Protesteista uutisoinut BBC:n toimittaja oli kiinni­otettuna tunteja, BBC: lyötiin ja potkittiin

Kiinassa on puhjennut harvinaisia mielenosoituksia tiukkaa koronavirus­politiikkaa vastaan. Tuhannet ihmiset ovat protestoineet eri puolilla maata.

Poliisit ottivat kiinni mielenosoittajia Shanghaissa sunnuntaina 27. marraskuuta.

28.11.2022 3:28 | Päivitetty 28.11.2022 17:28

Kiinan koronaprotesteista uutisoinut Britannian yleisradioyhtiö BBC:n toimittaja Ed Lawrence otettiin kiinni Shanghaissa, BBC kertoi varhain maanantaina. Hän oli kiinni­otettuna useita tunteja ennen vapauttamistaan.

BBC sanoo olevansa äärimmäisen huolissaan siitä, että Lawrence otettiin kiinni hänen tehdessään työtään akkreditoituna journalistina. BBC:n mukaan toimittajaa lyötiin ja potkittiin kiinnioton yhteydessä ja hänelle laitettiin käsiraudat.

Viranomaiset eivät BBC:n mukaan ole antaneet kiinniotolle uskottavaa selitystä eivätkä pyytäneet anteeksi.

Kiinan ulkoministeriö sanoo, että paikallisten viranomaisten mukaan Lawrence ei kertonut olevansa toimittaja eikä esittänyt vapaaehtoisesti lehdistötunnuksiaan.

Myös Euroopan yleisradiounioni (Ebu) tuomitsi kovin sanoin Kiinassa tapahtuneet toimittajien pelottelut ja heihin kohdistuneet aggressiot. Ebu:n mukaan myös Sveitsin yleisradioyhtiö RTS:n toimittaja on joutunut ahdistelun kohteeksi suorassa lähetyksessä ollessaan.

Lisäksi muita Ebun jäseniä on uhkailtu ja joitain heistä on estetty tekemästä suoria lähetyksiä tai kuvaamasta tapahtumia. Näitäkään tapahtumia ei ole unionin mukaan pyydetty anteeksi.

”Poliisin ja viranomaisten vihamielisyyttä toimittajia kohtaan ei voi hyväksyä, ja nämä tapaukset ovat merkki uudesta alhosta”, unionin edustaja Liz Corbin sanoi.

Britannian pääministerin Rishi Sunakin tiedottajan mukaan Britannia aikoo nostaa Kiinan toimet mielenosoitusten tukahduttamiseksi esiin keskusteluissaan.

”Toimittajien täytyy voida hoitaa tehtävänsä ilman pelottelua.”

Kiinassa puhkesi loppuviikon aikana mittakaavaltaan harvinaisia mielenosoituksia tiukkaa korona­politiikkaa vastaan. Kiinan suurimpiin kaupunkeihin levinneissä protesteissa on paikoin vaadittu myös maan johtajan Xi Jinpingin eroa.

”En ole nähnyt tämän kokoluokan protesteja Shanghaissa niiden 15 vuoden aikana, jotka olen täällä asunut”, kertoi paikallinen asukas Frank Tsai BBC:lle. Shanghaissa mielenosoittajia oli viikonloppuna tuhansia.

Maanantaiaamuna mielenosoitusalueelle oli tuotu aitoja ja paikalla oli runsaasti poliiseja uusien protestien estämiseksi.

Lue lisää: Kauanko Xi katsoo protesteja sormien läpi?

Maanantaina poliisi ottikin kiinni ainakin kolme ihmistä mielenosoitus­paikalla, kertoivat uutistoimisto AFP:n toimittajat. Kysyttäessä syytä yhdelle kiinniotoista poliisi sanoi, että kiinniotettu ”ei totellut järjestelyjämme”.

AFP:n toimittajat näkivät useita kiinniottoja myös sunnuntai-iltana. Shanghain poliisi ei ole vastannut uutistoimiston kysymyksiin siitä, paljonko kiinniotettuja on.

Pekingiin suunniteltu protesti kuihtui ennen alkuaan, kun kymmenet poliisit ja poliisi­autot tukkivat risteyksen lähellä suunniteltua kokoontumispaikkaa Haidianin alueella. Poliisi otti kiinni yksittäisen mielenosoittajan, joka oli ripustanut Sitongin sillalle Xi:tä kritisoivia banderolleja.

Kiinan hallinnon kontrolloimassa mediassa mielenosoitukset eivät ole näkyneet.

Lue lisää: Kiinalais­mediassa protestit eivät näy mitenkään

Kiina on pitäytynyt koronavirus­politiikassaan tiukassa nolla­linjassa viimeisenä maana maailmassa. Tiukka linja on pitänyt kuoleman­tapausten määrän suhteellisen pienenä mutta on vaatinut jatkuvia sulku­toimia ja tehnyt kansalaisten arjesta arvaamatonta.

Rajoituskierteelle ei ole näkyvissä loppua, sillä herkästi tarttuvan omikronmuunnoksen tukahduttaminen edes Kiinan tiukoilla toimilla vaikuttaa mahdottomalta. Xi näyttää kuitenkin laittaneen arvovaltansa peliin nollalinjan puolesta.

Kiinan ulkoministeriö vakuutti maanantaina uskovansa koronaviruksen vastaisen taistelun onnistumiseen.

Viime päivinä koronavirustartuntoja on silti raportoitu ennätysmääriä. Iäkkäiden rokotusaste on Kiinassa melko alhainen, ja käytössä olevien kotimaisten koronavirus­rokotteiden ei uskota olevan teholtaan länsimaisten rokotteiden veroisia.

Suuttumusta koronatoimiin on lisännyt kymmenen kuolonuhria torstaina vaatinut asuinrakennuksen tulipalo Ürümqin kaupungissa Xinjiangissa. Sosiaalisessa mediassa kiertäneiden tietojen mukaan Ürümqin tiukat koronasulut haittasivat pelastustoimia. Viranomaiset ovat kiistäneet tämän.

Kiinan ulkoministeriö syytti maanantaina tulipalon yhdistämisestä koronatoimiin ”sosiaalisen median voimia, joilla on taka-ajatuksia”.

Viranomaiset kertoivat maanantaina, että Ürümqin koronavirusrajoituksia lievennetään ainakin osittain: jopa viikoiksi koteihinsa määrätyt asukkaat saavat tiistaista alkaen matkustaa busseilla asioille asuinalueillaan.

Jo sunnuntaina tiedotettiin, että tietyt välttämättömät yritykset matalan riskin alueilla voivat hakea toiminnan uudelleenkäynnistämistä rajoitetulla kapasiteetilla.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat