Poliisi miehitti Kiinan suur­kaupunkien kadut, laajat mielen­osoitukset näyttivät hiipuneen

Viikonlopun laajojen mielenosoitusten jälkeen Kiinan viranomaiset varmistivat, etteivät mielenosoitukset pääse jatkumaan.

Poliisit pidättivät ihmisen Wulumuqi- eli Ürümqi-kadulla Shanghaissa maanantaina. Ruutukaappaus videolta.

28.11.2022 19:20

Kiina halusi maanantaina varmistaa, että viikonloppuna moniin suurkaupunkeihin levinneet mielenosoitukset eivät enää jatkuisi. Poliisit miehittivät suurimpien kaupunkien keskustoja sellaisella väkimäärällä, ettei sekaan mahtunut mielenosoittajia.

Kun kello oli ylittänyt Kiinassa puolenyön, laajoista mielenosoituksista ei ollut raportoitu. Tiedossa ei ole, että missään olisi erityisen tarmokkaasti yritetty murtaa poliisirivistöjä.

Shanghaissa BBC raportoi, että poliisi oli poistanut ihmisten puhelimilta valokuvia, ja joitain ihmisiä ohjattiin sivuun tai pidätettiin.

Rauhallisia mielenosoituksia järjestettiin ainakin Manner-Kiinan ulkopuolella Hongkongissa.

Mielenosoituksista ei ole kerrottu Kiinan mediassa mitään. Tieto niistä on levinnyt sosiaalisessa mediassa.

Pääkaupungissa Pekingissä kulki huhu, että maanantaina kello 18 kokoontuisi mielenosoittajia metroasemalle lähelle arvovaltaista Renmin-yliopistoa.

Paikalla olikin tuohon aikaan valtavasti poliiseja, jotka tulivat kysymään papereita kaikilta vähänkin pidemmäksi aikaa pysähtyneiltä jalankulkijoilta. Sen jälkeen heitä pyydettiin poistumaan paikalta.

Poliisiautoja pääkaupungin Pekingin kaduilla maanantaina. Ruutukaappaus videolta.

HS:n kirjeenvaihtaja Mari Manninen näki nuoren naisen pontevasti vaativan kolmelta poliisilta oikeuttaan jäädä metroaseman uloskäynnille seisomaan. Nainen joutui kuitenkin lähtemään.

Myös Manninen ja hänen passinsa pääsivät poliisin kymmenen minuutin syyniin, mutta poliisi oli hänelle hyvin ystävällinen. Kaikki kadut ison yliopistokampuksen ympärillä olivat poliisien ja siviilipukuisten tarkassa vahdinnassa.

Mielenosoitukset alkoivat sen jälkeen, kun kymmenen ihmistä kuoli Ürümqin kaupungissa Xinjiangissa tulipalossa torstaina.

Moni Kiinassa uskoo, että onnettomuuden syynä olivat tiukat koronarajoitukset, joiden vuoksi uhrit eivät päässeet asunnoistaan ja palokunta ajoissa paikalle. Palokunta yritti sammuttaa liekkejä tuntien ajan.

Sadat ihmiset, joissain paikoissa arviolta jopa tuhat ihmistä, kokoontuivat perjantaina muistelemaan tulipalon uhreja kynttilämielenosoituksissa. Ne muuttuivat mielenosoituksiksi ja levisivät nopeasti kymmeniin kaupunkeihin.

Ihmiset ilmaisivat mielenosoituksissa suuttumusta koronakaranteeneihin. Kiina on yrittänyt estää viruksen leviämisen äärimmäisen tiukoilla karanteenimääräyksillä kohta kolmen vuoden ajan.

Strategia näyttää epäonnistuneen lopullisesti, sillä tautitapaukset ovat nousseet jyrkästi lokakuusta alkaen.

Mielenosoittajat pitelivät valkoisia papereita käsissään Hongkongissa maanantaina.

Yksi mielenosoitusten ”pääkaupungeista” oli Shanghai, mutta mielenosoituksia nähtiin kymmenissä kaupungeissa. Usein mielenosoituksia järjestettiin yliopistojen kampusalueilla. Mielenosoittajat kantoivat monissa paikoissa tyhjiä kylttejä, mutta muun muassa Shanghaissa mielenosoittajat vaativat iskulauseissaan myös vallanvaihdosta, mikä on Kiinassa äärimmäisen tiukka tabu.

Joissain mielenosoituksissa kuultiin myös avoimia vaatimuksia uudistuksista.

”Haluamme kunnioitusta, emme valeita. Haluamme uudistuksia, emme kulttuurivallankumousta. Haluamme äänestää, emme johtajaa. Me haluamme olla kansalaisia, emme orjia”, eräs nainen sanoi Shanghaissa sanomalehti The Guardianin mukaan.

Suoraan hallintoon, Kiinan kommunistipuolueeseen ja presidentti Xi Jinpingiin kohdistuvat mielenosoitukset ovat Kiinassa harvinaisia. Poliisi antoi viikonlopun aikana mielenosoituksille melko paljon tilaa, vaikka se esimerkiksi pidätti työtään tehneen BBC:n toimittajan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat