Kongon demokraattisessa tasa­vallassa noin 300 ihmistä kuoli siviileihin kohdistuneessa iskussa

EU:n ja Yhdysvaltain viranomaiset ovat sanoneet, että viimeviikkoiset surmat olivat mahdollisesti sotarikoksia.

Kinshasassa järjestettiin mielenosoitus väkivaltaisuuksien lopettamiseksi sunnuntaina 4. joulukuuta.

5.12.2022 20:49 | Päivitetty 6.12.2022 5:18

Kongon demokraattisessa tasavallassa syytetään M23-kapinallisryhmää noin 300 ihmisen surmaamisesta. Isku tehtiin maan itäosissa Kishishen kylässä viime viikolla. Tuolloin kuolleita epäiltiin olevan runsas sata.

Maan hallituksen mukaan kaikki iskussa kuolleet olivat siviilejä. Kuolleista 17 oli lapsia. Viranomaisten mukaan kuolonuhreja oli ainakin Kishishen kirkossa ja sairaalassa.

M23 on kiistänyt osallisuutensa iskuun ja väittänyt epäilyjä perusteettomiksi. Ryhmä on kuitenkin sanonut, että kahdeksan siviiliä kuoli yhteenoton aikana ammuttuihin ”harhaluoteihin”.

Pitkään hiljaiseloa viettänyt M23-ryhmä on vallannut tämän vuoden aikana alueita maan itäosissa. Kongon demokraattinen tasavalta syyttää naapurimaa Ruandaa pääosin tutseista koostuvan M23-ryhmän tukemisesta. Myös YK:n asiantuntijat ja Yhdysvaltain viranomaiset uskovat Ruandan tukevan ryhmää.

EU:n ja Yhdysvaltain viranomaiset ovat sanoneet, että viimeviikkoiset surmat olivat mahdollisesti sotarikoksia. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch puolestaan sanoi, että YK:n joukkoja tulisi lähettää suojelemaan iskusta selviytyneitä.

Sunnuntaina kymmenettuhannet ihmiset protestoivat maan itäosissa tapahtuvaa väkivaltaa vastaan. Mielenosoittajat olivat al-Jazeeran mukaan pääosin kristittyjä, jotka suuntasivat kaduille jumalanpalvelusten jälkeen.

Mielenosoittajilla oli mukanaan plakaatteja, joissa luki muun muassa ”Ei balkanisoinnille, ei kansainvälisen yhteisön tekopyhyydelle. [Kongon demokraattinen tasavalta] ei ole myytävänä”.

Kongon demokraattisen tasavallan hallitus syyttää M23-kapinallisryhmää veriteosta, mutta myös alueen muista väkivaltaisuuksista. Lisäksi hallitus syyttää Ruandaa ryhmän tukemisesta. Ruanda on kiistänyt syytökset.

Länsimaat toimivat Kongon demokraattisen tasavallan hallituksen mukaan teko­pyhästi, kun ne eivät ole toimineet riittävän aktiivisesti Ruandan väitetyn tukemisen torjumiseksi. Ruanda myös aiheuttaa hallinnon mukaan Kongon demokraattisen tasavallan itäosiin levottomuuksia.

Kongon demokraattisen tasavallan edustajat ovat myös kritisoineet EU-komission päätöstä tuke ruandalaisia joukkoja Mosambikissa 20 miljoonalla eurolla. Ruanda on lähettänyt joukkojaan Itä-Afrikan Mosambikiin taistelemaan erityisesti Cabo Delgadon maakunnassa olevia kapinallisia ja äärijärjestöjä vastaan.

Elokuussa Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken piti luotettavina YK:n asiantuntijoiden arvioita, joiden mukaan väitteet Ruandan antamasta tuesta M23:lle ovat ”uskottavia”.

Hallinnon joukkojen ja M23:n välinen konflikti on ajanut jopa 390 000 ihmistä kodeistaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat