Suuri osa Ukrainasta pimeni, kaikki ydin­­voimalat irti verkosta

Suuri osa Ukrainaa ja Moldovaa pimeni keskiviikkona laajojen pommitusten vuoksi. Kaikkiaan ilmaiskut tekivät päivästä yhden sodan pahimmista pommitus­päivistä.

Näkymä Kiovasta ilman sähköä sen jälkeen, kun Venäjän ohjushyökkäykset osuivat kaupunkiin keskiviikkona.

23.11. 19:32 | Päivitetty 24.11. 0:42

Ukraina irrotti keskiviikkona iltapäivällä kolme ydinvoimalaa verkosta Venäjän ohjusiskujen tuhottua voimalinjoja eri puolilla maata.

Valtiollisen ydinvoimayhtiön Enerhoatomin mukaan Pohjois-Ukrainassa sijaitsevat Rivnen ja Hmelnytskyin ydinvoimalat sekä Mykolajivin kaupungin pohjoispuolella sijaitseva Etelä-Ukrainan ydinvoimala siirrettiin onnettomuussuojaukseen ja ”projektitilaan”.

Säteilyturvakeskuksen ydinvoimalaitosten valvontaosaston johtajan Tapani Virolaisen mukaan tämä tarkoittanee niin sanottua saarekekäyttöä. Siinä ydinvoimala irrotetaan verkosta ja reaktorit toimivat vajaalla teholla tuottaen laitokselle sähköä sen omaan käyttöön.

Etelä-Ukrainan Enerhodarissa sijaitseva, venäläisten miehittämä Zaporižžjan ydinvoimala on ajettu alas jo aiemmin. Voimalaa pommitettiin maanantaina ja se on ollut enimmäkseen irti verkosta jo syyskuusta lähtien.

Enerhoatomin mukaan Zaporižžjan voimala ei tällä hetkellä ole yhteydessä valtakunnan sähköverkkoon. Euroopan suurinta ydinvoimalaa jäähdytetään pumpuilla, jotka toimivat voimalan omien dieselgeneraattoreiden tuottaman sähkön turvin.

Keskiviikkoiset ydinvoimaloiden sulkemiset tarkoittavat, että kaikki Ukrainan ydinvoimalat ovat poissa sähkön tuotannosta. Surullisenkuuluisista Tšernobylin voimalan reaktoreista viimeinen suljettiin 22 vuotta sitten.

Sähköt olivat ohjusiskujen vuoksi poikki laajoilla alueilla eri puolilla Ukrainaa. Pommitettujen suurkaupunkien ja niiden ympäristön lisäksi sähköt katkesivat pienemmillä paikkakunnilla ainakin Vinnitsan, Lvivin, Pultavan ja Harkovan alueella, kertoivat ukrainalaiset tiedotusvälineet.

Ukrainalaislehti Kyiv Independentin mukaan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanslia kertoi myöhään keskiviikkoiltana, että sähköt oli saatu palautettua Kiovaan ja 15 muulle alueelle.

Ukrainan asevoimien illansuussa julkaiseman Telegram-katsauksen mukaan Venäjä ampui keskiviikkona iltapäivällä Ukrainaan yhteensä 70 Kalibr-risteilyohjusta tarkoituksenaan tuhota muun muassa sähkön- ja vedenjakelu. Ukrainan mukaan sen ilmatorjunta pudotti näistä risteilyohjuksista 51.

Ohjuksia ammuttiin Ukrainan asevoimien mukaan strategisista pommittajista Venäjän puolelta Volgodonskin ja Rostovin alueiden ilmatilasta ja Kaspianmereltä sekä kahdesta ohjusveneestä Mustaltamereltä.

Odessaan ja Mykolajiviin ammuttiin paikallisten viranomaisten mukaan runsaasti ohjuksia. Kiovassa ohjus tuhosi kaksikerroksisen asuinrakennuksen ja ainakin kolme ihmistä kuoli, kertoo uutistoimisto AFP.

Ukrainan asevoimat ei kertonut muiden ohjustyyppien kuin Kalibr-risteilyohjusten käytöstä. Samalla asevoimat kertoi kuitenkin torjuneensa viisi venäläisvalmisteista Lancet-itsemurhalennokkia.

Kaikkiaan ilmaiskut tekivät päivästä yhden sodan pahimmista pommituspäivistä.

Ukrainan lisäksi sähköt katkesivat pommitusten vuoksi myös suuressa osassa Moldovaa. Ukrainalaisen ZN-lehden mukaan ohjuksen osia lensi Naslavcean pikkukaupunkiin Moldovan puolelle. Paikka sijaitsee Moldovan Ukrainan-vastaisen pohjoisrajan tuntumassa.

Ohjusten kohteena olivat ainakin voimalinjat, jotka jakavat sähköä Dniestrin vesivoimalalta eri puolille Ukrainaa. Voimala sijaitsee Vinnitsan alueella kymmenisen kilometriä rajasta pohjoiseen.

Moldovan presidentti Maia Sandu vakuutti Facebook-viestissään, että sähköverkko korjataan mahdollisimman pian. Samalla Sandu sanoi Venäjän tappavan ihmisiä pelkästä nöyryyttämisen ilosta.

”Emme voi luottaa hallintoon, joka jättää meidät kylmään ja pimeään”, Sandu kirjoitti. ”Joka tappaa tarkoituksellisesti ihmisiä pelkästään halusta pitää muut kansat köyhinä ja nöyrinä.”

Moldova ostaa sähkönsä pääasiassa Romaniasta.

Sandun PAS-puolueen kansanedustaja Radu Marian selvitti moldovalaiselle Newsmaker-sivustolle, että tuhot Ukrainan puolella kuitenkin katkaisevat sähköt, koska Ukraina ja Moldova ovat samassa verkossa ja oikosulut katkaisevat romanialaisten virransyötön.

Sähkökatkokset koskivat myös Moldovaan kuuluvaa mutta Venäjän ylläpitämää Transnistrian aluetta. Paikallisen TSV Pridnestrovje -kanavan mukaan pimentynyt alue rajoittui pohjoisessa Rybnitsin kaupunkiin ja jatkui eteläiseen Dnestrovkan kaupunkiin asti. Alueen pääkaupungissa Tiraspolissa sähkönjakelu kuitenkin toimi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat