Venäjä ja USA vaihtoivat vankeja: Kori­palloilija Brittney Griner vaihdettiin ”kuoleman­kauppias” Viktor Butiin

Griner tuomittiin elokuussa Venäjällä yhdeksän vuoden vankeus­rangaistukseen, kun hänen matkatavaroistaan löydettiin kannabisöljyä.

Koripalloilija Brittney Griner ja asekauppias Viktor But.

8.12.2022 18:09 | Päivitetty 8.12.2022 21:10

Yhdysvaltojen ja Venäjän edustajat vahvistivat torstaina tehneensä vankienvaihdon, jossa koripallotähti Brittney Griner vaihdettiin ”kuolemankauppiaana” tunnettuun ase­kauppiaaseen Viktor Butiin.

Asiasta kertovat muun muassa uutistoimistot AFP ja Reuters sekä yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

Griner tuomittiin elokuussa Venäjällä yhdeksän vuoden vankeusrangaistukseen. Hänet pidätettiin moskovalaisella lentokentällä helmikuussa, kun hänen matkatavaroistaan löydettiin kannabisöljyä sisältäviä sähkötupakan patruunoita.

Entinen neuvostoupseeri But on suorittanut Yhdysvalloissa 25 vuoden vankeus­rangaistusta. Ennen pidätystään vuonna 2008 hän ehti olla lähes kahdenkymmenen vuoden ajan yksi maailman pahamaineisimmista asekauppiaista.

Venäjän ulkoministeriön mukaan vankienvaihto suoritettiin Abu Dhabin lentokentällä Arabiemiraateissa.

Arabiemiraattien presidentti ja Saudi-Arabian kruununprinssi julkaisivat yhteisen lausunnon, jonka mukaan he olisivat toimineet vankienvaihdon välittäjinä. Lausunnon mukaan Griner saapui Moskovasta yksityiskoneella Abu Dhabiin, kun taas Viktor But lensi Washingtonista vapauduttuaan yhdysvaltalaisilta viranomaisilta.

Valkoisen talon lehdistösihteeri Karine Jean-Pierre kiisti torstai-iltana väitteet siitä, että Arabiemiraatit ja Saudi-Arabia olisivat osallistuneet vankienvaihtoon välittäjinä. Hänen mukaansa neuvottelut käytiin vain Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä.

Hän kiitti Arabiemiraatteja siitä, että vankienvaihto voitiin suorittaa sen maaperällä.

Arabiemiraatit ja Saudi-Arabia ovat molemmat Yhdysvaltojen vanhoja liittolaisia, jotka ovat vastustaneet Venäjän eristämistä muusta maailmasta hyökkäyssodan takia.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi viestipalvelu Twitterissä kolmen jälkeen iltapäivällä Suomen aikaa puhuneensa hetkeä aiemmin Grinerin kanssa.

”Hän on turvassa. Hän on lentokoneessa. Hän on matkalla kotiin”, julkaisussa sanotaan.

Bidenin julkaisemissa kuvissa näkyvät myös varapresidentti Kamala Harris ja Grinerin puoliso Cherelle Griner.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat