”Demokratian vihollisen” prinssi Heinrich XIII:n väitetään johtaneen salaliitto­hanketta, mutta kuka hän oikein on?

Syyttäjän mukaan Heinrich haluaisi neuvotella uusiksi Saksan paikan maailmassa ja Venäjä olisi neuvotteluissa tärkeä, koska se kuuluu toisen maailmansodan voittaja­valtioihin.

7.12.2022 20:42 | Päivitetty 8.12.2022 20:58

Saksassa herättiin keskiviikkona hätkähdyttäviin uutisiin, kun viranomaiset kertoivat pidättäneensä yli 20 äärioikeistolaisen terroristiryhmän jäsentä. Heidän aikeenaan oli epäillysti kaapata asein valta Saksassa ja perustaa tilalle uusi valtakunta, jota johtaisi prinssi Heinrich XIII.

Uutisia sulatelleille saksalaisille ensimmäisten luontevien kysymysten joukossa oli: kuka ihmeen prinssi Heinrich XIII?

Moni saattoi rientää etsimään tietoa Wikipediasta. Nettitietosanakirjassa miehestä kertova saksankielinen artikkeli oli ainakin vielä alkuillasta sen verran tynkä, ettei häntä monikaan ennen keskiviikkoa ollut ounastellut eurooppalaisen mahtivaltion tulevaksi johtajaksi.

Wikipediassa hänen kerrotaan olevan 71-vuotias prinssi, joka kuuluu historialliseen Reußin ruhtinassukuun. Heinrich XIII on asunut Frankfurt am Mainissa, toiminut kiinteistöalalla ja omistaa metsästyslinnan Thüringenin osavaltiossa.

Poliisi saatteli prinssi Heinrich XIII:ta pidätyksen yhteydessä.

Saksan liittovaltion syyttäjänvirasto sanoi tiedotteessaan, että Heinrich XIII oli toinen salaliittohankkeen keskeisistä johtajista ja hän oli ollut yhteyksissä joihinkin Venäjän federaation tahoihin.

Syyttäjän mukaan Heinrich haluaisi neuvotella uusiksi Saksan paikan maailmassa ja Venäjä olisi neuvotteluissa tärkeä, koska se kuuluu toisen maailmansodan voittaja­valtioihin. Venäjän presidentinhallinto ilmoitti uutistoimisto Reutersin mukaan, ettei Venäjällä ole mitään osaa epäiltyyn kaappaushankkeeseen.

Die Zeit -lehti julkaisi keskiviikkona verkkosivuillaan pikapikaa neljän toimittajan kokoaman artikkelin ”vallankaappausprinssistä”. Lehden mukaan Heinrich XIII on ”nautiskelija”, joka on ollut aviossa nimeltä mainitsemattoman mallin kanssa ja joka pitää nopeista autoista sekä Formula 1 -kisoista.

Lehden haastatteleman lähteen mukaan Heinrich XIII muuttui ”demokratian viholliseksi” mahdollisesti 1990-luvulla, kun hän yritti saada Saksojen yhdistymisen jälkeen oikeus­taistelujen kautta ja vaihtelevalla menestyksellä haltuunsa sukunsa omaisuutta, joka oli menetetty toisen maailmansodan jälkeen.

Reußin aatelissuvun nimi on liittynyt useisiin historiallisiin pienvaltioihin nykyisen Thüringenin osavaltion alueella jo 1100-luvulta alkaen. Heinrich XIII:n suvun viimeinen hallitsija Heinrich XXVII joutui luopumaan ruhtinaskuntansa vallasta 1918, kun Saksan keisarikunta kaatui ensimmäisen maailmansodan lopuilla alkaneessa vallan­kumouksessa ja Saksasta tuli tasavalta.

Heinrich XIII piti vuonna 2019 Sveitsissä seminaaripuheen, jossa hän valitteli sukunsa kaltoinkohtelua ja sanoi esimerkiksi, että ensimmäisen maailmansota oli juutalaisten salaliitto.

Saksan valtionsyyttäjän mukaan Heinrich XIII ja muut vallankaappausta puuhanneet ihmiset tukevat kahta salaliittoliikettä: Qanonia ja reichsbürgereita.

Qanon on etenkin Yhdysvalloissa levinnyt antisemitistinen ja moniin suuntiin, kuten pedofiilien vastustamiseen ja Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin ihailemiseen, harhaileva mutkikas ajatuskudelma.

Reichsbürgerit puolestaan eivät tunnusta Saksan nykyistä valtiomuotoa, lainsäädäntöä tai instituutioita. Reichsbürgereiden mielestä Saksalla ei ole perustuslakia eikä se ole suvereeni valtio. Heidän mielestään Saksan tulisi olla sitä, mitä se oli Saksan keisari­kunnan aikana 1871–1918.

”Niin sanottu Saksan liittotasavalta on Hitlerin Saksan juridinen seuraaja, ei suvereenin Saksan keisarikunnan. Yksinomaan tästä syystä Saksalla ei ole mitään suvereenia rakennelmaa”, Heinrich XIII totesi seminaaripuheessaan 2019.

Hän vetosi Yhdysvaltoihin, että sen avulla saataisiin aikaan ”rauhansopimus Saksalle” ja ”rauha koko maailmaan” eli historialliset vääryydet oikaistua. Die Zeitin mukaan on mahdollista, että Heinrich XIII:lle vallankaappaushankkeessa oli mukana ”henkilö­kohtaisia taloudellisia ulottuvuuksia” poliittisten tavoitteiden ohella.

Saksan kotimaisen tiedustelun virasto BfV arvioi neljä vuotta sitten, että Saksassa oli noin 18 000 reichsbürger-aatteen kannattajaa, joista noin 950 oli ”äärioikeistolaisia ekstremistejä”. Deutsche Welle -kanava kertoi reichsbürgereiden määrän kasvaneen 80 prosentilla vain parissa vuodessa.

Die Zeitin mukaan Heinrich XIII:sta on tullut ”pieni tähti” reichsbürgereiden parissa hänen sosiaalisessa mediassa levitettyjen puheidensa ansiosta.

Saksalainen yleisradioyhtiö Mitteldeutscher Rundfunk MDR kertoi verkkosivullaan elokuussa, että Reußin suku on ottanut etäisyyttä Heinrich XIII:een hänen ääri­ajattelunsa vuoksi.

”Pelkäänpä, että [Heinrich XIII] on hämmentynyt vanha mies, joka on joutunut salaliitto­teorioiden erehdyttämäksi”, suvun päämies, ruhtinas Heinrich XIV totesi MDR:lle.

Heinrich XIV kertoi myös, että Heinrich XIII ei ole ollut sukulaistensa kanssa tekemisissä 14:ään vuoteen ja että prinssi on katkaissut yhteydenpidon omasta tahdostaan.

Uutistoimisto Reuters kertoi keskiviikkoiltana saksalaismediaan viitaten, että poliisi teki ratsian Heinrich XIII:n metsästyslinnaan, josta etsittiin muun muassa aseita.

Saksan syyttäjänviraston mukaan Heinrich XIII ja kumppanit ovat terroristijärjestö, joka perustettiin viimeistään marraskuussa 2021.

”Jäsenet ovat tietoisia siitä, että tämä projekti voidaan toteuttaa vain sotilaallisesti ja väkivallalla valtion edustajia vastaan. Se sisältäisi myös henkirikoksia”, syyttäjä tiedotti.

Oikaisu 8.12.2022 kello 20.58 Artikkelissa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Heinrich XIV on titteliltään prinssi. Hän on ruhtinas.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat