Useita ihmisiä tappaneen ampujan taltuttaneesta sota­veteraanista tuli sankari

Yhdysvalloissa on kirjattu yli 600 joukkoampumista tänä vuonna. Aseisiin kuolleiden määrä lähentelee 40 000:ta.

22.11. 13:00

Ainakin viisi kuolonuhria viikonloppuna vaatinut joukkoampuminen Yhdysvaltain Coloradossa on synnyttänyt sankaritarinan, josta on kerrottu lukuisissa amerikkalaisissa tiedotusvälineissä.

Viranomaiset uskovat 45-vuotiaan sotaveteraanin Richard Fierron pelastaneen monien ihmisten hengen, kun hän hyökkäsi Club Q -yökerhossa Colorado Springsissä ammuskelleen 22-vuotiaan miehen kimppuun. Club Q tunnetaan seksuaalivähemmistöjen suosimana klubina.

Fierro oli onnistunut riistämään käsiaseen ampujan vyötäröltä tai tämän kädestä ja hakannut ampujan toimintakyvyttömäksi ja sairaalakuntoon yökerhon lattialla.

Tilanteeseen puuttui Fierron itsensä kertoman mukaan myös drag show’ssa esiintynyt nainen, joka polki korkokengällään kookasta ampujaa naamaan.

The New York Times -lehden mukaan Fierro arvioi hyökkääjän olevan yli 300 paunan painoinen (yli 136-kiloinen). Hän kertoi hakanneensa miestä aseella päähän ja kertoneensa ampujalle, että haluaa tappaa tämän.

”Yritin lopettaa hänet”, Fierro kertoi ABC-kanavan mukaan lauantain ja sunnuntain välisen yön tapahtumista.

Ihmiset jättivät viestejä Colorado Springsin ampumapaikan läheisyyteen. ”Rakkaus voittaa vihan”, sanotaan taulussa.

Fierro sanoi medialle, ettei häntä kiinnosta itsestään kerrottu sankaritarina. Hänen tyttärensä ja vaimonsa loukkaantuivat ammuskelussa ja tyttären pitkäaikainen poikaystävä Raymond Green Vance sai surmansa.

”En tunne minkäänlaista iloa. Se tyyppi on yhä elossa, kun minun perheeni jäsen ei ole”, hän sanoi ABC:n mukaan.

Moni kuitenkin ylisti Fierroa toiminnastaan.

”Hän pelasti kymmenien ja kymmenien hengen. Hän pysäytti miehen siihen paikkaan. Kaikki muut juoksivat karkuun, mutta hän juoksi kohti [ampujaa]”, sanoi CNN-kanavan haastattelema Matthew Haynes, joka on yksi yökerhon omistajista.

Fierro on palvellut aiemmin Yhdysvaltain armeijassa ja ollut neljästi sotakomennuksella: kolmesti Irakissa ja kerran Afganistanissa. Hän on sotilasarvoltaan majuri.

”En tiedä, mitä tarkalleen ottaen tein. Minä vain menin taistelumoodiin”, hän totesi yökerhon tapahtumista New York Timesin mukaan.

Richard Fierro (oik.) puhui medialle Colorado Springsissä maanantaina. Veli Ed kuunteli vieressä.

Ampujaa epäillään murhien lisäksi ”viharikoksesta”. Kuolleiden lisäksi ainakin 25 ihmistä loukkaantui ammuskelussa, heistä 19 luodeista.

The Hill -lehden mukaan ampuja käytti itselataavaa AR-15-tyyppistä kivääriä, jollaiset ovat tuttuja monista Yhdysvaltain joukkoampumisista ja amerikkalaisen asekeskustelun kestopuheenaihe. Vastaavanlainen ase oli otsikoissa esimerkiksi puolitoista vuotta sitten, kun ampuja surmasi kymmenen ihmistä supermarketissa Coloradon Boulderin kaupungissa.

Uutistoimisto AP:n mukaan keskustelua on herännyt siitä, miksi yökerhoampujan omistamia aseita ei ollut takavarikoitu sen jälkeen, kun hän oli uhannut äitiään kotitekoisella pommilla ja aseilla vuonna 2021. AP:n mukaan miestä vastaan ei nostettu tuolloin syytteitä.

Raymond Green Vance sai surmansa Coloradon ammuskelussa.

Politico-uutissivuston mukaan Coloradon aselainsäädäntöä olisi periaatteessa mahdollistanut sen, että ampujan aseet olisi takavarikoitu viime vuonna kirjatun uhkaavan tapauksen jälkeen. Siihen olisi kuitenkin tarvittu esimerkiksi valppaan omaisen tai poliisin aloitteellisuutta.

”Tarvitsemme sankareita etukäteen [ennen ampumisia] – vanhempia, työkavereita, ystäviä”, totesi Politicolle Coloradon yleiskokouksen edustajainhuoneen demokraattijäsen Tom Sullivan, jonka poika kuoli kaksitoista kuolonuhria vaatineessa joukkoammuskelussa elokuvateatterissa Coloradon Aurorassa vuonna 2012.

Colorado tunnetaan monista maailmankuuluista joukkoampumisista. Tunnetuin lienee Columbine High -lukion ammuskelu vuonna 1999. Siinä kuoli yhteensä viisitoista ihmistä kaksi ampujaa mukaan laskien.

Viime vuonna Colorado Springsissä syntymäpäiväjuhlilla sattuneessa ammuskelussa kuoli seitsemän ihmistä, kun mukaan luetaan ampuja.

Yhdysvalloissa on Gunviolencearchive-sivuston mukaan kirjattu tänä vuonna 605 joukkoampumiseksi luokiteltavaa tapausta. Lähes 40 000 ihmistä on vuoden 2022 aikana kuollut aseiden vaikutuksesta, heistä noin 21 500 itsemurhan kautta ja muut joko murhien, tappojen, onnettomuuksien tai itsepuolustustilanteiden seurauksena.

Toisinaan joukkoampumiset käynnistävät Yhdysvalloissa aselakeihin liittyvän keskustelun. Usein hankkeet ovat kuitenkin kaatuneet perustuslain toiseen lisäykseen kirjattua aseenkanto-oikeutta puolustavien poliitikkojen vastustukseen.

Pew-tutkimuslaitoksen viime vuonna tekemän kyselyn mukaan 40 prosenttia amerikkalaisista asuu kotitaloudessa, jossa on ase. 30 prosenttia kertoo omistavansa aseen itse. Amerikkalaisista 48 prosenttia piti aseväkivaltaa hyvin suurena ongelmana ja 24 prosenttia melko suurena ongelmana. 22 prosenttia piti ongelmaa pienenä ja 6 prosentin mielestä ongelmaa ei asiaan liity.

Georgetown-yliopiston tutkimuksen mukaan noin 332 miljoonan asukkaan Yhdysvalloissa on yhteensä noin 415 miljoonaa asetta: noin 171 miljoonaa käsiasetta, 146 miljoonaa kivääriä ja 98 miljoonaa haulikkoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat