Trump syöksyy nyt kriisistä toiseen ja radikalisoituu entisestään

Ex-presidentin asema on nyt heikompi kuin aikoihin. Silti on liian varhaista vetää johtopäätöksiä, kirjoittaa HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja Elina Väntönen.

Donald Trump ilmoitti marraskuussa Floridan-kartanossaan Mar-a-Lagossa pyrkivänsä jälleen Yhdysvaltain presidentiksi.

6.12.2022 6:52

Washington

Siitä on vain kolmisen viikkoa, kun Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump ilmoitti pyrkivänsä jälleen presidentiksi.

Jo kampanja-avaus itsessään tuomittiin laajalti laiskaksi ja yllätyksettömäksi.

Sen jälkeen asiat ovat menneet sitäkin rajummin alamäkeä.

Illallinen rap-artisti Kanye Westin eli ”Yen” ja valkoista ylivaltaa kannattavan Nick Fuentesin kanssa oli katastrofi, jota on kritisoitu joka suunnalta. Jälkipuinti otti vastikään uusia kierroksia, kun West sanoi pitävänsä Hitleristä ja rakastavansa natseja.

Myös Trumpin oikeudelliset ongelmat ovat syvenneet.

Ensin hän hävisi vuosien taistelun, kun edustajainhuoneen valiokunta sai nähtäväkseen hänen verotietonsa. Sitten tuomioistuin salli Mar-a-Lagosta takavarikoitujen asiakirjojen käytön todisteena häntä koskevassa rikostutkinnassa.

Viikonloppuna Trump lähti omallakin mittapuullaan poikkeukselliselle laukalle kirjoittaessaan halventavasti Yhdysvaltain perustuslaista. Hän antoi ymmärtää, että perustuslaistakin voitaisiin joustaa, jotta vuoden 2020 presidentinvaalien ”virheellinen” tulos saataisiin kumottua.

Monessa mielessä Trump näyttää kaivavan omaa poliittista hautaansa. Hänen asemansa on heikompi kuin aikoihin.

Silmiinpistävää on, kuinka omien tuki on alkanut rakoilla.

Välivaalien lopputulos on yksi syy. Trumpin tukemat ehdokkaat hävisivät useissa kongressin hallinnan kannalta ratkaisevissa kamppailuissa, ja mielikuva ex-presidentistä ”kuninkaantekijänä” himmeni radikaalisti. Useat entiset liittolaiset käänsivät kelkkansa, ja konservatiiviset mediat ottivat etäisyyttä.

Vaalikampanjan haparoiva käynnistys vain kiihdytti republikaanien sisäistä tilintekoa.

”Ihan kuin sitä [kampanja-avausta] ei olisi edes tapahtunut”, kuvaili Iowan vaikutusvaltainen republikaani Bob Vander Plaats Politico-lehdelle.

Kolmen viime viikon aikana Trump on saanut osakseen joko olankohautuksia tai harvinaisen suoraa kritiikkiä. Merkittävät lahjoittajatkin ovat kaikkoamassa viereltä.

Nurkkaan ajettu Trump on alkanut kääntyä koko ajan selvemmin äärioikeaan. Hän hakee tukea niiltä marginaaliryhmiltä, joista puoluejohto on pyrkinyt itsensä etäännyttämään.

Joulukuun alussa hän kutsui epäreiluksi syytteiden nostamista niitä vastaan, jotka hyökkäsivät Capitolille. Hänen järjestämissään kampanjatilaisuuksissa on raportoidusti alettu soittaa Qanon-liikkeeseen yhdistettyä tunnussäveltä.

”Trump vain vahvistaa profiiliaan ääriliikkeen ja kultin johtajana”, arvioi New Yorkin yliopiston historianprofessori Ruth Ben-Ghiat.

Trump on flirttaillut yhteiskunnan äärilaidan kanssa ennenkin. Hän on lietsonut ennakkoluuloja rodusta ja uskonnosta. Vuoden 2016 presidenttikampanjassaan hän esimerkiksi leimasi meksikolaiset maahanmuuttajat raiskaajiksi.

Puolue-eliitti on aina vierastanut Trumpin karkeutta. Viimeinen niitti on, jos sillä ei edes voiteta.

Juuri se voi hiertää muitakin kuin eliittiä. Häviäjän imago ei ole vetoava.

Kaikkien katse on tietysti vuodessa 2024: Kenen johdolla republikaaneilla on paras mahdollisuus palata Valkoiseen taloon?

Useiden kyselytutkimusten perusteella Trumpilla on syytä huoleen.

Floridan kuvernööri Ron DeSantisin suosio on noussut välivaalien jälkeen nopeasti ja moni republikaaniäänestäjäkin suhtautuu karsaasti Trumpin presidenttipyrkimyksiin.

Silti Trump on edelleen monien kyselyiden perusteella suosituin ehdokas republikaanien presidenttiehdokkaaksi. Politicon republikaanien rekisteröityneille äänestäjille välivaalien jälkeen toteuttamassa kyselyssä häntä kannatti 45 prosenttia vastaajista.

Paljon riippuu siitä, paljonko haastajia Trump lopulta saa. Hän todennäköisesti hyötyisi useista kilpakumppaneista, jolloin republikaanien äänet hajaantuisivat useiden ehdokkaiden kesken. Tämä siivitti Trumpin ehdokkaaksi myös vuonna 2016.

Jos taas yksin DeSantis lähtee Trumpin haastajaksi, tilanne olisi vaikeampi.

DeSantis on ottanut tarkkailijan roolin. Trump saa pauhata sydämensä kyllyydestä ja käyttää energiansa varjonyrkkeilyyn.

Tiistaina ratkeaa lopulta senaatin kokoonpano, kun republikaanien Herschel Walker ja demokraattien Raphael Warnock ottavat toisistaan mittaa. Toinen kierros järjestetään, koska kumpikaan ehdokkaista ei saanut varsinaisena vaalipäivänä yli puolta äänistä.

Walker on toistuvissa kohuissa ryvettynyt Trumpin tukema amerikkalaisen jalkapallon entinen tähtipelaaja.

Jos hän häviää, se on taas yksi muistutus Trumpin kuolevaisuudesta.

Lue lisää: Voiko tässä olla Yhdysvaltojen seuraava presidentti? ”Kun hänet tapaa, voi luoja”, lähipiiristä kuvaillaan Ron DeSantisin käytöstä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat