Uusi pääministeri lupasi puuttua korruptioon eikä aio nostaa palkkaa tehtävästään

Anwar Ibrahim on pitkäaikainen poliitikko, jonka 1990-luvun vankeustuomio sähköisti opposition ja sai aikaan poliittisen muutoksen Malesiassa.

Malesian uusi pääministeri Anwar Ibrahim reagoi vaimonsa kanssa uuteen virkaansa.

25.11. 7:56

Malesian uusi pääministeri Anwar Ibrahim on virallisesti aloittanut virassaan, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Uudistusmielinen Anwar lupasi al-Jazeeran mukaan ensimmäisessä tiedotustilaisuudessaan olla nostamatta palkkaa pääministerin tehtävästään. Hän myös lupasi tukea ja parantaa vähemmistöjen ja heikommassa asemassa olevien ihmisten asemaa.

”Emme koskaan tule tekemään kompromissia hyvän hallinnon, korruption vastaisen työn, oikeuslaitoksen riippumattomuuden ja tavallisten malesialaisten hyvinvoinnin parantamisen suhteen.”

Anwar on pitkänlinjan poliitikko, joka on toiminut muun muassa 1990-luvulla maan apulaispääministerinä. Hänen uransa kuitenkin lähes päättyi 1990-luvun lopulla ja vuonna 2008, kun hänet tuomittiin sodomiasta vankeuteen. Anwar itse pitää syytteitä ja tuomioita poliittisten vastustajiensa tekosina.

Hänen tukijansa ja muu oppositio sähköistyi tuomioista ja sen seurauksena Malesiaan syntyi uusi, uudistuksia ajava poliittinen reformasi-liike.

Anwar armahdettiin vuonna 2018, minkä jälkeen hän alkoi johtaa todenteolla Pakatan Harapan -puoluetta.

Malesian viime viikonloppuna järjestetyissä vaaleissa yksikään puolue ei saanut suoraa enemmistöä parlamenttiin. Tämä johti poikkeukselliseen tilanteeseen, jossa kuningas Abdullah al-Haj joutui puuttumaan päivänpolitiikkaan ja nimittämään suoraan seuraavan pääministerin.

Poliittinen tilanne Malesiassa on ollut viime vuosina vähintäänkin epävakaa. Taustalla on ollut muun muassa hallitusten eroamisia ja jättimäinen korruptioskandaali, joka tunnetaan nimellä 1MDB.

Skandaalissa silloisen pääministerin Najib Razakin kerrottiin vuonna 2015 kavaltaneen valtion kehittämisvarastosta noin 700 miljoonaa dollaria (noin 670 miljoonaa euroa) omille tileilleen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat