Veritestiyhtiö Theranosin johtohahmo tuomittiin lähes 13 vuoden vankeuteen

Theranos-yhtiön perustaja Elizabeth Holmes tuomittiin jo aiemmin 11 vuoden vankeusrangaistukseen.

Aiemmin tuomion sai Theranosin perustaja Elizabeth Holmes. Kuvassa Holmes saapumassa oikeuteen marraskuussa.

8.12.2022 3:51

Piilaakson lemmikistä häpeäpilkuksi romahtaneen veritestiyhtiö Theranosin perustajan Elizabeth Holmesin avustaja ja entinen poikaystävä Ramesh Balwani on tuomittu lähes 13 vuoden vankeuteen Yhdysvalloissa.

Teknologia-alaa järisyttäneessä petosjutussa Balwanin katsottiin johtaneen harhaan sijoittajia ja potilaita yhtiön toimimattomasta testausteknologiasta. Tuomio oli jopa pidempi kuin Holmesilla, joka tuomittiin aiemmin 11 vuoden vankeuteen. Holmes on valittanut tuomiostaan.

Holmes oli tuomittu syylliseksi neljään eri petossyytekohtaan, kun taas Balwani todettiin syylliseksi peräti 12 petossyytteeseen.

Omassa oikeudenkäynnissään Holmes kuvaili Balwanin olleen Theranosissa hallitseva voima. Holmes perusti Theranosin vuonna 2003 vain 19-vuotiaana, ja Balwani on häntä lähes 20 vuotta vanhempi.

HOLMESIA pidettiin pitkään Piilaakson startup-kuningattarena, jota hehkutettiin mediassa ja arvostettiin bisnesmaailmassa. Hän keräsi Theranosin avulla niin mittavan omaisuuden, että hänestä tuli kaikkien aikojen nuorin naismiljardööri, jonka nettovarallisuudeksi arvioitiin useita miljardeja. Theranosin arvon puolestaan kerrottiin olevan peräti yhdeksän miljardia.

Vuonna 2015 Holmesin yrityksen epäselvyydet tulivat julkisuuteen, kun Theranosin työntekijä kertoi, ettei yhtiön kehittämä laite toiminut kuten piti. Pian sen jälkeen Wall Street Journal -lehti uutisoi, että Theranosin testit oli tehty muiden yritysten laitteilla.

Theranos markkinoi testaustekniikkaa, joka määrittäisi esimerkiksi syövän tai diabeteksen potilaan sormenpäästä otetuista muutamasta veripisarasta.

Holmes keräsi yhtiöönsä satojen miljoonien dollareiden rahoituksen ja valtavan omaisuuden, mutta lopulta paljastui, että kyseessä oli huijaus.

Edison-nimen saanut testauslaite ei todellisuudessa toiminutkaan niin kuin piti. Lisäksi selvisi, että Theranos oli tehnyt suuren osan testeistään muiden yhtiöiden kehittämillä laitteilla.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat