Toinen Coloradon joukko­ampujan taltuttaneista miehistä kommentoi tapausta ensimmäistä kertaa

Yhdysvaltain merivoimien sotilas Thomas James on toinen miehistä, joka esti ampujaa surmaamasta enempää ihmisiä homoklubilla nähdyssä joukkoammuskelussa.

Club Q:n edusta oli täytetty kukilla ja sateenkaaren väreillä ammuskelun jälkeen.

28.11.2022 15:12

Marraskuun puolivälissä Yhdysvalloissa Coloradon osavaltiossa Club Q -homoklubilla tapahtuneessa joukkoampumisessa kaksi paikalla ollutta miestä onnistuivat pysäyttämään ammuskelun hyökkäämällä ampujan kimppuun.

Jo aiemmin toinen miehistä, 45-vuotias sotaveteraani Richard Fierro, kertoi yhdysvaltalaismedioille antamissaan haastatteluissa vaarallisesta tilanteesta.

Sunnuntaina myös toinen hyökkäyksen estämään pyrkinyt mies antoi ensimmäiset julkiset kommenttinsa. Yhdysvaltain merivoimien sotilas Thomas James on yhä sairaalassa hyökkäyksessä saamiensa vammojen takia.

”Halusin yksinkertaisesti pelastaa löytämäni perheen. Jos pystyisin, suojaisin kaikkia järjettömiltä vihateoilta, mutta olen vain yksi ihminen”, James sanoi.

Toisilleen entuudestaan tuntemattomat James ja Fierro hyökkäsivät yhdessä klubilla ammuskelleen ammuskelleen 22-vuotiaan miehen kimppuun. He saivat taklattua miehen maahan ja tämän jälkeen riistettyä aseen häneltä. Raporttien mukaan Fierro hakkasi ampujan toimintakyvyttömäksi ja sairaalakuntoon yökerhon lattialla.

Viranomaiset uskovat heidän pelastaneen monien ihmisten hengen. Tätä ennen ampuja onnistui kuitenkin surmaamaan viisi ihmistä ja haavoittamaan ainakin 18:aa.

Sosiaalisen median kommenteissa miehiä on kutsuttu sankareiksi, vaikka Fierro on toistuvasti sanonut, ettei ole sankari. Myöskään James ei sunnuntaina antamissaan kommenteissa korostanut omaa rooliaan vaan sen sijaan sanoi, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet ovat tulleet ”pitkän matkan Stonewallista”.

Kommentti on viittaus vuonna 1969 nähtyihin Stonewallin mellakoihin, joita pidetään homojen oikeuksien liikkeen käynnistymisen ratkaisevana hetkenä Yhdysvalloissa.

"Ajatukseni ovat heidän kaikkien luona, jotka menetimme marraskuun 19. päivänä, ja heidän luonaan, jotka yhä toipuvat vammoistaan”, James sanoi.

”Nuorille sanon: olkaa rohkeita. Perheenne on täällä. Olette rakastettuja ja arvostettuja. Joten kun tulette ulos kaapista, tehkää se näkyvästi.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat