Poliisille tuomio kuoleman­tuottamuksesta – painoi polvellaan maahan miestä, joka tukehtui

Poliisi painoi maassa vatsallaan olleen miehen selkää polvellaan niin, että tämä kuoli. Tuomio on ensimmäinen laatuaan Ruotsissa.

28.11.2022 13:23 | Päivitetty 28.11.2022 20:19

Ruotsissa poliisi on tuomittu kuolemantuottamuksesta kiinniottotilanteessa tapahtuneesta kuolemasta.

Tuomioistuin katsoi toteen osoitetuksi, että poliisi painoi maassa vatsallaan olleen miehen selkää polvellaan niin pitkään, että tämä tukehtui ja kuoli siitä seuranneeseen sydämenpysähdykseen.

Tuomio on uutistoimisto TT:n mukaan ensimmäinen laatuaan Ruotsissa.

"Tämä on ensimmäinen kerta nykyaikana, kun poliisi on joutunut [Ruotsissa] syytteeseen toisen kuoleman aiheuttamisesta pitämällä kiinni”, kertoi rikosoikeuden tutkija, oikeudenkäyntiä seurannut Annika Norée ennen tuomiota.

Poliisi tuomittiin ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja päiväsakkoihin. Yksi lautamiehistä oli eri mieltä ja olisi tuominnut poliisin virkavirheestä.

Kuolemantapaus sattui 12. marraskuuta viime vuonna Lidingössä Tukholman lähellä. Poliisi ja tämän kollega olivat ottaneet kiinni ja panneet käsirautoihin huumeita ottaneen miehen, joka oli käyttäytynyt aggressiivisesti ja sekavasti.

Tuomioistuin otti huomioon todisteena videon, joka oli kuvattu on lähellä kiinniottopaikkaa olleesta kuorma-autosta. Videolla näkyy, kuinka poliisi pitää polveaan miehen selkää vasten rintakehän kohdalla lähes kahden minuutin ajan.

Poliisi aiheutti miehen kuoleman huolimattomuudellaan, arvioi erityissyyttäjän jaoston pääsyyttäjä Per Nichols. Tukholman käräjäoikeus yhtyi pääsyyttäjän näkemykseen.

Oikaisu 28. marraskuuta kello 17.29: Toisin kuin jutussa ensin kirjoitettiin, Ruotsissa oikeuden jäsenet ovat lautamiehiä, eivät valamiehiä.

Oikaisu 28. marraskuuta kello 20.17: Yksi lautamiehistä olisi tuominnut poliisin virkavirheestä, ei väärinkäytöksestä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat