Jair Bolsonaron kannattajat osoittivat mieltään Planalton presidentinpalatsin edustalla pääkaupungissa Brasíliassa 29. marraskuuta.

Presidentti katosi

Jair Bolsonaron virkakausi jatkuu vuoden loppuun, mutta hän on kuin maan nielemä. Kannattajat sen sijaan vaativat yhä asevoimia estämään vallansiirron ja tekevät iskuja maanteillä.


3.12.2022 18:46 | Päivitetty 3.12.2022 19:14

Ihan kuin Brasilian presidentti olisi kaikessa hiljaisuudessa vaihtunut.

Vaalivoittaja Luiz Inácio Lula da Silva palaa virkaan 12 vuoden jälkeen vasta tammikuun alussa, mutta hän näyttää jo Brasilian kasvoilta maailmalla. Hän on esimerkiksi vannonut maansa paluuta kansainvälisiin ympäristö­talkoisiin YK:n ilmasto­kokouksessa Egyptin Siinailla.

Istuva presidentti Jair Bolsonaro on tottunut pitämään julkista keskustelua otteessaan pidäkkeettömän räyhäkkäillä puheillaan ja sosiaalisen median päivityksillään. Kuukausi sitten hän kuitenkin katosi kuin tuhka tuuleen edustustilaisuuksista ja somekanavista.

Töitä olisi jäljellä vielä vuoden loppuun, mutta presidentti pysyttelee lasiseinäisessä virka-asunnossaan.

Työntekijät virittivät joulukuusta presidentin virka-asuntoon Alvoradan palatsiin pääkaupungissa Brasíliassa 21. marraskuuta.

Latinalaisen Amerikan suurimman kansakunnan johtajaa ei nähty edes G20-huippu­kokouksessa Indonesian Balilla, jonne kokoontuivat maailman tärkeimmät valtiojohtajat Joe Bidenia ja Xi Jinpingiä myöten.

Laitaoikeistolainen Bolsonaro hävisi vasemmistolaiselle Lulalle Brasilian presidentinvaalien ratkaisukierroksella lokakuun lopussa prosentein 49,1–50,9.

Lue lisää: Bolsonaron liittolaiset häpäisivät koko leirinsä ratkaisevalla hetkellä

Sen jälkeen Bolsonaro on puhunut julkisesti vain kahdesti. Viime viikonloppuna hän otti osaa ensimmäiseen julkiseen tilaisuuteensa vaalien jälkeen, sotilaskoulun valmistujais­juhlaan. Sielläkään hän ei puhunut, vaikka varapresidentti Hamilton Mourãon tulkittiin kehottavan häntä tarttumaan mikrofoniin.

”Ettekö aio puhua kansallenne? Avatkaa peli”, Mourão ilmeisesti sanoo Bolsonarolle tilanteesta kuvatulla videolla, jolla puhe ei kuulu musiikin yli mutta jota huuliltalukija tulkitsi Brasilian mediassa.

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro (kesk.) osallistui kadettien valmistujaisseremoniaan Resenden kaupungissa Rio de Janeiron osavaltiossa viime viikon lauantaina rinnallaan varapresidentti Hamilton Mourão (vas.) ja maavoimien komentaja Marco Antônio Freire Gomes (oik.).

Pari viikkoa sitten varapresidentti selitti Bolsonaron hiljaiseloa ihon bakteeri-infektiolla, jonka takia tämä ei voisi käyttää pitkiä housuja.

”Pitäisikö hänen tulla tänne sortseissa?” Mourão kysyi sanomalehti O Globon haastattelussa.

Varapresidentin selontekoja voi pitää kyseenalaisina, sillä hän on kommentoinut tilannetta myös kutsumalla Bolsonaroa ”aika surulliseksi” ja väittämällä tämän vetäytyneen ”henkistymisretriitille”.

Bolsonaro ei ole julkisesti todennut hävinneensä vaaleja, saati onnitellut Lulaa. Kaksi päivää vaalien jälkeen hän kylläkin totesi puheessaan noudattavansa perustuslakia.

Bolsonaro antoi myös korkeimman oikeuden tuomarien ymmärtää, että hän nöyrtyy suosiolla. Lisäksi hän on antanut kansliaväkensä valmistella vallansiirtoa Lulalle.

Lue lisää: ”Se on ohi”, Bolsonaro myönsi tuomarin mukaan

Viime viikolla Bolsonaro ja hänen puolueensa kuitenkin vielä valittivat vaalien väitetyistä epäkohdista vaalituomioistuimelle, tuloksetta.

Miljoonat Bolsonaron kannattajat yhä uskovat tai väittävät uskovansa vaalivilppiin. Suuri osa heistä piti entisen presidentin Lulan silkkaa ehdokkuuttakin vilpillisenä, koska hänen 12 vuoden korruptio­tuomionsa mitätöitiin puolentoista vuoden vankeuden jälkeen viime vuonna. Päätöksen tehnyt korkein oikeus katsoi, että Lulan tuominnut oikeusistuin ei ollut ollut puolueeton. Korkein oikeus ei siis varsinaisesti arvioinut rikos­syytteitä, joiden nojalla Lula oli tuomittu.

Entisen armeijan kapteenin Bolsonaron kannattajia on leiriytynyt viikosta toiseen asevoimien kasarmien ja esikuntien edustalla vaatien sotilaiden väliintuloa ennen vallansiirtoa Lulalle.

Asevoimien komentajat eivät tietenkään ole tehneet elettäkään siihen suuntaan. He ymmärtävät, että sotilas­vallankaappaus demokraattisten ja kaiken tiedon mukaan rehtien vaalien jälkeen tekisi Brasiliasta välittömästi kansainvälisen hylkiön.

Jair Bolsonaron kannattajat vaativat asevoimien väliintuloa Lulan vaalivoiton takia Brasilian maavoimien itäisen sotilaspiirin esikunnalla Rio de Janeiron keskustassa 15. marraskuuta. FFAA on lyhenne sanoista Fuerzas Armadas eli asevoimat. Lyhenteen kaksoiskirjaimet merkitsevät monikkoa.

Heti vaalien jälkeen Bolsonaron kannattajat protestoivat rakentamalla barrikadeja maanteille ympäri Brasiliaa. Liikenne meni poikki sadoilta teiltä. Presidentti kehotti purkamaan esteet mutta kannusti ihmisiä osoittamaan mieltään.

Sittemmin protestit ovat muuttuneet pienemmiksi mutta väkivaltaisemmiksi. Brasilian suurimman sanomalehden Folha de São Paulon mukaan ne keskittyvät erityisesti Mato Grosson, Rondônian ja Santa Catarinan osavaltioihin. Iskuja on tehty muun muassa Lulaa tukeneen miljardöörin, entisen maatalous­ministerin Blairo Maggin yhtiön soijarekkoja vastaan.

Politiikantutkija Oliver Stuenkel arvioi uutistoimisto AFP:lle, että presidentin hiljaisuudessa on kyse strategiasta: Bolsonaro ei halua myöntää tappiotaan, koska hän on johdonmukaisesti kylvänyt kansan mieliin epäilyksiä vaalivilpistä, mutta hän ei myöskään voi selväsanaisesti kiistää tulosta, koska siinä tapauksessa vaali­tuomioistuin voisi rangaista häntä esimerkiksi viemällä kelpoisuuden toimia julkisissa viroissa. Silloin hän ei voisi asettua ehdolle seuraavissa presidentin­vaaleissa syksyllä 2026.

”Hiljaisuudellaan hän pitää kansan kaduilla”, politiikantutkija Guilherme Casarões sanoi uutistoimisto AP:lle.

”Tämä on hänen valtava etunsa tänä päivänä: hyvin aktiivinen ja hyvin radikaali perus­kannattajakunta.”

Jair Bolsonaron kannattajat vastustivat vaalitulosta maavoimien esikunnalla Brasíliassa 15. marraskuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat