Kurdijoukot ja sotarikoksia tarkkaileva järjestö: Turkki iski al-Holin leirille

Turkki aloitti sunnuntaina laajat ilmaiskut Syyriassa ja Irakissa sijaitseviin kurdikohteisiin.

Suuri osa al-Holin leirillä asuvista on Isisin entisiä tai nykyisiä jäseniä tai heidän perheenjäseniään.

24.11. 11:08

Turkki teki keskiviikkona ilmaiskuja Syyrian al-Holin leirille, sanovat kurdijohtoiset Syyrian demokraattiset joukot (SDF) sekä Syyrian sotarikoksia tarkkaileva brittijärjestö Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

SDF:n tiedottaja sanoi keskiviikkoiltana Turkin kohdistaneen viisi ilmaiskua leiriä vartioiviin kurdijoukkoihin. Tiedottajan mukaan iskut olivat osuneet leirin sisäpuolelle.

SDF varoitti, että leirillä olevat jihadistien perheenjäsenet saattaisivat Turkin iskujen seurauksena yrittää paeta leiriltä.

SOHR puolestaan sanoi, että Turkin iskut kohdistuivat leirin ulkopuolella vartioiviin kurdijoukkoihin. Järjestön mukaan iskut olivat aiheuttaneet kaaoksen leirin sisällä.

Kumpikaan tahoista ei ole toistaiseksi kertonut mahdollisista kuolonuhreista.

Al-Hol on Syyrian koillisosissa sijaitseva leirikokonaisuus, jossa asuu tällä hetkellä noin 50 000 ihmistä. Leirille kasvoi nykyisiin mittoihinsa vuonna 2019, jolloin sinne siirrettiin ihmisiä, jotka asuivat terroristijärjestö Isisin niin sanotun kalifaatin alueella sen viimeisiin päiviin asti.

Suuri osa leirillä asuvista on Isisin entisiä tai nykyisiä jäseniä tai heidän perheenjäseniään. Muun muassa Lääkärit ilman rajoja -järjestö on kuitenkin sanonut, että luultua useammalla ei ole mitään yhteyksiä jihadistijärjestöön.

Vaikka ketään al-Holilla olevista ei ole tuomittu rikoksista, leiri on nykyään käytännössä asukkailleen vankila, sillä sieltä ei voi poistua. Kansainväliset järjestöt ovat olleet huolissaan leirin olosuhteista, joiden on arvioitu olevan hyvin vaaralliset.

Lue lisää: Lääkärijärjestö: Al-Holin leiristä on tullut valtava vanki­leiri

Turkki aloitti sunnuntaina laajat ilmaiskut Syyriassa ja Irakissa sijaitseviin kurdikohteisiin osana operaatiota nimeltä Pençe-Kılıç eli ”Kynsimiekka”. Operaatio alkoi viikko sen jälkeen, kun kuusi ihmistä oli kuollut ja yli 80 loukkaantunut pommi-iskussa Istanbulissa 13. marraskuuta.

Turkki on syyttänyt iskusta AFP:n ja uutistoimisto Reutersin mukaan muun muassa kurdien YPG-joukkoja, jotka johtavat SDF:ää. Sekä YPG että Kurdistanin työväenpuolue PKK ovat kiistäneet osallisuutensa tapahtuneeseen.

Turkki väitti keskiviikkona iskeneensä jo lähes 500 kurdikohteeseen. Sen mukaan iskut kohdistuvat vain ”terroristeihin” ja näiden infrastruktuuriin, mutta brittijärjestö Syrian Observatory for Human Rights on sanonut, että ilmaiskut ovat osuneet myös muun muassa kaasulaitokseen.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi keskiviikkona, että Turkki aikoo hyökätä myös maata pitkin ”sopivana ajankohtana”.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon julkaisi keskiviikkona lausunnon, jossa se sanoi Turkin ilmaiskujen vaarantaneen Syyriassa työskentelevien Yhdysvaltain joukkojen turvallisuuden.

Pentagon sanoi myös iskujen uhkaavan vuosia jatkunutta Isisin vastaista työtä alueella. Yhdysvallat tekee yhteistyötä SDF:n kanssa Isisin jäljellä olevien joukkojen kukistamiseksi.

Lausunto oli Yhdysvalloilta poikkeuksellisen tiukka kannanotto Turkin toimintaan, sillä kummatkin valtiot kuuluvat sotilasliitto Natoon.

Myös Venäjä on vedonnut Turkkiin, jotta se välttäisi liiallista voimankäyttöä Syyriassa. Venäjän Syyrian-erityislähettiläs sanoi tiistaina, että maa on tehnyt kuukausia töitä estääkseen Turkkia toteuttamasta laajamittaista maahyökkäystä.

Turkin lennokki-isku osui keskiviikkona Venäjän tukikohtaan. SOHR:n tietojen mukaan iskussa haavoittuneiden joukossa on yksi venäläissotilas.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat