Ukrainalaislehden selvitys: Ukrainalaisten upseerien väitetään varastaneen aseita

Ukrainassa taistelevat ulkomaalaiset vapaaehtoiset kertoivat nähneensä, miten aseita ja asetarvikkeita kannettiin siviiliautoihin. Legioonalaiset eivät tiedä, mihin aseet ovat päätyneet.

Vierastaistelijoita Sjeverodonetskissa Luhanskin alueella kesäkuussa 2022.

1.12.2022 10:22

Ukrainaan taistelemaan lähteneet vapaaehtoiset sotilaat epäilevät Ukrainan armeijan upseerien varastaneen sotakäyttöön tarkoitettuja aseita. Asiasta kertoo ukrainalainen The Kyiv Independent -lehti, joka perustaa juttunsa Ukrainan puolella toimivan kansainvälisen legioonan taistelijoiden kertomuksiin.

Lehti kertoo haastatelleensa yli 12:ta ulkomaalaista sotilasta.

Yksi lehden haastattelema sotilas kertoi kohdanneensa ongelman keväällä Ukrainan eteläosassa, kun hänen joukko-osastonsa oli valmistautumassa liittymään kaupungin valtaukseen. Hän kertoo kuulleensa tuolloin etulinjasta huolestuttavia uutisia tappioista, jotka olivat johtuneet välttämättömien sotatarvikkeiden puutteesta.

The Kyiv Independent ei kerro tarkempia yksityiskohtia tapahtumapaikoista eikä taistelijoiden kotimaista.

Etulinjasta tullut taistelija oli kertonut kyseiselle vierastaistelijalle, että Javelin-panssarin­torjunta­järjestelmän osia oli puuttunut ja ohjusryhmä oli joutunut lainaamaan niitä muilta ryhmiltä. Lopulta järjestelmä ei ollut toiminut lainaosilla.

”He eivät pystyneet räjäyttämään venäläisten panssarivaunua, ja tankki huomasi heidät ja alkoi ampua. Se on helvetin pelottavaa”, nyt jo entinen legioonalainen kertoi lehdelle.

Sotilas oli nähnyt juuri aiemmin runsaasti täysin toimivia Javelin-järjestelmän osia legioonan tukikohdassa Kiovassa. Hän kertoi ymmärtäneensä myöhemmin, että kyse ei ollut yksittäisestä tapauksesta vaan jatkuvasta ongelmasta: kun legioonalaiset menivät milloin mihinkin noutamaan aseita, niitä ei aina löytynytkään.

Osa haastatelluista legioonalaisista kertoi nähneensä, miten kevyempiä aseita ja asetarvikkeita kannettiin siviiliautoihin. Autot olivat heidän mukaansa tunnuksettomia kaupunkimaastureita.

Lehden mukaan vierastaistelijat epäilivät aseiden joutuneen vääriin käsiin etenkin, koska autot ajoivat pois ilman ajovaloja ja kuljettajat olivat siviilivaatteissa.

”En voinut muuta kuin ajatella, että jos nämä aseet olisivat paremmissa käsissä, se olisi auttanut... tai niitä olisi voitu käyttää tämän sodan voittamiseen”, yksi sotilas sanoi.

Legioonalaiset eivät tiedä, mihin aseet ovat päätyneet. Ei myöskään ole todisteita, että niitä olisi viety pois Ukrainasta.

The Kyiv Independentin mukaan brittitutkijat ovat selvittämässä kadonneiden aseiden ja asetarvikkeiden kohtaloa. Lehti haastatteli eläköitynyttä brittidiplomaattia ja Centre for European Reform -ajatushautomon ulkopolitiikan johtajaa Ian Bondia. Hän totesi, että lähes kaikilta armeijoilta varastetaan jonkin verran ammuksia ja aseita.

Lehden mukaan Ukrainan hallinto on ottanut väitteet aseiden päätymisestä vääriin käsiin vakavasti.

Aseiden varastamisen lisäksi moni legioonalainen on kertonut lehdelle, että upseerit ovat ahdistelleet ja muuten kohdelleet heitä kaltoin. Väitteiden mukaan ahdistelu on ollut sekä fyysistä että henkistä.

Lehden haastattelemat sotilaat kertoivat esimerkiksi upseerista, jonka mielialavaihdokset ovat väitteiden mukaan saattaneet sotilaita rintamalla jopa hengenvaaraan.

Haastatellut kertovat nähneensä myös upseerin ahdistelleen seksuaalisesti naisalaisiaan.

Sotilaat sanoivat myös, että ainakin yksi upseeri on varastanut sotilaiden henkilökohtaista omaisuutta.

The Kyiv Independentin mukaan artikkelissa on käytetty yli 30:tä eri lähdettä, joihin kuuluu entisiä ja nykyisiä legioonalaisia, legioonaa auttavia vapaaehtoisia sekä viranomaisia.

Jutun väitteet perustuvat haastatteluihin, kirjoitettuihin lausuntoihin, virallisiin raportteihin, lääkärinlausuntoihin sekä legioonalaisilta peräisin oleviin valokuviin, videoihin ja äänileikkeisiin.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat