Taiwan syyttää everstiä vakoilusta Kiinan hyväksi

Eversti myös väitetysti antoi lupauksen, jonka mukaan hän antaa apua Kiinalle ja antautuu, jos maiden välillä syttyy sota.

Helikopteri lennätti Taiwanin lippua Taipein yläpuolella kansallispäivän juhlien harjoituksissa lokakuussa 2021.

23.11. 9:02

Taiwanissa on nostettu syyte everstiä vastaan, jota syytetään korruptiosta ja jonka väitetään vakoilleen Manner-Kiinan hyväksi. Lisäksi everstin kerrotaan esiintyneen plakaatin kanssa, jossa hän lupaa antaa apua Manner-Kiinalle ja antautua, jos maiden välille syttyy sota.

Asiasta kertovat CNN-televisiokanava sekä Taipei Times ja Focus Taiwan -lehdet.

Everstin epäillään saaneen noin 17 000 euroa 14 kuukauden aikana. Syyttäjä vaatii hänelle 12 vuoden vankeusrangaistusta.

Everstin värväsi eläköitynyt taiwanilainen luutnantti, joka sai selville everstin olevan naimisissa matkatoimistonsa työntekijän kanssa. Luutnantti antoi everstille lahjoja ja järjesti hänen kunniakseen juhlia. Luutnantti myös väitti olevansa sukua edesmenneelle Manner-Kiinan asevoimien kenraalille.

Vuoden 2020 tammikuussa eversti puki päälleen univormunsa ja esiintyi videolla, jossa hän antoi lupauksensa toimia Manner-Kiinan hyväksi, jotta ”pyhä ja kunniakas rauhanomaisen jälleenyhdistymisen tehtävä toteutetaan mahdollisimman nopeasti.”

Kun eversti otettiin kiinni syyskuussa, hän kertoi antaneensa lupauksen sen jälkeen, kun hän näki muiden upseerien antavan samankaltaisia lupauksia. Hän kiistää syyllisyytensä.

Syyttäjäviranomaiset päätyivät nostamaan syytteet korruptiosta, koska asianosaiset olivat väitetysti poistaneet todisteet vakoiluista puhelimistaan.

Tapaus on Focus Taiwanin mukaan nostanut Taiwanissa keskusteluun tarpeen ottaa jälleen käyttöön sotilastuomioistuimet rauhan aikana tai tiukentaa siviilioikeuden rangaistuksia. Nykyjärjestelmän mukaan sotilastuomioistuin voi antaa rangaistuksia vain, jos syytetty sotilas tekee rikoksia sota-aikana.

Rauhan aikana sotilaiden oikeudenkäynnit hoitaa siviilituomioistuimet ja mahdolliset vankeusrangaistukset suoritetaan siviilivankiloissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat