Puolustusministeriö: Ukraina iski lennokeilla lento­tuki­kohtiin Venäjällä

Saratovin kupeessa sijaitseva Engelsin tukikohta kuuluu Venäjän strategisten pommittajien tärkeimpiin tukikohtiin. Kuvernööri rauhoitteli alueen asukkaita.

Strateginen pommittaja Tupolev Tu-95 on ollut keskeinen osa Neuvostoliiton ja Venäjän ydinpelotetta 1950-luvulta lähtien. Suomen ilmavoimat julkaisi kuvan koneesta marraskuussa 2014.

5.12.2022 13:42 | Päivitetty 5.12.2022 19:22

Venäjän strategisten pommittajien tukikohdassa Volgan itärannalla Saratovin alueella tapahtui varhain maanantaiaamuna voimakas räjähdys. Venäläiset oppositiokanavat Baza ja Astra väittivät omien lähteidensä perusteella, että tuntematon lennokki tuhosi kaksi Venäjän Tu-95-pommittajaa.

Molempien sivustojen toiminta on Venäjällä estetty, ja ne toimivat pääasiassa Telegram-viestikanavalla.

Maanantaina alkuillasta Suomen aikaa Venäjän puolustusministeriö tiedotti, että Ukrainan asevoimat yritti iskeä Rjazanissa sijaitsevaan lentokenttään ja Saratovin kupeessa sijaitsevaan Engelsin tukikohtaan.

Iskussa käytettiin ministeriön mukaan neuvostovalmisteisia lennokkeja, jotka ilmatorjunta ampui alas. Iskussa kuitenkin kuoli kolme ja haavoittui neljä venäläissotilasta.

Lisäksi kaksi lentokonetta kärsi iskussa ministeriön mukaan lieviä vaurioita.

Oppositiokanavien alkutietojen mukaan kaksi asevoimien palveluksessa olevaa ihmistä on saanut räjähdyksessä vammoja ja he ovat sairaalahoidossa. Virallista vahvistusta räjähdykselle tai sen aiheuttajalle ei heti annettu.

Saratovin kupeessa sijaitseva Engelsin tukikohta kuuluu Venäjän strategisten pommittajien tärkeimpiin tukikohtiin. Se on tiettävästi ainoa pysyvä tukikohta Venäjän suurimmille eli Tupolev-160-pommittajille. Tu-95-pommittajia Venäjällä on 55.

Molemmat strategiset pommittajatyypit ovat ampuneet ohjuksia Ukrainaan meneillään olevan Venäjän hyökkäyksen aikana.

Astra julkaisi Telegram-kanavallaan puoli yhdeltätoista aamupäivällä Suomen aikaa räjähdyksestä videon, joka on ilmeisesti paikallisen asukkaan etäältä kuvaama. Räjähdyksen jyrinä kantautuu tallenteelle huomattavasti korkealle kohoavaa välähdystä myöhemmin.

Alueen kuvernööri Roman Busargin kommentoi räjähdystä aamupäivällä omalla Telegram-kanavallaan, mitä voi pitää ainakin virallisena vahvistuksena siitä, että räjähdys on tapahtunut.

”Hyvät asukkaat, sosiaalisessa mediassa ja tiedotusvälineissä on esitetty tietoja voimakkaasta pamahduksesta ja välähdyksestä Engelsissä varhain aamulla”, Busargin kirjoittaa.

”Haluan tehdä selväksi, että minkäänlaisia vahinkoja kaupungin asuinkortteleihin ei ole tullut. Mitään syytä huoleen ei ole. Yksikään siviili-infrastruktuurin kohde ei ole vahingoittunut.”

”Sotilaskohteiden tapahtumista tiedottavat asianomaiset viranomaiset”, kuvernööri päätti viestinsä.

Sosiaalisessa mediassa esitettiin heti lukuisia arvioita puolesta ja vastaan, voisiko asialla olla Ukrainan lähettämä itsestään tuhoutuva lennokki.

Matkaa Ukrainan hallussa olevalta Harkovan alueen itäosasta Saratoviin on linnuntietä noin 600 kilometriä, eikä Ukrainalla ole tähän saakka ollut hallussaan lennokkeja, jotka tähän matkaan kykenisivät.

Ukraina on pyytänyt Yhdysvalloilta muun muassa Hellfire-ohjuksia kuljettavia pitkän matkan Predator-lennokkeja, mutta toistaiseksi pyyntöihin ei tiettävästi ole suostuttu.

Ukrainan valtiollinen aseyhtiö Ukroboronprom kertoi lokakuussa suunnitelmasta valmistaa lennokki, joka kykenisi tuhannen kilometrin lentomatkaan ja kantaisi 70 kilon räjähdettä. Uutistoimisto Ukrinform kertoi sunnuntaina, että yhtiö on tehnyt uudella lennokillaan jo useita testejä.

”Tähän päivään mennessä olemme suorittaneet useita onnistuneita testivaiheita”, Ukroboronpromin tiedottaja Natalia Sad kertoi uutistoimistolle.

”Ukrainan asevoimien komentajan määräysten mukaisesti siirrymme nyt kokeisiin, joissa testataan lennokin toimintaa elektronisen sodankäynnin häirintäympäristössä.”

Toinen räjähdys lentokentällä Rjazanissa parisataa kilometriä Moskovasta kaakkoon aiheutti maanantaiaamuna niin ikään laajoja tuhoja, kertoo Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass.

Sen mukaan räjähdyksessä kuoli kolme ihmistä ja viisi loukkaantui. Kahden loukkaantuneen vammat ovat Tassin mukaan vakavat. Rjazanin räjähdyksen syytä ei ole kerrottu.

Myöhemmin maanantaina ukrainalais­viranomaiset kertoivat Venäjän iskeneen ohjuksin eri puolille Ukrainaa. Räjähdyksiä raportoitiin ainakin Harkovan, Donetskin, Zaporižžjan Dnipropetrovskin ja Pultavan alueilla.

Myös Moldovan poliisi kertoi Reutersin mukaan, että lähellä Bricenin kaupunkia maan pohjoisosassa on löydetty ohjuksen osia.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat