Joukko­ampumisesta homo­klubilla epäiltyä voivat odottaa syytteet murhista ja viha­rikoksista

Ainakin viisi ihmistä kuoli ja 25 loukkaantui sunnuntain vastaisena yönä, kun aseistettu mies hyökkäsi yökerhoon Colorado Springsin kaupungissa.

Kukkia, kynttilöitä ja muita esineitä tuotiin muistopaikalle lähelle Club Q -yökerhoa Colorado Springsissä sunnuntaina.

21.11. 9:02 | Päivitetty 22.11. 17:29

Yhdysvalloissa Colorado Springsin homoklubin joukkoampumisesta epäilty on pidätetty. Häntä voivat odottaa syytteet murhista ja viharikoksista. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto AP sekä sanomalehti The New York Times.

Poliisin mukaan joukkoampumisessa ehti kuolla viisi ihmistä ja loukkaantua 25 ennen kuin hyökkääjä pysäytettiin, kertoo uutiskanava CNN.

Coloradossa viranomaiset ovat kiitelleet asiakkaita ampujan pysäyttämisestä. 22-vuotiaan miehen epäillään hyökänneen Club Q -homoklubiin lauantaina vähän ennen puoltayötä ja avanneen tulen välittömästi.

Colorado Springsin poliisipäällikön Adrian Vasquezin mukaan ainakin kaksi asiakasta tappeli hyökkääjää vastaan ja esti näin väkivaltaisuuksien jatkumisen.

”Olemme heille suuren kiitoksen velkaa”, hän sanoi CNN:n mukaan.

Colorado Springsin pormestari John Suther totesi, että yksi asiakkaista riisti hyökkääjältä tämän aseen ja löi sillä hyökkääjää. Toinen asiakas auttoi pitämään hyökkääjän aloillaan kunnes poliisi saapui, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Asiakkaiden toimintaa ylistettiin myös yökerhon Facebook-sivulla sunnuntai-iltapäivällä julkaistussa lausunnossa.

”Kiitämme sankarillisten asiakkaiden nopeita vastatoimia, jotka taltuttivat asemiehen ja pysäyttivät tämän viharikoksen”, lausunnossa todetaan.

Aiemmin sunnuntaina viranomaiset kertoivat, ettei ampumista luokiteltu toistaiseksi viharikokseksi, mutta murhasyytteiden noston kerrottiin olevan varmaa.

Poliisi pani merkille yökerhon merkityksen seksuaali- ja sukupuoli­vähemmistöille ja sanoi tutkivansa, onko kyse viharikoksesta.

”Club Q on turvasatama lgbtq-kansalaisillemme,” poliisipäällikkö Vasquez sanoi CNN:n mukaan.

Sunnuntaina vietettiin kansainvälistä transihmisten muistopäivää. Muistopäivänä muistetaan väkivallan vuoksi kuolleita transihmisiä.

Joukkosurmaajat ovat tehneet Yhdysvalloissa useita iskuja seksuaali- ja sukupuoli­vähemmistöjen kokoontumis­paikkoihin. Vuonna 2016 floridalaiseen yökerhoon tehdyssä iskussa kuoli 49 ihmistä.

Aseväkivalta on Yhdysvalloissa suuri ja laajalle levinnyt ongelma. Gun Violence Archive -sivuston mukaan maassa on ollut tämän vuoden aikana yli 600 joukkoampumista, kun huomioidaan ne iskut, joissa ainakin neljää ihmistä on ammuttu hyökkääjää lukuun ottamatta.

Coloradon kuvernööri Jared Polis kutsui ampumista karmivaksi, kuvottavaksi ja järkyttäväksi. Hänestä tuli vuonna 2018 ensimmäinen avoimesti homoseksuaalinen mies, joka valittiin Yhdysvalloissa kuvernööriksi.

Oikaisu 22.11. klo 17.29: Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, syytteitä tapauksesta ei ole vielä virallisesti nostettu.

Lue lisää: Ainakin viisi kuollut homo­klubilla tapahtuneessa ampumisessa Coloradossa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat