Ainakin yksi kurdi­taisteilija kuoli Iranin iskussa Irakin Kurdistaniin

Iran syyttää kurdien oppositioryhmiä hallitusten vastaisten mielenosoitusten lietsomisesta.

Barcelonan keskustassa järjestettiin 19. marraskuuta iranilaisyhteisön mielenosoitus Iranin hallituksen sortotoimia vastaan.

21.11. 11:45

Ainakin yksi kurditaistelija kuoli Iranin iskussa maan kurdi­oppositio­ryhmiä vastaan Irakin Kurdistanissa, kertoi Iranin Kurdistanin demokraattisen puolueen (PDKI) edustaja uutistoimisto AFP:lle maanantaina.

Iran iski myöhään sunnuntaina Koyaan ja Jejnikaniin lähelle Irakin Kurdistanin pääkaupunkia Erbiliä. Iranin Kurdistanin demokraattisen puolueen mukaan Iran käytti iskuissa ohjuksia ja itsestään tuhoutuvia lennokkeja.

Kurdiryhmien ja paikallis­viranomaisten mukaan kyseessä oli jo toinen vastaavanlainen isku viikon sisään. Iranin viime maanantaina tekemässä iskussa kuoli ainakin kaksi ihmistä ja haavoittui kahdeksan, uutisoi The New York Times -sanomalehti.

Myös Iranin vallankumouskaarti myönsi maanantaina, että se teki sunnuntain ja maanantain välisenä yönä lennokki- ja ohjusiskuja Iranin kurdien oppositioryhmiä vastaan Irakin puolella rajaa. AFP:n mukaan Iranin vallankumouskaarti kutsuu kurdiryhmiä ”separatistisiksi ja Iranin vastaisiksi terroristiryhmiksi”.

Iranin hallinto on syyttänyt kurdien oppositioryhmiä levottomuuksien lietsomisesta Iranissa, jossa hallinnon vastaiset mielenosoitukset ovat jatkuneet jo yli kahden kuukauden ajan.

Mielenosoitukset sysäsi käyntiin 22-vuotiaan kurdinaisen Mahsa Aminin kuolema siveyspoliisin käsissä syyskuun puolivälissä. Siveyspoliisi oli pidättänyt Aminin väärin puetun hijabin eli huivin vuoksi.

Mielenosoitukset alkoivat Aminin kotiseudulta Iranin Kurdistanista, mutta ne levisivät nopeasti koko maahan. Iranin viranomaiset kutsuvat mielenosoituksia mellakoinniksi ja syyttävät kurdiryhmien ohella myös länsimaita niiden lietsomisesta.

Iran on tukahduttanut mielenosoituksia väkivallalla ja pidättämällä mielenosoittajia. Lisäksi se on mielenosoitusten aikana lähettänyt suuria armeijajoukkoja Irakin Kurdistanin rajalle ja tehnyt ilmaiskuja Iranin kurdioppositioryhmien leireille Irakissa.

Syyskuun lopulla toistakymmentä ihmistä sai surmansa ja lähes 60 loukkaantui Iranin iskuissa Irakin Kurdistaniin. Kuolonuhrien joukossa oli raskaana oleva nainen.

Yhdysvaltojen Lähi-idän operaatioiden päämaja ilmoitti tuomitsevansa sunnuntain iskut, joita se kutsui summittaisiksi ja laittomiksi. Lisäksi päämaja sanoi iskujen asettavan siviilejä vaaraan, rikkovan Irakin suvereniteettia ja vaurioittavan Irakin ja Lähi-idän vakautta ja turvallisuutta.

Irakin Kurdistanissa majailee useita iranilaisia kurdioppositioryhmiä, jotka ovat aiemmin nousseet vastustamaan Iranin hallintoa asein. Viime vuosien aikana niiden toiminta on laantunut, mutta Iranin viimeaikaiset mielenosoitukset ovat kiristäneet jännitteitä.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat