Yksikään puolue ei saanut enemmistöä vaaleissa: pää­ministerin nimeää kuningas

Malesian vaaleissa nähtiin poikkeuksellinen tulos: yksikään puolue ei saanut suoraa enemmistöä parlamenttiin.

Malesian kuningas Abdullah al-Haj saapui tiedotustilaisuuteen Kuala Lumpurissa maanantaina.

22.11. 14:57

Malesiassa sunnuntaisten parlamenttivaalien poikkeuksellinen tulos on johtanut kuninkaan poikkeukselliseen toimeen, uutistoimisto Reuters kertoo.

Kuningas Abdullah al-Haj ilmoitti tiistaina, että hän aikoo nimetä seuraavan pää­ministerin. Yleensä monarkin valta on lähinnä seremoniallista, mutta sunnuntain vaaleissa yksikään puolue ei rikkonut enemmistöpaikkarajaa.

Kumpikaan vaalien ennakkosuosikeista, oppositiojohtaja Anwar Ibrahim tai entinen pääministeri Muhyiddin Yassin eivät ylittäneet enemmistörajaa. Muhyiddin kertoi, että hän kieltäytyi muodostamasta hallitusta Anwarin kanssa.

Al-Haj antoi puolueille tiistai-iltapäivään asti aikaa ehdottaa hallituskoalitioita, joilla olisi tarvittava enemmistö eli 112 edustajaa takanaan. Yhteisymmärrystä ei kuitenkaan saatu aikaan, koska kuninkaantekijä­asemassa oleva hallituspuolue Barisan Nasional ei suostunut tukemaan kumpaakaan vaaleissa menestynyttä blokkia.

Barisan Nasional oli mukana johtamassa jokaista Malesian hallitusta aina vuodesta 1957, jolloin maa itsenäistyi Britanniasta. Hallitusputki katkesi vasta vuonna 2018, mutta puolue nousi jälleen valtaan vuonna 2021.

Sunnuntain vaalien tulos oli Barisan Nasionalin historian huonoin. Se sai vain 30 paikkaa parlamenttiin. Paikat kuitenkin tarkoittavat, että se voi tuellaan nostaa joko Anwarin tai Muhyiddinin valtaan.

Monarkilla on Malesiassa perustuslaillinen oikeus nimittää pääministeri, mutta yleensä nimitykset seuraavat vaalituloksia. Nykyisessä tapauksessa al-Haj joutuu kuitenkin käyttämään valtaansa nimittämällä pääministeriksi sen, jonka kuningas uskoo saavan enemmistön tuen parlamentissa.

Al-Haj pyysi tiedotustilaisuudessa malesialaisia hyväksymään päätöksensä, oli se mikä tahansa.

Oppositiojohtaja Anwar avasi keskustelujaan kuninkaan kanssa sanomalla, että monarkki haluaa vahvan ja inklusiivisen hallituksen. Anwarin johtama progressiivinen koalitio voitti eniten paikkoja vaaleissa, mutta huolta on herättänyt äärioikealla olevan islamistisen puolueen (PAS) menestys vaaleissa.

”Tällä hetkellä keskusteluissa ei ole esillä vähemmistöhallituksen muodostamista”, Anwar sanoi.

”Jos vähemmistöhallitus muodostettaisiin, uuden hallituksen olisi soveliasta esittää epäluottamuslausetta parlamentin avautuessa”, sanoi International Islamic University of Malaysia -yliopiston luennoitsija Nik Ahmad Kamal Nik Mahmod Reutersin mukaan.

Malesian poliisiviranomaiset varoittivat kansalaisia siitä, etteivät nämä lataisi sosiaaliseen mediaan ”provokatiivista” sisältöä, joka liittyisi etnisyyteen tai uskontoon. Malesia on etnisesti, kielellisesti ja kulttuurisesti erittäin monimuotoinen maa, ja pelkona on, että poliittinen epävarmuus lietsoo jännitteitä eri ryhmien välillä.

Poliittinen epävarmuus heijastui myös osakemarkkinoilla, kun Kuala Lumpurin pörssi oli laskussa jo toista päivää peräkkäin. Myös PAS:in menestys on pelottanut sijoittajia, koska puolue on muun muassa hehkuttanut sharia-lain tiukkaa tulkintaa ja suhtautuu kielteisesti alkoholiin sekä uhkapeleihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat