Politico: WHO suunnittelee apinarokon uudelleen­nimeämistä stigman poistamiseksi

Taudin uusi nimi on Politicon mukaan mpox.

Maailman terveysjärjestö kaavailee apinarokko-taudin nimeämistä uudelleen. Kuvassa järjestön logo sen pääkonttorissa Sveitsin Genevessä.

23.11. 12:35

Maailman terveysjärjestö (WHO) suunnittelee apinarokko-taudin nimeämistä uudelleen, kertoo Politico-lehti.

Taudin uusi nimi on mpox, ja WHO:n tarkoituksena on poistaa virukseen liittyvää stigmaa. Päätöstä uudesta nimestä odotetaan jopa jo keskiviikon aikana.

WHO:n päätös on Politicon mukaan vastaus Yhdysvaltain hallinnon paineelle nimetä tauti uudestaan. Presidentti Joe Bidenin hallinnon edustajat ovat vihjanneet, että Yhdysvallat toimisi yksipuolisesti asiassa, jos järjestö ei toimisi riittävän nopeasti.

Bidenin hallinnon edustajat olivat huolissaan, että taudin nykyinen nimi syventää stigmatisaatiota. Uudelleennimeämisen hidas tahti on yhdysvaltalaisten mukaan myös vaikeuttanut maassa kesällä aloitettua rokotuskampanjaa tautia vastaan.

Myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöaktivistit sekä julkisen terveyden asiantuntijat ovat ajaneet taudin nimen muutosta. Heidän mukaansa nykyinen nimi vahvistaa Afrikkaan liittyviä stereotyyppejä ja vaikeuttaa taudin maailmanlaajuista hoitamista.

Apinarokko on paikallisesti jatkuvasti esiintyvä tauti osissa Afrikkaa, mutta se alkoi leviämään kuluvana vuonna muun muassa Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Yhdysvaltojen viranomaiset ovat raportoinut lähes 30 000 tautitapausta ja 14 tautiin liittyvää kuolemaa.

Sekä WHO että Valkoinen talo kieltäytyivät vastaamasta Politicon kommenttipyyntöön.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat