Moskova kommentoi vaisusti euro­parlamentin julistusta terroristi­valtiosta

Euroopan parlamentti julisti keskiviikkona Venäjän olevan terrorismia tukeva valtio. Duuman ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja piti julistusta ”sumuverhona Kiovan rikoksille”.

Hersonin asukkaat laskivat kukkia miehityksen uhrien muistolle viime viikolla.

23.11. 21:23

Euroopan parlamentin päätös julistaa Venäjä terrorismia tukevaksi valtioksi ei herättänyt tuoreeltaan suuria intohimoja Venäjällä, vaikka päätös uutisoitiin melko laajasti. Parlamentin alahuoneen eli duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Leonid Slutski nimitti päätöstä merkityksettömäksi.

”Minkäänlaista oikeudellista merkitystä tällä ei ole”, Slutski kommentoi uutistoimisto Interfaxin mukaan. ”Julkilausuma on sumuverhoa Kiovan sotarikosten peittelemiseksi.”

Slutski korosti, että europarlamentin päätös tehtiin sen jälkeen, kun läntisissä tiedotus­välineissä uutisoitiin laajasti ”aseettomien venäläisten sotavankien teloittamisesta”.

Slutski viittasi uutisointiin alun perin sosiaalisessa mediassa liikkuneesta videosta, jonka väitetään esittävän ukrainalaisten sotilaiden ampumia venäläisvankeja. Ukrainan viranomaiset ja YK:n ihmisoikeustoimisto ilmoittivat viime viikonloppuna tutkivansa väitteet.

Lue lisää: YK ja Ukraina kertovat tutkivansa videot väitetyistä sotarikoksista

Europarlamentti hyväksyi keskiviikkona äänin 494–58 julkilausuman, jonka mukaan Venäjä on terrorismia tukeva valtio ja valtio, joka käyttää terrorin menetelmiä. Äänestyksestä oli poissa 44 edustajaa. Julkilausumaa perusteltiin Venäjän laittomalla hyökkäyssodalla ja Ukrainan listaamilla lähes 40 000 sotarikoksella.

Julkilausuman merkitys on lähinnä symbolinen. Parlamentti kuitenkin kannusti EU:n jäsenvaltioita kehittämään lainsäädäntöä, jolla valtio voidaan nimetä terrorismin tukijaksi.

”Toistaiseksi EU:lla toisin kuin Yhdysvalloilla ei tällaista säännöstöä ole”, julkilausuman laadintaan osallistunut liettualainen europarlamentaarikko Andrius Kubilius sanoi Euronewsille.

Lue lisää: Euroopan parlamentti tuomitsi Venäjän terroristiseksi, hakkerit iskivät heti perään

Yhdysvaltain terroristivaltioiden listoilla on neljä valtiota: Kuuba, Pohjois-Korea, Iran ja Syyria. Nämä maat ovat Yhdysvaltain pakotteiden ja vientikieltojen kohteita.

EU laati vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen terroristilistan, jolla on tällä hetkellä 13 yksityishenkilöä ja 21 järjestöä. Niihin kuuluvat muun muassa palestiinalaisjärjestö Hamas, Kurdistanin työväenpuolue PKK, libanonilainen shiiajärjestö Hizbollah ja Kolumbian sissiliike ELN.

Listan muuttaminen vaatii kaikkien 27 unionin jäsenmaan hyväksynnän.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat