Varkaat veivät museosta yhdeksässä minuutissa satoja muinaisia kultakolikoita

Varkaat onnistuivat murtautumaan näyttelykaappiin, jossa oli kelttiläisiä kultakolikoita sekä kultakimpale. Varastetut kolikot ovat peräisin ajalta ennen ajanlaskun alkua.

Kelttiläiset kultakolikot ja kultakimpale katosivat saksalaismuseosta yön pimeinä tunteina.

24.11. 3:39

Saksalaisesta museossa tehtiin taidokas varkaus tiistain ja keskiviikon välisenä yönä ja sen seurauksena paikalta katosi satoja kelttien kultakolikkoja. Uutistoimisto AP:n mukaan Manchingin kaupungissa sijaitsevan kelttiläiseen ja roomalaiseen museoon murtauduttiin yöllä ilman, että hälytykset laukesivat.

Paikallisen poliisin mukaan kello 1.17 yöllä noin kilometrin päässä museosta sijaitsevasta viestintäkeskuksesta katkaistiin kaapeleita niin, että lähialueiden yhteydet pimenivät.

Museon turvajärjestelmän mukaan rakennuksen ovi avautui kello 1.26. Yhdeksän minuuttia myöhemmin ovi aukesi jälleen ja varkaat poistuivat. Museolla ei ollut vartijaa paikalla yöllä ja viestintäkaapelien katkaisu vaikutti sen turvajärjestelmiin.

Yhdeksän minuutin aikana museossa murtauduttiin näyttelykaappiin, jonka sisällä oli satoja kelttiläisiä kultakolikoita sekä kultakimpale. Paikallisten viranomaisten mukaan vaikuttaa siltä, että ryöstön takana ovat ammattirikolliset.

”On selvää, ettet vain marssi sisään museoon ja ota aarretta mukaasi”, Baijerin tiede- ja taideministeri Markus Blume kommentoi AP:n mukaan.

"Se on erittäin hyvin suojattu alue ja se viittaa siihen, että toimimme järjestäytyneen rikollisuuden kanssa.”

Varastetut kolikot ovat peräisin ajalta ennen ajanlaskun alkua. Niiden arvioidaan olevan nykypäivänä noin 1,6 miljoonan euron arvoisia. Kolikot on löydetty arkeologisissa kaivauksissa Manchingin alueelta.

Arkeologit toivovat nyt, että kolikot säilyisivät alkuperäisessä kunnossa. Mikäli ne sulatettaisiin kullaksi, romahtaisi niiden arvo noin 250 000 euroon.

Museo, josta kolikot varastettiin, oli suljettu keskiviikkona.

Paikallisen poliisin mukaan Interpol ja Europol ovat tietoisia varkaudesta. Toistaiseksi tapauksessa ei ole epäiltyjä.

Poliisin mukaan varkaus kuitenkin muistuttaa Dresdenissä varastettujen jalokivien tapausta sekä suuren kultakolikon katoamista Berliinissä. Viime vuosina tapahtuneista varkauksista on AP:n mukaan epäilty Berliinissä toimivaa rikollisperhettä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat