Korkein oikeus tyrmäsi Skotlannin itsenäistymis­äänestyksen

Kyseessä oli kiista siitä, voiko Skotlanti järjestää äänestyksen itsenäistymisestä ilman Britannian hallituksen lupaa.

Mielenosoittajat liehuttivat Skotlannin lippua lokakuussa Lontoossa Britannian korkeimman oikeuden edessä.

23.11. 9:50 | Päivitetty 23.11. 15:05

Britannian korkein oikeus hylkäsi keskiviikkona Skotlannin uuden itsenäistymis­äänestyksen .

Ratkaisu annettiin oikeuden puheenjohtajan Robert Reedin mukaan yksimielisesti. Tämä johti siihen, että ratkaisu pystyttiin antamaan nopeassa aikataulussa.

Oikeudella oli Reedin mukaan päätösvalta asiassa, toisin kuin Britannia perusteli. Lisäksi kyseessä oli julkiseen etuun liittyvä asia. Britannian hallituksen mielestä oikeuden ei edes olisi pitänyt käsitellä asiaa.

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon kertoi Twitterissä kunnioittavansa oikeuden päätöstä, mutta painotti, ettei se säädä lakeja. Korkein oikeus vain tulkitsee hänen mukaansa voimassa olevia lakeja.

Laki kuitenkin paljastaa Sturgeonin mukaan Yhdistyneen kuningaskunnan myytin, että kyseessä olisi ”vapaaehtoinen kumppanuus”, koska se ei salli Skotlannin valita omaa tulevaisuuttaan ilman Britannian parlamentin hyväksyntää.

”Skotlantilaista demokratiaa ei tulla kieltämään. Tämänpäiväinen päätös estää yhden tavan, jolla Skotlannin ääni itsenäisyyden suhteen kuullaan – mutta demokratiassa ääntämme ei voi eikä tulla hiljentämään”, hän jatkoi.

Tiedotustilaisuudessa iltapäivällä puhunut Sturgeon vannoi jatkavansa itsenäisyys­äänestyksen ajamista. Seuraavista parlamenttivaaleista tulee hänen mukaansa mahdollisesti käytännössä katsoen kansanäänestys itsenäisyydestä, vaikkeivät ne sitä virallisesti olisikaan.

Skotlannin työväenpuolueen johtaja Anas Sarwar puolestaan kiitteli Twitterissä oikeuden ratkaisua. Ihmisten pitää nyt hänen mukaansa keskittyä elinkustannusten nousun aiheuttamaan kriisiin ja julkisen terveydenhuollon ongelmien ratkaisemiseen.

”Työväenpuolueen hallitus tulee antamaan muutoksen, jonka Skotlanti ja koko Britannia tarvitsee. Jokainen Britannian osa ansaitsee enemmän kuin lisää kärsimystä ja rappiota Toryjen [vallassa oleva konservatiivipuolue] ollessa vallassa.”

Sturgeonin Scottish National Partyn (SNP) edustaja Philippa Whitford kertoi oikeuden päätöksen siirtävän itsenäisyys­kysymyksen oikeussaleista politiikan kentällä. Whitford kiitti korkeinta oikeutta siitä, että se ensinnäkin antoi päätöksen ja toisekseen, että päätös oli selväsanainen.

SNP:n entinen johtaja Alex Salmond kehotti itsenäisyyttä tukevia ihmisiä käyttämään protesteja ja aloittamaan kansalaiskampanjan itsenäisyyden ajamiseksi. Salmond johtaa tällä hetkellä Alba-puoluetta.

Britannian hallituksen Skotlannin asioiden ministeri Alister Jack otti päätöksen odotetusti hyvillä mielin vastaan. Hän kehotti Skotlannin hallitusta keskittymään itsenäisyyden sijaan muihin kansalaisia koskeviin asioihin.

”Skotlantilaiset haluavat molempien hallitustensa antavan kaiken huomionsa ja resurssinsa asioihin, jotka merkitsevät heille eniten. Tästä syystä olemme keskittyneet asioihin, kuten taloudellisen vakauden palauttamiseen, ihmisten auttamiseen heidän energialaskujensa kanssa ja NHS:n (julkisen terveyslaitoksen) tukemiseen”, Jack sanoi lausunnossaan.

Kiistan ytimessä oli uutistoimisto AFP:n ja The Guardian -lehden mukaan, saako Skotlanti järjestää kansanäänestyksen ilman Britannian hallituksen lupaa. Britannian hallituspuolueen konservatiivien neljä viimeisintä pääministeriä ovat kieltäytyneet antamasta Skotlannille lupaa järjestää äänestys.

Skotlannin parlamentilla ei Reedin mukaan ole lainsäädäntövaltaa uuden itsenäisyys­äänestyksen suhteen.

Skotlannissa järjestettiin äänestys vuonna 2014, jolloin enemmistö ei tukenut itsenäistymistä. Tuolloin katsottiin, että asia on ratkaistu sukupolven ajaksi.

Tilanne on kuitenkin itsenäisyyttä tai äänestystä ajavien tahojen mukaan muuttunut ratkaisevasti viime äänestyksestä. Yhtenä tärkeimpänä muutoksena oli Britannian ero EU:sta eli niin sanottu brexit. Skotlannissa eroa vastaan äänesti 62 prosenttia.

Skotlannin kruununjuristin Dorothy Bainin mukaan itsenäisyyskysymyksessä on kyse ennen kaikkea itsemääräämisoikeudesta, joka on ”perustavanlaatuinen ja luovuttamaton”.

Skotlanti on perustellut oikeudelle kantaansa sanomalla, että äänestystä koskeva laki kuuluu sen vallan piiriin. Tämä sen takia, että äänestys olisi vain neuvoa-antava, eikä sillä olisi välittömiä seurauksia. Itsenäisyys, jos siihen päädyttäisiin, saavutettaisiin Skotlannin mukaan pitkäkestoisten neuvotteluiden tuloksena.

Toisaalta myös brexit-äänestys oli teknisesti vain neuvoa-antava, mutta sen tulosta kohdeltiin kuin kyse olisi ollut juridisesti sitovasta äänestyksestä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat