Sanna Marin aloittaa itsenäisyys­päivän Länsi-Balkanilla, jossa EU kisaa vaikutus­vallasta Venäjän kanssa

EU-maiden ja Länsi-Balkanin maiden johtajat tapaavat Albaniassa.

6.12.2022 4:25

Euroopan unionin ja Länsi-Balkanin maiden johtajat tapaavat tiistaina Albanian pääkaupungissa Tiranassa. Kokouksessa on määrä käsitellä muun muassa taloudellisen ja energiayhteistyön sekä vihreän ja digitaalisen siirtymän edistämistä, turvallisuuskysymyksiä ja muuttoliikettä.

Länsi-Balkanin alue on ollut Venäjän aktiivisten vaikutusyritysten kohteena. Samaan aikaan alueen maista on ilmaistu turhautuneisuutta siihen, että yhdentyminen kohti unionin jäsenyyttä on edennyt hitaasti.

Tiistain huippukokous ei käsittele unionin laajentumispolitiikkaa, mutta sen odotetaan nousevan esiin keskusteluissa.

Hakijamaiden velvoitteisiin kuuluu muun muassa liittyminen EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjauksiin. Albania, Montenegro, Pohjois-Makedonia ja Kosovo ovat liittyneet Venäjän hyökkäyssodan johdosta asetettuihin EU:n pakotteisiin, mutta Serbia sen sijaan ei ole.

Tällä hetkellä Länsi-Balkanin alueella on energia- ja ruokakriisi. Samaan aikaan Länsi-Balkanin kautta kulkevien siirtolaisten määrät ovat olleet tänä vuonna kovassa kasvussa.

Kokouksessa on tarkoitus aiempien huippukokousten tapaan hyväksyä EU:n julkilausuma, johon Länsi-Balkanin maat yhtyvät. Suomea edustaa pääministeri Sanna Marin (sd), jonka odotetaan saapuvan illaksi Suomeen itsenäisyyspäivän Linnan juhliin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat