Syyttäjän mukaan veljekset vakoilivat vuosia Venäjän ja GRU:n hyväksi

Esitutkintamateriaalin mukaan pikkuveli googlasi tietoja helikopterista ja katoamisesta Ruotsissa, kun hänen isoveljensä jäi kiinni.

Toinen vakoilusta syytetyistä veljeksistä työskenteli useissa Ruotsin turvallisuuselimissä, muun muassa turvallisuuspoliisi Säpossa.

25.11. 8:48 | Päivitetty 25.11. 14:38

Ruotsissa Tukholmassa alkoi tänään pääkäsittely oikeudenkäynnissä, jossa kahta veljestä syytetään vakoilusta Venäjän hyväksi.

Juttua on jo etukäteen kuvattu yhdeksi Ruotsin suurimmista vakoilujutuista.

Iranissa syntyneitä Ruotsin kansalaisia Peyman Kiaa, 42, ja Payam Kiaa, 35, syytetään törkeästä vakoilusta Venäjän sotilastiedustelun GRU:n laskuun kymmenen vuoden ajan.

Syytteen mukaan vakoilijat välittivät tietoja, joiden joutuminen vieraan valtion käsiin voisi vahingoittaa Ruotsin turvallisuutta.

Lue lisää: Ruotsin vakooja­oikeudenkäynti on historiallisen vakava

Vanhempi veljeksistä työskenteli useissa Ruotsin turvallisuuselimissä, muun muassa turvallisuuspoliisi Säpossa. Nuorempi veli taas auttoi syytteen mukaan osallistumalla teon suunnitteluun ja hoitamalla yhteyksiä Venäjään ja GRU:hun.

Oikeudenkäynti on pääasiassa salattu medialta ja yleisöltä, sillä siinä käsitellään muun muassa kriittisiä Ruotsin puolustusvoimiin liittyviä asioita. Uutistoimisto TT:n mukaan medialle julkinen osuus kesti vain noin puolisen tuntia.

Oikeudenkäynnissä käsitellään absoluuttisesti salaisinta materiaalia, jota Ruotsissa on, kuvaili syyttäjä Mats Ljunqvist.

Aftonbladetin mukaan oikeussali on tarkastettu muun muassa salakuuntelulaitteiden varalta.

Viime vuonna vangitut veljekset on pidetty toisistaan erillään, ja he näkivät nyt toisensa ensimmäistä kertaa vangitsemisen jälkeen. Paikalla on myös useita vanhemman veljen entisiä työtovereita Säposta.

Molemmat veljekset kiistivät syyllisyytensä oikeudenkäynnin aluksi ja sen, että olisivat olleet tekemisissä vieraiden maiden tiedustelupalveluiden kanssa.

Syytetyillä miehillä on iranilainen tausta, mutta he ovat Ruotsin kansalaisia. He ovat olleet kirjoilla Uppsalassa.

Vanhempi veljeksistä on tehnyt nousujohteisen uran Ruotsin turvallisuuselimissä. Hän on työskennellyt Säpon lisäksi Ruotsin puolustusvoimien tiedustelu- ja turvallisuuspalvelussa.

Mies puhuu sujuvaa farsia ja hänellä on tuplatutkinto Uppsalan yliopistosta.

Lue lisää: Syyttäjä: Venäjän myyriä jahdattiin vuosia, toinen ”avain­asemissa” Säpossa ja puolustus­voimissa

STT:n Säpolta tilaamaan esitutkintamateriaalin pohjalta poliisi uskoo, että isoveli sai haltuunsa työpaikalta tietoja, joita hän luovutti veljensä avustuksella eteenpäin. Esitutkintamateriaalin mukaan miehen koneelta löytyi jälkiä puolustusvoimille kuuluvista valokuvatuista asiakirjasta.

"On erittäin vaikea keksiä mitään muuta selitystä näytöiltä kuvatuille valokuville kuin se, että niin puolustusvoimissa kuin Säpossä työskennellyt syytetty on avannut ja valokuvannut paperit tarkoituksenaan ottaa niistä kopio”, esitutkintamateriaalissa sanotaan.

"Hänen koneellaan olevia kuvia oli käsitelty vuosia sen jälkeen, kun hänen työsuhteensa näissä työpaikoissa oli päättynyt”, esitutkintamateriaalissa jatketaan.

Poliisin esitutkintamateriaalin mukaan vanhempi veli oli lisäksi tehnyt useita toimenpiteitä tietokoneella olevien tietojen salaamiseksi käyttäen muun muassa erilaisia salausohjelmia.

Esitutkintamateriaalin mukaan molemmat veljekset käsittelivät suuria summia käteistä. Pikkuveljen USB-tikulla olevista muistiinpanoista löytyy myös maininta, että ehkä "he voivat antaa meille kultaa ensi kerralla". Lisäksi muistiinpanoissa on mainittu GRU, Venäjän sotilastiedustelupalvelu.

Pikkuveli kertoi poliisikuulustelussa olleensa työtön vuodesta 2017 lähtien, jolloin hänen isänsä kuoli. Hän kertoi kuulustelussa kärsineensä "eksistentiaalisesta kriisistä" ja eläneensä pitkälti säästöillä opiskellen muun muassa itsekseen filosofiaa ja fysiikkaa.

Esitutkintamateriaalin perusteella poliisi uskoo, että vanhempi veli otti työpaikaltaan asiakirjoja, minkä jälkeen pikkuveli alkoi järjestellä niiden luovutusta eteenpäin. Pikkuveljeltä löydettyjen muistiinpanojen perusteella hän järjesti tietojen jättämisen wc-tiloihin, joista ne oli määrä noutaa niin, että veljekset ja luovuttaja eivät ole tekemissä keskenään.

Esitutkintamateriaalin mukaan nuorempi veljistä heitti myös hallussaan olleen kovalevyn roskikseen Uppsalan alueella sen jälkeen, kun hänen isoveljensä oli pidätetty.

Kun häneltä kysyttiin kuulusteluissa, miksi hän toimi näin, vastasi mies, että hän ei halunnut poliisin pääsevän tutkimaan yksityisiä asioitaan. Hän kuitenkin kiisti, että tiedoissa olisi ollut mitään erityistä tai rikoksiin liittyvää.

Nuoremman veljen koneen Google-hauista löytyi myös poliisia kiinnostavia asioita. Sen jälkeen, kun hänen isoveljensä oli pidätetty, teki nuorempi veli Google-hakuja muun muassa hakusanoilla "kotietsintä syytetyn perheenjäsenille", "katoaminen Ruotsissa", "musiikki vankeudessa" ja "kuinka kauan helikopteri voi lentää". Hän etsi tietoja myös vakoilusta ja siitä, miten erilaisten teknisten laitteiden tietoja voi poistaa.

Lisäksi hänen asunnostaan löydettiin autonavain, jonka sisälle oli esitutkintamateriaalin mukaan piilotettu salainen kamera.

Dagens Nyheterin tietojen mukaan vanhempi veli työskenteli tiedustelun KSI-osastolla, joka on Ruotsin puolustusvoimien alainen tiedustelu- ja turvallisuuspalvelu. Kyseessä on ”kaikkein salaisin Ruotsin turvallisuuselin”, joka hyödyntää esimerkiksi ulkomailla olevia tiedustelulähteitä ja agentteja. Sen toiminnasta tiedetään julkisuudessa vain vähän.

"Tämä on siinä mielessä vakava tapaus, että hän oli päässyt sekä turvallisuuspoliisiin että KSI-yksikköön, jota pidetään kaikkein herkimpänä tai kriittisimpänä yksikkönä”, sanoi aiemmin tällä viikolla STT:lle lehtori Panu Moilanen, joka toimii Jyväskylän yliopiston Turvallisuus ja strateginen analyysi -maisteriohjelman koulutusvastaavana.

Aftonbladetin mukaan miehellä oli pääsy esimerkiksi listaan, joka sisälsi kaikkien Säpon työntekijöiden nimet.

Ruotsalainen tiedusteluasiantuntija Joakim von Braun arvioi HS:n haastattelussa, että epäilyissä voi olla kyse Ruotsin historian vakavimmasta vakoilutapauksesta.

Von Braunin mukaan veljekset ovat todennäköisesti päässeet käsiksi arkaluontoisiin tietoihin, jotka liittyvät Ruotsin Venäjän-tiedusteluun. Samalla on mahdollista, että veljekset ovat saaneet tietoa myös Suomesta, von Braun arvioi.

”Ehkä niiden suomalaisten nimiä, jotka työskentelevät sotilastiedustelussa. Tai vastaavia nimiä Britannian ja Yhdysvaltain tiedustelusta. Säpo ja Ruotsin sotilastiedustelu tekevät yhteistyötä ja vaihtavat tietoja monien eri maiden kanssa liittyen Venäjään ja esimerkiksi Kiinaan.”

Tällä viikolla Ruotsissa paljastui myös toinen Venäjään linkittyvä vakoiluepäily.

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo teki tiistaina aamulla näyttävän operaation, jonka aikana se otti kiinni pariskunnan, joka on muuttanut Ruotsiin Venäjältä.

Lue lisää: Ruotsalais­media: Epäillyt vakoojat ovat venäläinen avio­pari – Isku­joukko laskeutui kiinni­otossa helikoptereista

Epäillyt mies ja nainen ovat noin 60-vuotiaita. Toista epäillään laittomasta tiedustelu­toiminnasta Ruotsia vastaan ja törkeästä laittomasta tiedustelu­toiminnasta vierasta valtiota vastaan. Toisen epäillään auttaneen epäillyissä rikoksissa. Rikosten epäillään jatkuneen noin kymmenen vuotta.

Aftonbladetin tietojen mukaan epäillyllä miehellä on GRU-tausta.

Lue lisää: Vakoojaksi epäillyllä kytkös Venäjän sotilas­tiedusteluun, HS:n tietojen mukaan yrityksen kautta yhteys myös Suomeen

Nainen vapautettiin torstaina, mutta häntä epäillään edelleen.

Säpo ei ole kertonut, minkä valtion kansalaisia epäillyt ovat tai sitä, minkä valtion palveluksessa he olisivat olleet. Pariskunta on kuitenkin muuttanut Venäjältä Ruotsiin, jossa he ovat myöhemmin saaneet myös Ruotsin kansalaisuuden.

Turvallisuuspoliisi Säpon mukaan tiistaina paljastunut tapaus ei liity ruotsalaisveljesten tapaukseen.

Ruotsalaisveljesten oikeuskäsittelylle on varattu aikaa runsas viikko.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat