Kuusi miljoonaa ihmistä korona­sulkuun Zhengzhoussa, video näyttää tehdas­työläisten mellakoinnin

Zhengzhoun kaupunkia koskevasta koronasulusta ilmoitettiin hieman sen jälkeen, kun kaupungissa sijaitsevan elektroniikkatehtaan työntekijöitä otti keskiviikkona yhteen Kiinan turvallisuusviranomaisten kanssa.

24.11. 8:09 | Päivitetty 24.11. 12:58

Kiinan viranomaiset määräsivät torstaina koronasulun maan keskiosissa sijaitsevaan Zhengzhoun kaupunkiin, jossa sijaitsevalla valtavalla elektroniikkatehtaalla puhkesi keskiviikkona laajoja mielenosoituksia. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Koronatoimet koskevat useita kaupunginosia ja yli kuutta miljoonaa ihmistä, eli noin puolta kaupungin asukkaista.

Kaupungin keskustassa asuvat ihmiset eivät saa poistua alueelta ilman negatiivista koronatestiä ja viranomaisten lupaa. Asukkaita on myös ohjeistettu, ettei kotoa tule lähteä muuten kuin pakottavissa tilanteissa.

Lisäksi kahdeksan kaupunginosan asukkaiden tulee tehdä päivittäin koronatesti.

Kaupungin sulun on ilmoitettu alkavan perjantaina keskiyöllä ja kestävän viisi päivää.

Uusista koronatoimista kerrottiin hieman sen jälkeen, kun joukko Zhengzhoussa sijaitsevan Foxconn-yhtiön suurtehtaan työntekijöitä otti keskiviikkona yhteen Kiinan turvallisuusviranomaisten kanssa.

Viranomaiset määräsivät 200 000 työntekijän tehdaskompleksin koronasulkuun jo marraskuun alussa kasvavien tartuntamäärien takia. Työntekijät ovat siitä asti asuneet ja työskennelleet tehtaalla. Jopa tuhansien tehtaan työntekijöiden kerrotaan paenneen tehtaalta ennen koronasulkua.

Taiwanilainen Foxconn on maailman suurin elektroniikan sopimusvalmistaja, joka tuottaa laitteita monille kansainvälisille merkeille. Zhengzhoun tehdas on suurin teknologiayhtiö Applen Iphone-puhelimien valmistaja. Kaupunki tunnetaan myös nimellä Iphone City.

Lue lisää: Väkivaltaisuudet leimahtivat suurimmalla Iphone-tehtaalla Kiinassa

AFP:n haastatteleman työntekijän mukaan keskiviikon protestit alkoivat kannustinpalkkioihin liittyvän kiistan takia. Foxconn on houkutellut työntekijöitä jäämään tehtaalle palkankorotuksilla ja ylimääräisillä palkkioilla.

Lisäksi lähteen mukaan monet tehtaan työntekijät ovat turhautuneet ”kaoottisten” olosuhteiden takia.

Osa työntekijöistä kertoi jo aiemmin sosiaaliseen mediaan julkaistuilla videoilla, että heidät on muun muassa pakotettu nukkumaan samoissa makuusaleissa koronapositiivisten työntekijöiden kanssa. He valittivat myös ruuan puutteesta.

Foxconn julkaisi torstaina anteeksipyynnön palkkioiden maksuun liittyen. Se syytti ongelmista palkkajärjestelmän teknistä vikaa. Se sanoi myös, että se käsittelee mieltään osoittavien työntekijöiden huolenaiheet ja ”kohtuulliset vaatimukset”.

Yhtiö kiisti aiemmin työntekijöiden väitteet siitä, että he olisivat joutuneet nukkumaan koronapositiivisten henkilöiden kanssa samoissa tiloissa. Se väitti myös maksaneensa palkkiot ajallaan.

Apple kertoi AFP:lle myöhemmin torstaina, että sen edustajia on paikalla tehtaalla. Yhtiön mukaan se arvioi tilannetta ja työskentelee Foxconnin kanssa varmistaakseen, että työntekijöiden näkemykset otetaan huomioon.

Zhengzhoun koronatoimet ovat osa Kiinan tiukkaa korona-ajan ”nollapolitiikkaa”, joka on aiheuttanut kansalaisissa laajaa turhautumista.

Koronatoimet ovat saaneet aikaan satunnaisia protesteja eri puolilla kiinaa. Foxconnin tehtaan mielenosoitukset ovat eniten julkisuutta saaneiden levottomuuksien joukossa.

Monet Kiinan suurkaupungit, kuten Peking, Shanghai, Guangzhou ja Chongqing, ovat kiristäneet viime aikoina koronatoimiaan.

Ankarista koronasuluista, matkustusrajoituksista ja massatestauksista huolimatta Kiinan päiväkohtaiset koronaluvut kasvoivat torstaina ennätyssuuriksi. Maassa vahvistettiin 31 454 koronatartuntaa, joka on tosin Kiinan 1,4 miljardin asukaslukuun verrattuna edelleen varsin pieni määrä.

Zhengzhoussa oli torstaina 675 vahvistettua koronatartuntaa, joista suurin osa oli oireettomia. Kaupungin viranomaiset sanoivat keskiviikkona, että Zhengzhoun tartuntamäärä oli edelleen ”vakava ja monimutkainen”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat