EU aikoo luoda suunnitelman, jolla Venäjältä jäädytettyjä varoja ohjataan Ukrainalle

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen lupaa myös erikoistuomioistuimen, joka tutkii ja nostaa syytteet Venäjän sotarikoksista.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

30.11.2022 10:57 | Päivitetty 30.11.2022 13:06

Bryssel

EU:n komissio tekee sen, mitä muun muassa Puola ja Baltian maat ovat siltä hartaasti pyytäneet. Komissio aikoo luoda suunnitelman, jolla Venäjän oligarkkien ja keskuspankin jäädytetyt varat saadaan takavarikoiduksi ja käyttöön nykyistä tehokkaammin ja voidaan ohjata Venäjän hyökkäyksen tuhojen korjaamiseen Ukrainassa.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi keskiviikkona viestipalvelu Twitterissä, että komissio tulee yhdessä kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n kanssa perustamaan erikoistuomioistuimen, jotta Venäjä saataisiin vastuuseen kaikista sotarikoksistaan.

Erikoistuomioistuimen roolina olisi vastata siitä, että Venäjän hyökkäysrikos tulee tutkituksi ja tuomituksi.

Sen lisäksi komissio aikoo varmistaa, että venäläisvarojen konfiskointi eli takavarikointi toteutuu. Se ei kuitenkaan tule käymään helposti.

Komissio on tehnyt pohjapaperin keskusteluihin jäsenmaiden kanssa lähiaikojen EU-kokouksissa. Keskustelua käydään myös G7-maiden kanssa sekä YK:ssa.

Von der Leyenin mukaan komissio aikoo kansainvälisten kumppaneiden kanssa luoda ”rakenteen”, joka hallinnoisi ja sijoittaisi tähän mennessä takavarikoituja varoja. Tuotto käytettäisiin Ukrainan hyväksi.

”Kun pakotteet päättyvät, nämä varat tulisi käyttää niin, että Venäjä maksaa täyden korvauksen”, von der Leyen sanoo.

Periaatteessa kaikki jäädytetyt varat pitää palauttaa niiden omistajille, kun sota joskus loppuu rauhansopimukseen ja pakotteet sen myötä ehkä puretaan. EU-virkamiesten mukaan rauhansopimuksessa voisi kuitenkin määritellä, että nämä varat pitäisi käyttää Ukrainan korvauksiin.

Von der Leyen sanoi uskovansa, että yhdessä kansainvälisten kumppaneiden kanssa EU löytää laillisen tavan toteuttaa suunnitelma.

Tämä lause on olennainen, sillä takavarikointiin ei voi mennä suin päin, vaan EU joutuu kehittämään oikeudessa kestävän ratkaisun.

Yksityishenkilöiden omaisuutta ei voi nyt takavarikoida muuten kuin voimassa olevan rikostuomion perusteella.

EU:n virkamiesten mukaan EU:n jäsenmaat ovat tiistaina hyväksyneet periaatteen, että pakotteiden kiertäminen kriminalisoidaan. Komissio tekee tästä tarkemman esityksen pian.

Se mahdollisesti lisäisi rikostuomioita ja sitä kautta helpottaisi takavarikointeja jo ennen sodan päättymistä.

Yksityisiä varoja eli käytännössä pakotelistalle joutuneiden, Vladimir Putinia tukevien henkilöiden varoja on jäädytetty kaikkiaan 19 miljardin euron edestä.

Niitä olennaisempia ovat Venäjän keskuspankin jäädytetyt varat, joita EU ja G7-maaryhmä ovat jäädyttäneet vähintään 300 miljardin euron edestä.

Venäjä ei tällä hetkellä voi käyttää tätä valuuttavarantoa, mutta EU kaavailee varojen siirtämistä erilliseen rahastoon ja niiden tuoton käyttämistä Ukrainan hyväksi. Komissio ei suostunut arvioimaan, paljonko tuotto voisi olla, koska se ei tarkkaan tiedä, miten suuri osuus valuuttavarannosta on jäädytettynä EU:ssa.

Tuhot Ukrainassa ovat hirvittävät. Maailmanpankki arvioi toukokuussa 2022, että siihen mennessä Venäjä oli tuhonnut Ukrainan rakennuksia, teitä, siltoja ja muuta infrastruktuuria noin 350 miljardin euron edestä.

Viime viikkoina Venäjä on keskittynyt muun muassa sähkönjakelun lamauttamiseen, ja von der Leyen arvioikin lausunnossaan, että tuhojen määrä nousee jo 600 miljardiin euroon.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat