Turkki sanoo iskeneensä jo lähes 500 kurdi­kohteeseen, Venäjä pyytää malttia

Kurdilähteen mukaan Turkki on iskenyt kurdeja vastaan myös Venäjän tukikohdassa Pohjois-Syyriassa.

Iskun jälkiä Azazin kaupungissa Syyrian Aleppossa keskiviikkona.

23.11. 16:07

Turkki väittää iskeneensä jo lähes 500 kurdikohteeseen Syyriassa ja Irakissa. Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin mukaan ilmaiskut ovat silti ”vasta alkua”.

”Hyökkäämme terroristien kimppuun maata pitkin meille sopivimpana ajankohtana”, Erdoğan sanoi keskiviikkona. Asiasta uutisoi Turkin valtiollinen uutistoimisto Anadolu Ajansı.

Turkki aloitti Pençe-Kılıç-operaation eli Kynsimiekkaoperaation sunnuntaina viikko sen jälkeen, kun kuusi ihmistä oli kuollut ja yli 80 haavoittunut pommiräjähdyksessä Istanbulissa. Turkki syyttää Istanbulin iskusta PKK:ta eli Kurdistanin työväenpuoluetta, joka on kiistänyt osallisuutensa tapahtuneeseen.

Turkin puolustusministeri Hulusi Akar kertoi keskiviikkona, että Syyrian ja Irakin kurdikohteisiin kohdistuva operaatio on jatkunut onnistuneesti.

”Tähän mennessä operaatiossa on isketty 471 kohteeseen ja 254 terroristia on neutralisoitu”, Akar sanoi Anadolun mukaan.

Lue lisää: Erdoğan uhkasi maa­hyökkäyksellä – Tutkija: Voisi synnyttää ”myrkyllisen kierteen”

Turkin lennokki-isku osui Venäjän tukikohtaan ja tappoi yhden kurditaistelijan, kertoi kurdijoukkojen lähde uutistoimisto AFP:lle.

Syyrian demokraattisten voimien taistelijat sanovat myös, että kolme heidän taistelijaansa haavoittui Turkin lennokki-iskuissa. Kurdien johtamat Syyrian demokraattiset voimat taistelevat Pohjois-Syyriassa Isisiä vastaan Yhdysvaltain liittolaisina.

Syyrian sotarikoksia tarkkailevan Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan iskussa haavoittui myös Venäjän sotilas.

Venäjä on sekä tiistaina että keskiviikkona vedonnut Turkkiin, jotta se välttäisi liiallista voimankäyttöä Syyriassa. Venäjä on tehnyt jo kuukausien ajan ”kaiken mahdollisen” estääkseen laajamittaisen maaoperaation, sanoi presidentti Vladimir Putinin Syyrian-erityislähettiläs Aleksandr Lavrentev tiistaina toimittajille Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Keskiviikkona Lavrentev kertoi pyytäneensä Turkkia pidättäytymään täysimittaisesta maahyökkäyksestä Syyriassa.

”Toivomme, että sanamme kuullaan Ankarassa ja ongelman ratkaisemiseksi löytyy muita tapoja”, Lavrentev sanoi. Asiasta uutisoi Reuters.

Turkin, Venäjän ja Iranin delegaatiot kokoontuivat tällä viikolla Astanaan keskustelemaan Syyrian tilanteesta, johon kaikki kolme maata ovat sotkeutuneet. Venäjä liittyi Syyrian sotaan Bašar al-Assadin hallituksen joukkojen tueksi syksyllä 2015.

Reutersin mukaan Venäjä, Turkki ja Iran julkaisivat neuvottelujen jälkeen keskiviikkona yhteislausunnon, jossa ne lupasivat vastustaa ”separatistisia suunnitelmia, joiden tarkoituksena on heikentää Syyrian itsemääräämis­oikeutta ja alueellista koskemattomuutta ja uhata naapurimaiden kansallista turvallisuutta, mukaan lukien rajan ylittävät hyökkäykset ja soluttautuminen”.

Maanantaina viisi Pohjois-Syyriasta ammuttua rakettia osui turkkilais­viranomaisten mukaan Turkin rajaseudulle. Turkin sisäministerin Süleyman Soylun mukaan iskussa kuoli kolme ihmistä.

Erdoğan sanoi keskiviikkona parlamenttiryhmänsä kokouksessa, että Turkki pysyy uskollisena liittolaisilleen Syyrian rajoilla, mutta että maalla on oikeus puolustaa itseään, jos sen puolella olevat liittolaiset eivät lunasta lupauksiaan.

”On ymmärretty, että voimat jotka takasivat meille, ettei heidän hallitsemiltaan alueilta Syyriasta kohdistu uhkaa maallemme, eivät pysty pitämään lupauksiaan”, Erdoğan sanoi.

Presidentin mukaan Turkki on päättäväisempi kuin koskaan turvatakseen turva­vyöhykkeen eteläiselle rajalleen.

Turkki korosti keskiviikkona, että sen iskut kohdistuvat yksinomaan terroristeihin ja heidän infrastruktuuriinsa. Brittijärjestö Syrian Observatory for Human Rights raportoi, että Turkin ilmaiskut olivat osuneet myös muun muassa kaasulaitokseen ja öljynpumppu­asemaan Hasakan maakunnassa Koillis-Syyriassa. Samaa sanoivat kurdiviranomaiset.

Iskuista aiheutui järjestön mukaan henkilö- ja materiaalivahinkoja.

Sekä kurdit että tarkkailujärjestö kertoivat, että Turkin iskut osuivat myös lähelle vankilaa Qamishlissa, AFP uutisoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat