Valkoinen talo kommentoi Kiinan mielenosoituksia – tukee ihmisten oikeutta protestoida

Valkoisen talon tiedottajan mukaan presidentti Biden seuraa Kiinan tilannetta.

Virkavalta pyrki rajoittamaan protesteja Pekingissä viikonloppuna.

29.11.2022 0:19

Valkoinen talo tukee kiinalaisten oikeutta rauhanomaisiin protesteihin, kertoo Reuters.

Reutersin mukaan Valkoisen talon tiedottaja John Kirby sanoi maanantaina, että Kiinan kansalla tulee olla mahdollisuus osoittaa mieltään koronatoimia vastaan. Kirbyn mukaan presidentti Joe Biden seuraa Kiinan tilannetta, kuten myös muu Yhdysvaltojen johto.

"Ihmisillä pitäisi olla oikeus kokoontua ja rauhanomaisesti protestoida käytäntöjä tai lakeja tai määräyksiä vastaan”, Kirby kommentoi Reutersin mukaan.

”Valkoinen talo tukee oikeutta rauhanomaisiin protesteihin”, hän jatkoi.

AFP:n mukaan Kirby ei paljastanut tarkemmin, miten presidentti Biden on reagoinut Kiinan protesteihin. Tiedottajan mukaan presidentti ei aio puhua mielenosoittajien puolesta, sillä he tekevät sen jo itse.

Kirbyn mukaan Kiina ei ole ollut yhteydessä Yhdysvaltoihin koronarokotteiden suhteen. Hän totesi myös, etteivät mielenosoitukset ole heijastuneet toimitusketjuihin.

Kiinasta on kantautunut jo usean päivän ajan tietoja poikkeuksellisista mielenosoituksista, joissa kansalaiset ovat kokoontuneet protestoimaan maan hallituksen äärimmäisen tiukkaa koronapolitiikkaa vastaan. Kiinassa noudatetaan koronan suhteen nollatoleranssia ja mittavat koronatoimet ja -sulut ovat yhä arkipäivää.

Lue lisää: Poliisi miehitti Kiinan suur­kaupunkien kadut, laajat mielen­osoitukset näyttivät hiipuneen

Lue lisää: Protesteista uutisoinut BBC:n toimittaja oli kiinni­otettuna tunteja, BBC: lyötiin ja potkittiin

Mielenosoituksissa on vaadittu myös demokratiaa ja ilmaisunvapautta. Turhautuneet ihmiset ovat vaatineet jopa maan presidentin eroa.

Mielenosoituksista ei ole kerrottu Kiinan mediassa mitään. Tieto niistä on levinnyt sosiaalisessa mediassa.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat