Putin näyttää ratkaisevan epäonnistumisen nostamalla tavoitetta

Kremlin kommenteista voi päätellä, että Ukrainan hallinnon vaihtaminen halutaan esittää aivan liian mitättömänä tavoitteena Venäjälle, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Pekka Hakala.

Presidentti Vladimir Putin tutustui kaksi viikkoa sitten Moskovassa näyttelyyn, joka oli pystytetty marraskuun 1941 sotilasparaatin muistopäivän kunniaksi. Diktaattori Josif Stalin kohotti kaupunkilaisten isänmaallista henkeä 81 vuotta sitten lähettämällä sotilaat paraatissa lähestyviä saksalaisjoukkoja vastaan.

22.11. 20:20 | Päivitetty 22.11. 20:30

Venäjän presidentin Vladimir Putinin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov pääsi maanantaina maailman otsikoihin yhdellä sanalla, joka oli ”ei”.

Uutiskanava CNN:n toimittaja tivasi Peskovilta kantaa Venäjän parlamentin ylähuoneen eli liittoneuvoston varapuheenjohtajan Konstantin Kosatševin näkemyksiin. Kosatšev sanoi samana aamuna ilmestyneessä Argumenty i fakty -lehden haastattelussa, että ”todellinen suhteiden normalisointi on mielestäni mahdollista vasta vallan vaihduttua Ukrainassa”.

Kosatšev on uradiplomaatti ja Venäjän hallitusten pitkäaikainen neuvonantaja, joka on työskennellyt ulkoministeriön Skandinavian osastolla ja jonka ensimmäinen asemapaikka oli Venäjän Tukholman-suurlähetystö.

Peskov kaarteli aihetta ammattivastaajan tyyliin: ”Venäjä pyrkii saavuttamaan erikoisoperaatiolle asettamansa tavoitteet, ja nämä tavoitteet voidaan saavuttaa eri tavoin.”

Jatkokysymys kuului, onko vallan vaihto Ukrainassa ”erikoisoperaation tavoite”.

”Ei”, Peskov vastasi.

Peskov puhuu Putinin suulla. Onko Venäjän presidentti siis muuttanut kantaansa sitten viime kevään, jolloin Ukrainan hallinnon vaihtaminen oli hänen julkilausuttu tavoitteensa? Siis happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista.

Jos kanta on muuttunut, niin ei ainakaan sovinnollisempaan suuntaan. Tästä kertoo Putinin puhe syyskuun 30. päivänä, kun hän ilmoitti neljän Ukrainan maakunnan liittämisestä ”ikuisesti” Venäjään.

”Läntisten eliittien diktatuuri on suunnattu kaikkia yhteiskuntia vastaan, myös lännen omia kansalaisia vastaan”, Putin julisti uutistoimisto Tassin mukaan. ”Se on haaste kaikille. Tämä ihmisen täydellinen kieltäminen, uskon ja perinteisten arvojen nujertaminen ja vapauden tukahduttaminen, joka saavuttaa uskonnollisia piirteitä ja kääntyy avoimeksi satanismiksi.”

”Vuorisaarnassaan Jeesus Kristus tuomitsee väärät profeetat ja sanoo, että hedelmistään heidät tunnette”, Putin jatkoi. ”Nämä myrkylliset hedelmät ovat ilmiselvästi ihmisiä, ei vain meidän maassamme vaan kaikissa maissa, myös monille ihmisille lännessä.”

Putin ei halua olla kansansadun hiiri, joka epäonnistuttuaan takin ompelemisessa kissalle pienentää tavoitteitaan aina kukkaroksi ja rusetiksi asti eikä silti onnistu de-eskaloimaan konfliktia. Putin toimii päinvastoin: kun Ukrainan hallinto ei kaadu ja Ukrainan maakuntienkin ”vapauttaminen” takkuaa, hän julistaa johtavansa sotaa koko läntistä maailmaa ja sen mädänneitä arvoja vastaan.

Verkkolehti Meduza julkaisi sunnuntaina artikkelin, jonka mukaan Venäjän presidentinhallinto on ryhtynyt valmistelemaan tavanomaisen aikataulun mukaisesti vuoden 2024 presidentinvaaleja. Meduzan tiedot perustuvat kahteen hallintoa lähellä olevaan, nimettömänä esiintyvän lähteeseen.

Lue lisää: Putin lietsoo venäläisiä länsi­vastaisuuteen, mutta sisäpiiri epäilee Kremlin strategiaa

Vaalien manipulointi ja tulosten väärentäminen sujuvat totuttuun tapaan niin kauan kuin kansa pysyy passiivisena. Mutta entä ellei pysy?

Rajattomilta näyttävistä vaalien väärentämismahdollisuuksista huolimatta Putin haluaa Meduzan artikkelin mukaan esiintyä vaaleissa voittajana. Taistelutilanne Ukrainassa ei kuitenkaan hyvältä näytä.

Mahdollisuuksia on siksi jäljellä kaksi: joko julistaa sotatila ja peruuttaa vaalit tai saada jotain voitolta näyttävää kansalle esiteltäväksi. Tällainen ”voitto” voisi olla Yhdysvaltain ja sen liittolaisten saaminen neuvottelupöytään, jossa Putin voisi esiintyä maailmanhistorian kirjoittajana.

Ja vaikkei kukaan mistään neuvottelisikaan, voi Putin esiintyä ainakin uuden maailmanjärjestyksen tavoittelijana, jos taistelutilanne pysyy edes suurin piirtein ennallaan.

Venäjän presidentinvaalit on järjestetty tavallisesti maaliskuun toisena sunnuntaina. Tällä hetkellä ei näytä siltä, että Venäjä pystyisi kääntämään tilannetta sen paremmin taisteluissa kuin mahdollisissa neuvottelupöydissäkään edukseen kovin nopeasti.

Vuosi ja vajaat neljä kuukautta taitaa olla tässä sodassa lyhyt aika.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat