Protestit poikivat muutosta: Monet kaupungit lupaavat höllätä korona­toimia

Osassa Pekingiä koronatartunnan saaneet saavat jäädä kotiin sairastamaan. Aiemmin kaikki tartunnan saaneet on viety kaupungin sairaaloihin tai karanteenilaitoksiin.

Kiinan varapääministeri Sun Chunlan kuvattuna toukokuussa 2020.

1.12.2022 11:37

Peking

Kiinan monet kaupungit lupaavat nyt höllätä koronaviruksen vastaisia toimiaan, kukin kaupunki ja kaupunginosa tavallaan.

Ehkä tärkein muutos on se, että osassa Pekingin kaupunginosia koronatartunnan saanut voi jäädä kotiin eristyksiin. Aiemmin kaikki tartunnan saaneet vietiin kaupungin sairaaloihin tai koronakaranteenia varten tehtyihin laitoksiin.

Mitä ilmeisimmin syynä muutoksiin ovat viime viikonlopun kymmenet mielenosoitukset tiukkoja koronatoimia vastaan eri puolilla Kiinaa. Viranomaiset eivät maininneet mielenosoituksia kertoessaan päätöksistä.

Kantonin kaupunki lopetti monista kaupunginosistaan talojen ja palveluiden koronasulkuja, mutta ei koko kaupungista. Se on ollut viime aikojen merkittävin koronapesäke Kiinassa.

Ihmiset osoittivat mieltään Pekingissä Kiinan koronapolitiikkaa vastaan 27. marraskuuta.

Sääntöjen muutokset on otettu vastaan varovaisesti, sillä viime aikoina koronakäytäntöjä on löyhennetty ja kiristetty.

Kaupungit itse vetoavat siihen, että ne vain panevat toimeen valtion kolme viikkoa sitten ilmoittamia vaatimuksia. Vaatimusten mukaan koronatoimia ei saa toteuttaa liian laajalla alueella tai liian pitkään vaan viruksen leviämistä on estettävä täsmällisin toimin.

Merkittävintä oli kuitenkin se, että Kiinan koronapolitiikan näkyvä johtaja, varapääministeri Sun Chunlan käytti keskiviikkona aiemmasta poikkeavia sanoja koronapolitiikasta puhuessaan.

Ensinnäkään Sun ei käyttänyt kertaakaan muotoilua ”dynaaminen nollakorona-politiikka”, mikä on ollut kauan toisteltu nimi. Tämä herätti Kiinassa varovaisia toiveita siitä, että linjaa oltaisiin löyhentämässä edelleen.

Nyt jokainen viruslöytö käynnistää isot jäljitys- ja tukahdutustoimet Kiinassa.

Sun sanoi myös uuden virusmuunnoksen olevan sekä tarttuvampi että vähemmän tappava kuin aiemmin. Tätäkin luettiin Kiinassa suurennuslasilla. Viittaako lausuma siihen, että vaarattomampana viruksen annettaisiin kohta levitä vapaammin?

Vielä ei silti voi koronapolitiikan suuria muutoksia ilmasta lukea.

Viranomaiset toistivat jo alkuviikosta aikaisemman viestinsä, että paikallisviranomaisten on tehostettava vanhusten rokottamista. Nyt viesti oli vain painokkaampi, sillä viranomaiset puhuivat rokotuskampanjasta.

Vanhukset ovat olleet haluttomia rokotuksiin, eikä heitä ole niihin pakotettu. Yli 80-vuotiaiden kehno rokotusaste on Kiinan akilleenkantapää, joka estää tiukan koronapolitiikan suuret muutokset.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat