Ruotsissa jälleen vakoilu­epäily, kaksi otettu kiinni

Turvallisuuspoliisin mukaan epäilyt ovat vakavia. Kaksikko otettiin kiinni Tukholman seudulla. Heidän toimiaan oli seurattu jo jonkin aikaa.

Turvallisuuspoliisi Säpon mukaan tapauksella ei ole yhteyttä muihin turvallisuuspoliisin vireillä oleviin tapauksiin.

22.11. 11:29 | Päivitetty 22.11. 12:05

Ruotsissa kaksi ihmistä on otettu kiinni epäiltynä vakoilusta, kertoo turvallisuuspoliisi Säpo.

Toista kiinniotetuista epäillään laittomasta tiedustelutoiminnasta Ruotsia vastaan ​sekä törkeästä laittomasta tiedustelutoiminnasta vierasta valtaa vastaan ja toista avunannosta.

Säpon mukaan kiinniotot tapahtuivat Tukholman alueella tiistaiaamun aikana Ruotsin poliisin ja puolustusvoimien avustuksella. Säpon mukaan kaksikon toimia oli tätä ennen seurattu ”jonkin aikaa”.

”Nämä ovat vakavia epäilyjä. Törkeä laiton tiedustelutoiminta on rikos, joka uhkaa Ruotsin turvallisuutta. Turvallisuuspoliisin tehtävä on suojella Ruotsia ja demokratiaa. Siihen sisältyy se, ettei vieraiden valtioiden anneta harjoittaa laitonta tiedustelua”, sanoi Säpon lehdistöedustaja Gabriel Wernstedt uutistoimisto TT:lle.

Wernstedt ei halunnut ottaa kantaa siihen, ovatko kiinniotetut Ruotsin vai jonkun muun maan kansalaisia. Hän ei myöskään kertonut kiinniotettujen sukupuolta tai ikää.

Epäily tiedustelutoiminnasta vierasta valtiota vastaan tarkoittaa Wernstedtin mukaan sitä, että tapaukseen kytkeytyy useampia maita.

Turvallisuuspoliisin mukaan tapauksella ei ole yhteyttä muihin turvallisuuspoliisin vireillä oleviin tapauksiin.

Ruotsissa on määrä alkaa tällä viikolla oikeudenkäynti kahta veljestä vastaan. Heitä epäillään törkeästä vakoilusta Venäjän sotilastiedustelupalvelun GRU:n hyväksi.

Syyttäjän mukaan 42-vuotias vanhempi veli on työskennellyt Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpossa sekä Ruotsin puolustusvoimien tiedustelu- ja turvallisuus­palvelussa.

Nuorempi, 35-vuotias veli auttoi syytteen mukaan osallistumalla teon suunnitteluun ja hoitamalla yhteyksiä Venäjään ja GRU:hun. Veljekset olivat päässeet käsiksi erittäin arkaluonteisiin tietoihin.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat