulkoministeri Sergei Lavrov.

Kiina oli kaikissa kokouksissa näkyvässä roolissa, vaikka Yhdysvallat on nimennyt Kiinan eikä siis Venäjää vakavimmaksi uhkaksi maailmanjärjestykselle pitkällä aikavälillä.

Lisääntyvästä kilpailusta ja kiristyvistä tunnelmista huolimatta länsivaltiot ovat Kiinan kanssa yhä puheväleissä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron määritteli kokouksessa, että hyökkäyssodallaan Putin rikkoi sovitut pelisäännöt.

”Tässä [Ukrainan] sodassa on erilaista se, että se on hyökkäys kansainvälisiä sääntöjä vastaan. Kaikkien valtioiden vakaus perustuu kansainväliseen järjestykseen”, Macron sanoi.

Hän myös kehotti Venäjää ”palaamaan pöytään” ja ”kunnioittamaan kansainvälistä järjestystä”.

Venäjän helmikuussa aloittaman hyökkäyssodan alussa spekuloitiin, että Venäjä voisi löytää uusia liittolaisia, vaikka se eristettiin pakottein maailmankaupasta.

Jotkin maat pitivätkin Venäjän puolia esimerkiksi YK:n äänestyksissä, mutta Venäjä ei vaikuta solmineen kestäviä suhteita globaaliin etelään.

Putin on vältellyt myös Kiinaa ja Intiaa, jotka ovat jatkaneet kaupankäyntiä Venäjän kanssa huolimatta laajoista talouspakotteista. Venäjä, Kiina ja Intia tapasivat viimeksi syyskuussa, mutta kokouksissa ne pitivät etäisyyttä.

Carnegie-tutkimuslaitoksen tutkija Alexander Gabuev sanoi uutiskanava CNN:llä, että Putin haluaa välttää kiusallisen huomion niihin muutamiin valtioihin, jotka vielä sietävät Venäjää.

”[Putin] ei halua olla se toksinen kaveri”, Gabuev sanoi.

loppuviikosta vuorossa oli Aasian ja Tyynenmeren maiden talousjärjestön Apecin kokous Thaimaan Bangkokissa.

Venäjä kamppaili vastaan, mutta kokous päättyi lauantaina tuomitsemaan Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan samoilla sanoilla kuin G20-kokous.

”Useimmat jäsenmaat tuomitsivat voimakkaasti Ukrainan sodan ja painottivat sitä, että sota aiheuttaa mittaamatonta inhimillistä kärsimystä ja voimistaa maailmantalouden haurautta”, kokouksen päätöspöytäkirjassa sanottiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat