Skotlannin Sturgeon ei tyydy Englannin talutusnuoraan: Itsenäisyyden kannatus mitataan seuraavissa vaaleissa

Britannian korkein oikeus ei anna Skotlannin pitää uutta neuvoa-antavaa kansan­äänestystä itsenäistymisestä. Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon ei jäänyt neuvottomaksi: hän aikoo mittauttaa itsenäisen Skotlannin kannatuksen parlamentti­vaaleissa.

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon tiedotustilaisuudessa Edinburghissa keskiviikkona Britannian korkeimman oikeuden tukittua tien uuteen itsenäisyys­kansan­äänestykseen.

25.11. 2:00 | Päivitetty 25.11. 9:18

Lontoo

Skotlannilla on ollut hyvä rouvaonni.

Skotlannin suosittu pääministeri Nicola Sturgeon on ollut vallassa jo kahdeksan vuotta. Samana ajanjaksona Lontoosta käsin valtaa käyttäviä Britannian pääministerejä on nähty jo viisi.

Rautarouva Sturgeonin poliittista uraa ohjaa yksi päätavoite: Skotlannin itsenäistyminen ja irtautuminen Englannin talutus­nuorasta.

Itsenäisyys on myös hänen puolueensa eli Skotlannin kansallis­puolueen (SNP) ydinarvo.

Keskiviikkona Britannian korkein oikeus tyrmäsi itsenäisyys­haaveet.

Tuomioistuimen päätöksen mukaan Skotlannin parlamentilla ei ole oikeutta järjestää uutta neuvoa-antavaa kansan­äänestystä itsenäistymisestä. Siihen tarvittaisiin brittihallituksen lupa.

Päätös oli odotettu. Yhtä odotettua oli, että skotti­nationalistien mukaan päätös oli väärä.

Aivan yhtä odotettua oli myös se, että unionin kannattajat pitivät päätöstä oikeana. Heidän mielestään uutta kansanäänestystä ei tarvita: Skotlannin asukkaat hylkäsivät itsenäistymisen prosentein 55–45 niinkin äskettäin kuin syksyllä 2014 .

Pettynyt Sturgeon ei jäänyt kuitenkaan neuvottomaksi. Hän ilmoitti, että Skotlannin asukkaiden itsenäistymishaluja mitataan seuraavissa parlamentti­vaaleissa.

Jos enemmistö skottiäänestäjistä antaa SNP:lle tukensa, tarkoittaa se samalla myös sitä, että enemmistö kannattaa itsenäistymistä.

Suunnitelma on nerokas, mutta ei riskitön.

Itsenäisyyskysymys pysyy nyt tukevasti poliittisissa keskusteluissa. Riski piilee kuitenkin siinä, että äänienemmistö voi hyvinkin jäädä saavuttamatta. Se taas voisi tietää Sturgeonin poliittisen uran loppua.

Sturgeonin puolue on saanut puolet kaikista parlamentti­vaalien äänistä vain kerran aiemmin eli keväällä 2015. Silloin Sturgeon vei puolueensa jättivoittoon. SNP imuroi lähes kaikki Skotlannille jyvitetyt paikat brittiparlamentissa.

Muissa vaaleissa ääniosuus on ollut pienempi: vuoden 2019 britti­parlamentti­vaaleissa 45 prosenttia, ja vuoden 2017 vaaleissa 37 prosenttia.

Myöskään Skotlannin omissa parlamentti­vaaleissa SNP:n ääniosuus ei ole yltänyt puoleen tai yli.

Auki on kuitenkin yhä se, voisiko SNP:n ääniosuuden päälle laskea muiden itsenäisyyttä kannattavien puolueiden – kuten Alban ja vihreiden – osuudet.

Lue lisää: Skotlannin pääministeri: uusi kansan­äänestys itsenäistymisestä lokakuussa 2023, valmistelut käyntiin nyt

Lisäpontta Sturgeonin itsenäisyysvaatimuksille ovat antaneet brexit sekä Britannian konservatiivi­puolueen kipuilu rivakkaa vauhtia vaihtuvine pääministereineen.

Juuri EU-ero on ollut uuden itsenäisyys­kansan­äänestyksen keskeinen perustelu: Tilanne on muuttunut perusteellisesti sitten vuoden 2014, koska Skotlanti vietiin vastoin tahtoaan ulos EU:sta.

EU on myös syy sille, miksi Sturgeon ei halua ryhtyä laittomiin kansan­äänestyksiin. Se tukkisi Skotlannin paluun Euroopan unioniin.

Brexit voi kuitenkin pelata myös Sturgeonia vastaan.

Pohjois-Irlannin tilanne on osoittanut, että EU:lla pitää olla ulkoraja. Jos Skotlanti itsenäistyy ja liittyy EU:hun, tulee raja Skotlannin ja Englannin maarajalle. Se tuskin miellyttäisi monia Skotlannin yrityksiä ja asukkaita.

Pitää myös muistaa, että Skotlannin itsenäisyys­kiistassa kyse ei ole vain asetelmasta Sturgeon vastaan kulloinenkin Britannian konservatiivi­pääministeri. Kyse on kahdesta leiristä Skotlannin sisällä.

Mielipidemittausten mukaan itsenäisyyden kannattajien ja vastustajien puntit ovat Skotlannissa kutakuinkin tasan. Vaikka uusi kansan­äänestys saataisiinkin, ei SNP:llä ole varaa sitä hävitä.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat