Kaksi kirjailija-aktivistin murhasta kuolemantuomion saanutta vankia pakeni Bangladeshissa

Moottoripyörät piirittivät poliisisaattueen oikeustalon edustalla Dhakassa.

21.11. 16:31

Kaksi yhdysvaltalais-bangladeshilaisen kirjailijan ja aktivistin Avijit Royn murhasta kuolemantuomion saanutta vankia pakeni sunnuntaina röyhkeän sieppausoperaation tuloksena. Poliisi on etsintäkuuluttanut paenneet mutta heistä ei toistaiseksi ole havaintoja, kertoo brittilehti The Guardian.

Yhdysvalloissa asuva Roy oli helmikuussa 2015 käymässä Bangladeshissa kirjamessujen vuoksi, kun veitsin aseistautunut miesjoukko kävi hänen ja hänen vaimonsa kimppuun pimeällä Dhakan kadulla. 42-vuotias Roy kuoli veitseniskuihin, hänen vaimonsa sai vammoja.

Murhasta pidätettiin viisi miestä, joiden sanottiin kuuluneen Ansarullah Bangla Team -nimiseen islamistiseen terroristiryhmään. Viisikko sai kuolemantuomiot mutta valitusten käsittely on jatkunut yli seitsemän vuoden ajan.

Kahta ryhmän jäsentä oltiin sunnuntaina kuljettamassa oikeustalolle, kun joukko moottoripyöriä piiritti poliisisaattueen. Poliisien silmille ruiskutettiin tuntematonta kemikaalia, joka sokaisi heidät tilapäisesti. Käsiraudoissa mutta ilman tavanomaisia jalkarautoja olleet vangit pakenivat moottoripyörien kyydissä.

Roy oli tunnettu ateisti, joka oli ennen murhaansa julkaissut kirjan The Virus of Faith. Hän oli lisäksi kertonut näkemyksistään laajasti omassa blogissaan. Royn kustantaja Faisal Arefin Dipan murhattiin Royn jälkeen vuonna 2015.

Useita Bangladeshin niin sanottuja ateistibloggaajia surmattiin Royn kuoleman jälkeen ja kymmenien sanottiin olleen islamistien tappolistoilla. Ansarullah Bangla Team -järjestö kiellettiin 2015.

Lue myös: Maallistumista ajanut bloggaaja-aktivisti hakattiin kuoliaaksi Bangladeshissa

Lue myös: Bangladeshissa sananvapaus on uhattuna – 84 bloggaria on tällä hetkellä jihadistien tappolistalla

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat