Ilmastokokouksessa voittivat laiskuus ja kyynisyys

YK:n ilmastokokous päättyi pettymykseen. Periaatteessa hyvältä kuulostavien lupausten alta paistaa ruma todellisuus, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Sara Vainio.

Egyptin ulkoministeri Sameh Shukri sulki Cop27-ilmastokokouksen sunnuntaina.

20.11. 11:22 | Päivitetty 20.11. 11:34

YK:n ilmastokokous päättyi sunnuntaina yli vuorokauden myöhässä. Yön tunteina loppuun puristetut neuvottelijat pääsivät ryömimään lomahotelleilleen vasta auringon noustessa Punaisellamerellä.

Tulosta ei voi sanoa menestykseksi, vaikka puheenjohtajamaa Egypti miten tahtoisi. Periaatteessa hyvältä kuulostavien lupausten alta paistaa ruma todellisuus.

Haavoittuvimmille maille luvattiin uusi rahasto ilmastonmuutoksen tuhojen ja menetysten korvaamiseen. Kuulostaa periaatteessa hyvältä, mutta se jäi taktisesti päättämättä, kuka rahastoon oikein laittaa rahaa.

Suuret saastuttajat Kiinasta arabimaihin eivät aio osallistua, Yhdysvallat tuskin saa näitäkään rahoja läpi kongressissa ja EU ilmoitti, ettei aio kantaa päävastuuta yksin.

Tuhojen hintalappu kasvaa sellaista vauhtia, että sitä ei vapaaehtoisella hyväntekeväisyydellä kateta.

Törmäsin vessajonossa katastrofaalisista tulvista kärsivän Pakistanin ilmastoministeriin Sherry Rehmaniin. Hän totesi, että hänelle on tehty kokouksessa paljon lupauksia, joita ei tulla pitämään.

Osallistujamaat tukevat yhä Pariisin sopimuksen tavoitetta rajata lämpeneminen 1,5 asteeseen, mutta vain periaatteessa. Käytännössä se tarkoittaisi fossiilisten polttoaineiden nopeaa alasajoa, johon taas ei kokouksessa sitouduttu.

Aiheesta käytiin kyyninen vääntö: Yhdysvallat ja arabimaat kannattavat hiilen alasajoa, koska heillä on öljyä. Hiilimaat Kiina ja Intia vastasivat ehdottamalla ”kaikkien fossiilisten polttoaineiden” vähentämistä. Eivät siksi, että haluaisivat vähentää kaikkia fossiilisia polttoaineita, vaan siksi, että näin ne saivat Yhdysvallat ja arabimaat hiljaisiksi. Ehdotus oli siis näpäytys.

Lopulta fossiilisista luopuminen ei edennyt mihinkään suuntaan.

Mediamaisemassa ilmastokokous oli yhdet messut muiden joukossa. Rikkaiden maiden kokous G20, startup -bakkanaali Slush ja Qatarin orjakisat söivät huomiota. Viimeisenä päivänä kännykkään kilahti mainos kulutusjuhla Black Weekistä.

Erityisen rumaa oli kansalaisjärjestöjen, aktivistien ja nuorten kohtelu.

Moni tuntemani ilmastoaktiivi mietti etukäteen, uskaltaako kokoukseen osallistua maassa, jossa mielenosoitukset on kielletty ja mielipiteen ilmaisua valvotaan. Paikalliset aktivistit pelkäsivät kostotoimia kokouksen jälkeen.

Kuulin jo matkalla kokouspaikalle, että useiden maiden nuorisoedustajia oli häiriköity. Turvallisuuspoliisi oli tunkenut heidän hotellihuoneisiinsa keskellä yötä tekemään etsintöjä ja tarkistamaan papereita. Ainakin Meksikon delegaatio teki asiasta virallisen valituksen.

Konferenssikeskusta ympäröivillä autioilla joutomailla nökötti pukumiehiä parin sadan metrin välein. Taksikuskin mukaan he ovat turvallisuuspoliisista. Konferenssikäytävillä kiersi huhuja Egyptin vakoojista. Totta tai ei, osa aktivisteista pohti kotiinlähtöä.

Egyptin oli kokousjärjestäjänä pakko rakentaa niin sanottu ”Green Zone” eli nuorille, kansalaisjärjestöille ja yrityksille tarkoitettu puoli, jossa yleisö saa vierailla eri tapahtumissa.

Suuri Flow-festivaalin näköinen alue kierrätysmateriaalista tehtyine patsaineen seisoi enimmän aikaa tyhjillään. Osin siksi, että Egyptin sotilashallinto valikoi osallistuvat järjestöt. Osin siksi, että Sharm El-Sheikh on rantalomakohde, jossa ei ole merkittävää kansalaisyhteisöä, joka kävisi ilmastomessuilla.

Aktivistit tuskin odottavat parempaa kokemusta ensi vuonna, kun kokous pidetään Arabiemiraattien Dubaissa. Aika varata seuraava neonvaloissa vilkkuva rantahotelli.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat