HS seurasi Pekingissä kiihkeää mielenosoitusta: ”Lapset tapettiin polttamalla!”

Ainakaan sinä aikana kun HS oli paikalla, mielenosoituksessa ei vastustettu Kiinan johtoa tai ohjaksissa olevaa kommunistista puoluetta.

Pekingissä protestiin osallistujajoukko oli nuorta tai sangen nuorta. Yksi osallistujista peitti silmänsä kuvaajalta, sillä hän ei halua tulla tunnistetuksi.

27.11.2022 20:47

Peking

Yksi huutaa: ”Minä en tee covid-testiä!”

Yleisö mylvii takaisin: ”Ei covid-testiä!”

Yksi huutaa: ”Miten lapsille kävi?”

Yleisö mylvii: ”Heidät tapettiin polttamalla!”

HS seurasi vierestä, kun Pekingissä osoitettiin myöhään sunnuntai-iltana mieltä. Liangmajoen sillan kupeeseen oli kertynyt vähintään 300 enimmäkseen nuorta ja nuorehkoa ihmistä. Puolilta öin väkeä valui yhä lisää paikalle.

Toisella puolella jokea oli toinen mielenilmaus samasta aiheesta. Esimerkiksi The Guardian -lehti arvioi protestoijia olleen yhteensä ainakin tuhat.

Autoja ajoi madellen ohi, ja moni soitti torveaan mielenosoittajien tueksi. Protestoijat hurrasivat autoille takaisin.

Joku ajoi ikkuna auki ja laulatti kaiuttimistaan Kansainvälistä. Se on ollut yksi eri puolilla Kiinaa olevien protestien tunnuslauluista.

Nuoret pitivät korkealla käsissään, osa pipoissaan törröttämässä, valkoisia paperiarkkeja. Ne symboloivat sananvapauden vaateita.

Mielenosoittajilla oli vaatimuksena koronapolitiikan soveltaminen nykyistä kevyemmin. Valkoinen paperiarkki symboloi sananvapauden vaateita.

Kimmoke mielenilmaukseen oli sama kuin monessa muussakin paikkaa Kiinassa: Xinjiangin Ürümqin tulipalossa torstaina kuolleet ihmiset, joita oli virallisen tiedon mukaan 10. Protestoijat epäilevät koronanvastaisten toimien vaikuttaneen heidän kuolemaansa.

Mielenilmaus vastusti Pekingissä myös yhä vain jatkuvia, kovimpia covidin-vastaisia toimia. Mielenosoittajat sanoivat välillä huudoissaan, että he eivät vastusta koko koronapolitiikkaa, vain sen tiukimpia tulkintoja ja käytäntöjä.

Ainakaan sinä aikana kun HS oli paikalla, mielenosoituksessa ei vastustettu Kiinan johtoa tai ohjaksissa olevaa kommunistista puoluetta. Tällaisiakin äänenpainoja on kuultu esimerkiksi Shanghain mielenosoituksessa.

Yksi jos toinen mielenosoittaja kiljahteli vuorotellen elämänsä kovuutta: ”Meillä ei ole tuloja!” ”Olin sulussa koko yliopistoajan. Nyt olen 21-vuotias!”

Koronan aikana jokaisen kännykkään tullut, ihmisten liikkeitä ja altistumisia vahtivat terveyssovellus sai kyytiä. ”Vitun terveyssovellus!”

Siinä vaiheessa protestikansaa jo vähän nauratti.

Kaikkineen mielenosoitus vaikutti intohimoiselta, mutta hyvin rauhalliselta ja väliin jopa iloiselta.

HS:n ollessa paikalla iso joukko poliiseja seisoi rauhallisesti protestin laitamilla ja keskittyi tuijottamaan ja ohjaamaan liikennettä. He myös toppuuttelivat innostaan sokeutuneita mielenosoittajia hyppäämästä vahingossa ohikulkevien autojen alle.

Toimittajat kertoivat toisesta mielenosoituspaikasta, jossa poliisi hätisteli toimittajia poistumaan paikalta sangen aggressiivisesti. Tälläkin mielenosoituspaikalla kaksi poliisia tuli väliin, kun HS:n kirjeenvaihtaja yritti haastatella yhtä mielenosoittajaa ja kirjoittaa lehtiöönsä.

Haastattelut onnistuivat paremmin pienen välimatkan päästä protestin keskustasta.

Nuori, vuosi aiemmin yliopistosta valmistunut nainen kertoi tulleensa osoittamaan mieltä neljän asian vuoksi:

Ensinnäkin hän osoitti tukeaan palossa kuolleille.

”Aivan kamala tragedia”, hän sanoi ja esitti heti perään epäilynsä, että palossa saattoi oikeasti kuolla enemmän kuin viranomaiset kertoivat.

Toisekseen hän halusi osoittaa tukeaan Shanghain vastaavissa mielenosoituksista samana ja edellispäivänä pidätetyille.

Kolmanneksi hän halusi, että koronapolitiikkaa arvostelevien mielipiteitä ei enää sensuroitaisi.

”Meidänkin äänemme täytyy kuulua! Kiitos että kerrot meistä ulkomaille. Kerrothan totuudenmukaisesti!”

Ohikulkeva nuori mies ärjäisi väliin vihaisesti, että ”vallankumous, se tulee tänään!”

Tähän haastateltava nainen sanoi napakasti, että nuorukaisella keittää yli.

”Me emme missään nimessä vastusta vallanpitäjiä. Me osoitamme mieltämme rauhallisesti ja laillisesti. Jos joku käyttää mielenosoitusta johonkin muuhun, se ei ole yhteisen tahtomme mukaista.”

Neljänneksi haastateltava halusi vaikuttaa koronapolitiikan höllentymiseen.

”Meidän taloutemme kärsii.”

Koronapolitiikka on vaikuttanut paljon nuoriin, joiden työttömyysaste kaupungeissa on kohonnut lähes 20 prosenttiin.

Haastateltava ei halunnut nimeään julki, sillä mielenosoituksista joutuu Kiinassa usein viranomaisten kanssa hankaluuksiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat