Nuoret haastoivat Ruotsin valtion oikeuteen puutteellisen ilmasto­politiikan vuoksi

Oikeusjuttua ajetaan ryhmäkanteena, jossa on mukana 636 lasta ja nuorta.

Nuoria ilmastoaktivisteja mielenosoituksessa Tukholmassa ennen valtiopäivävaaleja syyskuussa.

25.11. 12:24

Ruotsissa nuorten johtama ilmastojärjestö Aurora haastaa valtion oikeuteen ”laittoman” ilmastopolitiikan vuoksi, kertoo sanomalehti Dagens Nyheter.

”Jos valtion ilmastotoimet epäonnistuvat nyt, se uhkaa ihmisoikeuksiamme tulevaisuudessa. Tämä on oikeudellinen velvoite, josta valtio voidaan saattaa oikeudelliseen vastuuseen. Siksi haastamme heidät oikeuteen”, kertoo Auroraan kuuluva 23-vuotias oikeustieteen opiskelija Ida Edling.

Oikeusjuttua ajetaan ryhmäkanteena, jossa on mukana 636 lasta ja nuorta, joista nuorin on seitsemänvuotias.

Joukossa on mukana myös ilmastoaktivisti Greta Thunberg. Hänen mukaansa tavoitteiden edistämisen haasteena on, että järjestelmää ja lakeja olisi muutettava.

”Mutta vaikka meillä ei olisikaan lakeja, jotka suojelisivat meitä pitkällä aikavälillä ilmasto- ja ympäristökriisin seurauksilta, meidän on käytettävä käytettävissä olevia menetelmiä ja tehtävä kaikkemme, jotta voimme yrittää muuttaa ja lisätä tietoisuutta siitä, että olemme kriisissä.”, Thunberg sanoo.

Aurora-järjestö vaatii, että tuomioistuin toteaa, että Ruotsin hallituksen ilmastopolitiikka on riittämätöntä.

Kanteen perustana toimii Euroopan ihmisoikeussopimus. Samaa oikeusperustaa on käytetty useissa vastaavissa tapauksissa muissa maissa.

Järjestön mukaan Ruotsin valtio epäonnistuu ilmastopolitiikassaan monin tavoin.

Ruotsin hallitus ei ole selvittänyt, kuinka suuri Ruotsin osuuden maailmanlaajuisista ilmastoponnisteluista tulisi olla – eli kuinka nopeasti Ruotsin päästöjä on vähennettävä.

Järjestön mukaan Ruotsilla ei ole toteuttamiskelpoisia suunnitelmia kattavista päästövähennyksistä. Järjestön mukaan myös päästöjä, jotka eivät tällä hetkellä kuulu Ruotsin ilmastotavoitteiden piiriin, on vähennettävä.

Lisäksi järjestö näkee, että valtio on myös epäonnistunut ilmastotoimien täytäntöönpanossa.

Aurora on nuorten johtama järjestö, jonka tavoitteena on saada Ruotsin hallitus toimimaan voimakkaammin ilmastonmuutosta vastaan.

Järjestön verkkosivuilla kerrotaan, että sen tehtävänä on puolustaa lasten ja nuorten laillisia oikeuksia hyvään ympäristöön, elämään, terveyteen ja kehitykseen.

Järjestö kertoo edistävänsä tavoitettaan valmistelemalla ja ajamalla oikeustoimia Ruotsin valtiota vastaan sen riittämättömästä ja haitallisesta ilmastopolitiikasta.

Viime vuosina maailmalla on nähty muitakin vastaavia oikeusjuttuja.

Alankomaissa Urgenda-järjestö voitti hallituksen, joka on sittemmin joutunut tiukentamaan ilmastotavoitteitaan.

Keväällä 2021 joukko nuoria haastoi ilmastoaktivisti Luisa Neubauerin johdolla Saksan valtion oikeuteen – ja sielläkin hallitus joutui lopulta tiukentamaan ilmastotavoitteitaan.

Vuonna 2018 Portugalissa nuoret ja lapset keräsivät joukkorahoituksella yli 27 000 puntaa (noin 30 000 euroa). He haluavat käynnistää rahalla oikeusjutun Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa (EIT) haastaakseen oikeuteen 47 eurooppalaista valtiota oikeuteen ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat