Mediat: Venäjän vakoojiksi epäilty pariskunta omisti asunnon usean vakoojan naapurissa

Bellingcatin, DN:n ja VG:n tutkimuksissa selvisi, että pariskunta on omistanut asunnon samassa rakennuksessa Sergei Skripalin myrkyttäjän kanssa.

Vakoilusta epäillyn pariskunnan asunto-omistuksista kertoi muun muassa Dagens Nyheter -sanomalehti perjantaina.

26.11.2022 20:19

Tukholmassa tiistaina kiinniotettu venäläispariskunta on omistanut asunnon Moskovassa usean vakoojan naapurissa.

Asian paljastivat yhteistyössä tutkivan journalismin verkosto Bellingcat, ruotsalaislehti Dagens Nyheter ja norjalaislehti Verdens Gang.

Pariskunnan miestä epäillään laittomasta tiedustelu­toiminnasta Ruotsia vastaan ja törkeästä laittomasta tiedustelu­toiminnasta vierasta valtiota vastaan. Naista epäillään avunannosta puolisonsa rikoksiin.

Epillyt rikokset ovat alkaneet vuonna 2013.

Medioiden tietojen mukaan epäillyt rikokset ovat tapahtuneet pariskunnan liikekontaktien kautta.

Lue lisää: Vakoojaksi epäillyllä kytkös Venäjän sotilas­tiedusteluun, HS:n tietojen mukaan yrityksen kautta yhteys myös Suomeen

Bellincatin, DN:n ja VG:n tutkimusten mukaan pariskunta omisti vuosien 1999 ja 2015 välillä asunnon Moskovassa. On epäselvää, onko pariskunta asunut asunnossa tuona aikana.

Vuosina 2015-2019 asunto on ollut pariskunnan tyttären omistuksessa.

Asunto sijaitsee samassa rakennuksessa kuin Venäjän sotilastiedustelun GRU:n upseeri Denis Sergejevin asunto. Bellingcat on paljastanut hänen olleen mukana Sergei Skripalin myrkytyksessä Britanniassa vuonna 2018.

Bellingcatin mukaan samassa rakennuksessa on asunut myös myrkytysoperaatiota ja muita murhia johtaneen GRU:n yksikön 29155:n komentaja, kenraali Andrei Averjanov.

Lisäksi pariskunnan asunto sijaitsee kävelymatkan päässä rakennuksesta, joka on tunnistettu GRU:n akatemiaksi. Tässä rakennuksessa asui myös viime kuussa Norjassa paljastunut epäilty venäläinen vakooja.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat