Butšan tapahtumia kansan­murhaksi kutsunut Ilja Jašin sai yli kahdeksan vuoden tuomion

Jašin on nostanut videopalvelu Youtubessa esille muun muassa venäläisten Butšassa lähellä Kiovaa tekemiä julmuuksia. Perjantaina Jašin sai tuomion ”väärän tiedon levittämisestä”.

Venäjällä vangitulle toisinajattelijalle Ilja Jašinille langetettiin tuomio perjantaina.

9.12.2022 14:18

Venäjällä vangittu toisinajattelija Ilja Jašin on tuomittu kahdeksan vuoden ja kuuden kuukauden vankeusrangaistukseen, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Syyttäjä vaati yhdeksän vuoden vankeustuomiota Jašinille, joka on arvostellut sotaa Ukrainassa. Jašin on nostanut videopalvelu Youtubessa esille muun muassa venäläisten Butšassa lähellä Kiovaa tekemiä julmuuksia. Hän kutsui tapahtunutta joukkomurhaksi. Jašin pidätettiin kesällä syytettynä väärän tiedon levittämisestä Venäjän asevoimista.

Syyttäjät väittivät marraskuussa Jašinin ”aiheuttaneen huomattavaa vahinkoa Venäjälle” ja ”lisänneen poliittisia jännitteitä” Venäjän joukkojen taistellessa Ukrainassa. Perjantaina Jašin sai tuomion ”väärän tiedon levittämisestä” Venäjän asevoimista.

Jašin on vangitun oppositiohahmon Aleksei Navalnyin liittolainen ja oli Moskovassa vuonna 2015 murhatun oppositiojohtajan Boris Nemtsovin läheinen ystävä.

Jašin on kaupunginvaltuutettu kotikaupungissaan Moskovassa ja tuli tunnetuksi vuoden 2011–2012 mielenosoituksista presidentti Vladimir Putinia vastaan. Jašin jäi Venäjälle sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan helmikuussa.

Marraskuussa Jašin vilautti oikeussalissa rauhanmerkin ja sanoi rakastavansa Venäjää ja olevansa valmis maksamaan vapaudellaan elääkseen Venäjällä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat