Kosovon ja Serbian väliset rekisteri­kilpi­kiistat kiristyvät jälleen

Pitkään jatkuneiden kiistojen neuvottelut katkesivat, ja tilanne on Serbian presidentin mukaan lähellä konfliktia. Kosovo on ilmoittanut alkavansa sakottaa tiistaina tiettyjen kilpien käyttäjiä.

22.11. 9:45

Kosovon ja Serbian väliset suhteet ovat jälleen kiristyneet, kertovat Britannian yleisradioyhtiö BBC ja al-Jazeera.

Taustalla on kosovolaisten asettama vaatimus, että maassa ei enää käytettäisi Serbian myöntämiä ajoneuvojen rekisterikilpiä. Serbia ja Kosovon serbialaiset ovat vastustaneet vaatimusta.

EU:n Brysselissä välittämät neuvottelut kariutuivat, ja Kosovo aikoo sakottaa niitä, jotka käyttävät rekisterikilpiä, jotka on myönnetty ennen vuoden 1999 itsenäistymiseen päättynyttä sotaa. Aikomus on vastine Serbian vastaavalle käytännölle.

Pohjois-Kosovossa asuu kosovolaisten viranomaisten mukaan noin 50 000 serbiä, joiden täytyy käyttää Pristinassa myönnettyjä kilpiä.

Yhdysvallat haluaa Kosovon lykkäävän sakottamisaikeitaan turvallisuustilanteen turvaamiseksi.

”Mielestäni molempien osapuolten johtajilla oli suuri rooli neuvotteluiden kariutumisessa ja mahdollisessa eskalaatiossa sekä väkivaltaisuuksissa”, EU:n ulkoasioiden ja turvallisuus­politiikan korkea edustaja Josep Borrell kommentoi neuvotteluita.

Neuvotteluiden kariutuessa syyttelyt voimistuivat.

Serbian presidentti Aleksandar Vučić kuvaili tilanteen olevan ”kirjaimellisesti konfliktin partaalla” ja kehotti kosovolaisia olemaan antamatta sakkoja. Hän syytti Kosova siitä, ettei neuvotteluissa saatu tulosta.

Vučićin mukaan Serbia ei aio enää myöntää tai uusia omia rekisterikilpiään Pohjois-Kosovon serbeille.

Kosovon pääministeri Albin Kurti puolestaan syytti EU:ta neuvotteluiden kariutumisesta. EU:n Borrell kertoi, että Serbia olisi hyväksynyt neuvottelutuloksen mutta Kosovo puolestaan hylännyt sen.

Kurti oli myös pettynyt siihen, että neuvottelut keskittyivät vain rekisterikilpi­kiistaan eikä Kosovon ja Serbian välisten suhteiden normalisointiin. Tämän ytimessä on hänen mukaansa molemminpuolinen tunnustaminen sekä muut ajankohtaiset ja eriluonteiset asiat.

Rekisterikilvet ovat Kurtin mukaan vain yksi osa kokonaisuutta.

Aiemmin tässä kuussa sadat Kosovon serbialaispoliisit, -tuomarit ja -syyttäjät irtisanoutuivat rekisterikilpikiistan takia.

Kosovossa on edelleen aiempien sotien ja levottomuuksien johdosta Naton rauhanturvajoukkoja. Sotilasliiton pääsihteeri Jens Stoltenberg ilmaisi Twitterissä pettymyksensä ja kehotti osapuolia löytämään käytännöllisiä ratkaisuja kiistaan.

”Tilanteen kiihtyminen täytyy estää.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat