Istuva presidentti Tokajev voitti odotetusti vaalit Kazakstanissa

Tokajevin voitto näytti jo etukäteen varmalta, sillä joitakin opposition ehdokkaita estettiin asettumasta ehdolle. Vaaleja tarkkaileva Etyj kritisoi vaalien ehdokas­asettelua.

Kazakstanin presidentti Kasym-Žomart Tokajev puhui parlamentille 1. syyskuuta.

21.11. 8:20 | Päivitetty 21.11. 16:16

Keski-Aasian Kazakstanissa istuva presidentti Kasym-Žomart Tokajev on pääsemässä jatkokaudelle. Kazakstanin vaaliviranomaisten maanantaina julkaisemien, lähes lopullisten tietojen mukaan Tokajev sai sunnuntain ennenaikaisissa vaaleissa yli 81 prosenttia äänistä. Lopulliset tulokset julkaistaan viikon sisällä, kun myös ulkomailta tulleet äänet on saatu laskettua.

Presidentinvaalit ovat ennenaikaiset. Tokajev ilmoitti syyskuussa hakevansa uusilla vaaleilla kansalta mandaattia vallalleen alkuvuoden mielenosoitusten jälkeen.

Äänestämässä kävi runsaat 69 prosenttia 12 miljoonasta äänioikeutetusta.

Tokajevin voitto näytti jo etukäteen varmalta, sillä joitakin opposition ehdokkaita on estetty asettumasta ehdolle ja ehdolle päässeet ovat suurelle yleisölle tuntemattomia. Vaaleja tarkkailleen Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin mukaan vaaleista puuttui aito kilpailuasetelma.

Vaaleissa oli viisi muutakin ehdokasta, mutta yksikään heistä ei onnistunut pääsemään kaksinumeroisille kannatusluvuille.

Venäjän presidentti Vladimir Putin onnitteli jo maanantaina Tokajevia tämän vaalivoitosta.

Putin ylisti viestissään Venäjän ja Kazakstanin strategista kumppanuutta ja liittoa, joka hänen mukaansa perustuu ”ystävyyteen, naapuruuteen ja keskinäiseen kunnioitukseen”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat