Turkki sanoo tehneensä ilma­iskuja kurdialueille pohjoiseen Syyriaan ja Irakiin

Tarkkailujärjestön mukaan iskuissa kuoli useita sotilaita sekä kurdijohtoisista Syyrian demokraattisista joukoista (SDF) että hallintoa tukevista joukoista.

Turkin ilmaiskun tuhoama auto Derikissä Syyriassa sunnuntaina.

20.11. 2:34 | Päivitetty 20.11. 18:20

Turkki on tiedottanut tehneensä ilmaiskuja kurditaistelijoiden tukikohtiin pohjoisessa Syyriassa ja Irakissa. Tarkkailijoiden mukaan iskuissa on kuollut ainakin 31 ihmistä.

Maan puolustusministeriön mukaan iskut kohdistuivat kurdijärjestö PKK:hon eli Kurdistanin työväenpuolueeseen ja YPG-joukkoihin, joita Turkki pitää PKK:n jatkeena. Turkki ja länsimaat ovat luokitelleet PKK:n terroristijärjestöksi.

Viime sunnuntaina Istanbulissa tehtiin terrori-isku, jossa kuoli kuusi ihmistä ja loukkaantui 81. Isku oli tuhoisin viiteen vuoteen.

Turkki on syyttänyt PKK:ta iskusta. PKK on kiistänyt olleensa iskuun millään tavalla osallinen.

Mikään ryhmä ei ole ilmoittautunut iskun tekijäksi. Turkki on pidättänyt iskusta yli kymmenen ihmistä, mukaan lukien syyrialaisnaisen, jonka kerrotaan jättäneen pommin sen räjähdyspaikalle. Myös Bulgariassa on pidätetty viisi ihmistä osallisuudesta iskuun.

turkin Syyriaan tekemistä iskuista kertoivat aiemmin alueen kurdijohtoiset joukot sekä Britanniassa toimiva, Syyrian sotaa tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights -järjestö.

Tarkkailujärjestön mukaan iskuissa kuoli 31 ihmistä. Kuolleiden joukossa oli parikymmentä kurdijohtoisten SDF-joukkojen sotilasta, toistakymmentä hallinnon sotilasta ja yksi toimittaja, järjestö kertoi.

Kurdiviranomaisten mukaan kuolleita olisi 29, joista 11 olisi siviilejä.

Turkki ei ole kertonut uhreista.

Turkin puolustusministeri Hulusi Akar ilmoitti, että Syyrian ja Irakin kurditukikohtiin kohdistuvat operaation nimi on Pençe-Kılıç (vapaasti suomennettuna Kynsimiekka).

Turkki julkaisi videopätkän, jossa puolustusministeri Akar esitti tilannekatsausta presidentti Recep Tayyip Erdoğanille, joka antoi käskyn iskuihin.

Ennen lausuntoaan Turkin puolustusministeriö julkaisi twiitit, joista ensimmäisessä lentokone oli lähdössä matkaan yöllä ja toisessa näytettiin ilmaiskuja.

”Tilinteon päivä”, ensimmäisessä twiitissä lukee.

Ministeriö ei kuitenkaan tarkentanut iskujen kohdetta, vaan ainoastaan viittasi muun muassa ”terrorismin pesäkkeiden” tuhoamiseen.

SDF:n edustaja kertoi Turkin iskeneen Kobanen kaupunkiin sekä kahteen tiheästi asuttuun kylään Aleppon ja Hasakan maakunnissa. Syrian Observatory of Human Rightsin mukaan raportoi Turkin joukkojen tehneen yli 20 ilmaiskua kahdessa maakunnassa. Järjestöllä on Syyriassa laaja kontaktiverkosto.

Järjestöstä kerrottiin uutistoimisto AFP:lle, että iskut kohdistuivat SDF:n asemien lisäksi Hasakassa ja al-Raqqassa paikkoihin, joihin on sijoitettu Syyrian hallinnon joukkoja.

Kurdienemmistöinen Kobane Syyriassa lähellä Turkin rajaa päätyi äärijärjestö Isisin hallintaan vuonna 2014, kunnes kurditaistelijat ajoivat Isisin pois seuraavana vuonna. Turkin sisäministeri Süleyman Soylu on sanonut Turkin uskovan, että käsky toteuttaa sunnuntain isku on tullut nimenomaan Kobanesta.

Artikkelia muokattu klo 5.50: Lisätty tieto siitä, että Turkki on tiedottanut tehneensä iskut

Artikkelia päivitetty kauttaaltaan uusimmilla tiedoilla klo 14.45.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat