Turkin isku tappoi al-Holia vartioivia kurdeja, maahyökkäys ajaisi kurdien mukaan Syyrian uuteen sisällis­sotaan

Kurdijoukkojen mukaan Turkin ilmaiskut tappoivat kahdeksan al-Holin leiriä vartioinutta kurditaistelijaa. Maahyökkäys veisi kurdeilta mahdollisuudet vartioida leiriä, SDF-joukkojen johtaja sanoi BBC:lle.

Naiset ja lapset jonottivat humanitaarista apua al-Holin leirillä Syyriassa 18. elokuuta 2021.

25.11. 10:36

Kurdijohtoiset Syyrian demokraattiset joukot (SDF) ilmoittivat torstaina, että kahdeksan heidän taistelijaansa kuoli Turkin iskuissa al-Holin leirille, kertoo uutistoimisto AFP. Kuolleet taistelijat olivat al-Holin vartijoita.

Iskujen muista mahdollisista uhreista ei ole tietoa. Syyrian koillisosassa sijaitseva al-Holin leirikokonaisuus toimii käytännössä epävirallisena vankilana Isisin entisille ja nykyisille jäsenille sekä heidän perheenjäsenilleen. Leirillä elää myös pakolaisia.

Kurdijoukoilla oli keskeinen asema Isisin kalifaatin kukistamisessa ja ne vastaavat yhä al-Holin leirin vartioinnista. Nyt SDF-joukot ovat sanoneet, että he saattavat joutua jättämään al-Holin leirin, mikäli Turkin joukot aloittavat maahyökkäyksen alueella.

”Joukkomme olisivat kiireisiä omien ihmistemme ja perheidemme suojelussa, emmekä pystyisi vartioimaan leirejä”, SDF-joukkoja johtava Mazloum Abdi totesi Britannian yleisradio BBC:lle.

Lue lisää: Lääkärijärjestö: Al-Holin leiristä on tullut valtava vanki­leiri

Al-Holin leiristä on tullut asukkailleen erittäin vaarallinen. Sen yli 50 000 asukkaasta suurin osa on lapsia.

Viime viikolla sieltä löytyi alle 15-vuotiaiden egyptiläistyttöjen ruumiit. Tytöt oli YK:n saamien raporttien mukaan raiskattu ja tapettu julmasti.

Al-Holin leirillä on yli 10 000 ulkomaalaista. Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner sanoi lokakuussa, että al-Holin leirillä on yhä myös ”kymmenkunta suomalaista, joista suurin osa lapsia”.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on uhannut kurdeja maahyökkäyksellä Pohjois-Syyriaan. Tiistaina hän sanoi Turkin aikovan hyökätä kurdimilitantteja vastaan ”panssarivaunuilla ja sotilailla” niin pian kuin mahdollista.

Lue lisää: Erdoğan uhkasi maa­hyökkäyksellä – Tutkija: Voisi synnyttää ”myrkyllisen kierteen”

SDF-joukkoja johtavan Abdin mukaan Turkin maahyökkäystä seuraisi Isisin elpyminen.

”Se johtaisi toiseen sisällissotaan Syyriassa ja terrorismin vastaiset operaatiomme Isisiä vastaan loppuisivat”, hän sanoi BBC:lle. ”Osana kansainvälistä liittoumaa taistelimme Isistä vastaan ja kukistimme sen. Turkin toimet torpedoivat tätä kaikkea.”

Turkki on tehnyt sunnuntaista asti laajoja ilmaiskuja kurditaistelijoiden tukikohtiin pohjoisessa Syyriassa ja Irakissa. Turkki syyttää kurditaistelijoita Istanbuliin 13. marraskuuta tehdystä iskusta, jossa kuoli kuusi ihmistä ja loukkaantui 81. Isku oli tuhoisin viiteen vuoteen.

Syyrian demokraattisia joukkoja johtavat kurdien YPG-joukot ja Kurdistanin työväenpuolue PKK ovat kumpikin kiistäneet osallisuutensa iskuun.

Lue lisää: Turkki syyttää Istanbulin iskusta myös Syyrian kurdeja, PKK kiistää osallisuutensa

Ihmisoikeusrikoksia Syyriassa tarkkailevan Syrian Observatory for Human Rights -brittijärjestön mukaan Turkin ilmaiskut ovat sunnuntaista lähtien tappaneet 35 kurditaistelijaa, 23 syyrialaissotilasta ja yhden kurditoimittajan, kertoo AFP. Turkki on itse puhunut paljon suuremmista luvuista.

Puolustusministeri Hulusi Akar sanoi keskiviikkona Turkin joukkojen ”neutralisoineen” operaatiossa yli 250 terroristia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat