Kuusi hongkongilaisen sanomalehden entistä työntekijää tunnusti syyllisyytensä salaliittoon

Syyttäjän mukaan demokratiaa kannattavaa Apple Daily -sanomalehteä käytettiin alustana, joka puhui Hongkongin ja Kiinan hallituksia vastaan asetettavien pakotteiden puolesta.

Apple Dailyn entistä päätoimittajaa Ryan Law’ta vietiin kuulusteluihin käsiraudoissa Hongkongissa elokuussa 2021.

22.11. 14:13

Kuusi honkongilaisen demokratiaa kannattavan Apple Daily -sanomalehden entistä työntekijää tunnusti tiistaina syyllisyytensä salaliittoon ulkomaisten toimijoiden kanssa, uutistoimisto Reuters kertoo.

Salaliitossa olivat syyttäjän mukaan mukana mediamoguli Jimmy Lai, Cheung Kim-hung, joka oli lehden entisen omistajan Next Digital -yhtiön toimitusjohtaja, Apple Dailyn entinen apulaiskustantaja Chan Pui-man, entinen päätoimittaja Ryan Law, entinen vastaava päätoimittaja Lam Man-chung, entinen lehden englanninkielisen painoksen päätoimittaja Fung Wai-kong ja entinen päätoimittaja Yeung Ching-kee.

Salaliiton tarkoituksena oli pyytää vierasta valtiota tai ulkomaista organisaatiota ”asettamaan pakotteita tai saartoja tai ryhtymään muihin vihamielisiin toimiin” Hongkongin ja Kiinan hallituksia vastaan heinäkuun 2020 ja kesäkuun 2021 välisenä aikana.

Syyttäjä Anthony Chau sanoi, että lehteä käytettiin alustana, joka puhui pakotteiden puolesta.

"Kiistanalainen sisältö oli muun muassa artikkeleita, joiden väitettiin olevan ajankohtaisten asioiden uutisointia, kommenttiartikkeleita ja vetoomuksia tai propagandaa, joissa suoraan ja laittomasti puolustettiin poliittista agendaa", Chau sanoi.

Syyttäjä viittasi myös Apple Daily -lehden jo maaliskuussa 2019 julkaisemaan sisältöön, joka hänen mukaansa sisälsi kapinallisia lausuntoja ja kehotuksia osallistua demokratiaa kannattaviin mielenosoituksiin kyseisenä vuonna.

Syyttäjä on määrä antaa tuomionsa vielä tämän vuoden aikana.

Vuoden 2019 mielenosoitukset olivat suurimmat sen jälkeen, kun Britannian entinen siirtomaa palasi Kiinalle vuonna 1997.

Demokratiaa kannattavat sanoivat silloin, että Kiina oli pettänyt lupauksensa säilyttää Hongkongin itsehallinto ja vapaudet "yksi maa, kaksi järjestelmää" -kaavan mukaisesti.

Manner-Kiinan kommunistinen puolue ajoi Hongkongiin niin sanotun kansallisen turvallisuuden lain vuonna 2020.

Lain voimaantulon jälkeen useita aktivisteja, toimittajia ja tavallisia ihmisiä on pidätetty ja heitä on syytetty kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta. Myös useat mediat ovat joutuneet viranomaisten hampaisiin, ja monet niistä ovat joutuneet lopettamaan toimintansa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat