Uusi leukemian hoitomuoto hämmästyttää Britanniassa – 13-vuotiaan potilaan oireet poistuivat kuukaudessa

Britanniassa kehitettiin uudenlainen hoitomuoto, joka voi auttaa tulevaisuudessa akuuttia lymfaattista leukemiaa sairastavia.

11.12.2022 3:32

Brittilääkärit ylistävät uutta hoitomuotoa, jolla hoidettiin leukemian aggressiivista muotoa sairastavaa teini-ikäistä potilasta. Uutistoimisto AFP:n mukaan potilaan syöpä meni uraauurtavaksi kuvaillun hoidon jälkeen remissioon.

13-vuotias brittiläinen Alyssa sai AFP:n mukaan viime vuonna diagnoosin T-solujen akuutista lymfaattisesta leukemiasta. Hänelle aloitettiin kemoterapia ja myöhemmin hänelle tehtiin luuydinsiirre, mutta verisyöpä ei reagoinut niihin.

Uutistoimiston mukaan Alyssa pääsi mukaan Lontoon Great Ormond Street -lastensairaalan kliinisiin tutkimuksiin, joissa selvitettiin uuden hoitomuodon tehoa. Hoidossa potilaalle annetaan geneettisesti muunneltuja immuunijärjestelmän soluja, jotka on kerätty terveeltä luovuttajalta. Tutkimuksen tulokset esiteltiin viikonloppuna.

AFP:n mukaan Alyssan syöpä meni remissioon eli sen oireet lievittyivät 28 päivän kuluttua hoidon aloittamisesta. Sen jälkeen hänelle tehtiin uusi luuydinsiirre, jolla palautettiin hänen immuunijärjestelmänsä toiminta.

Nyt hoidoista on kulunut puoli vuotta ja Alyssa voi AFP:n mukaan hyvin. Hän käy tarkastuskäynneillä sairaalassa säännöllisesti ja toistaiseksi hänen leukemiansa on pysynyt poissa.

– Ilman tätä kokeellista hoitoa Alyssan ainoa vaihtoehto olisi ollut palliatiivinen hoito, häntä hoitanut sairaala kertoi tiedotteessaan.

Palliatiivisella hoidolla tarkoitetaan parantumattomasti sairaan potilaan kokonaisvaltaista hoitoa, jolla muun muassa lievitetään oireita.

Lontoolaissairaalan edustajan mukaan Alyssan tilan täydellinen muuttuminen hoidon myötä oli hämmästyttävää. Häntä pitää kuitenkin vielä tarkkailla ja valvoa seuraavien kuukausien aikana, jotta tulokset voidaan varmistaa.

Akuutti lymfaattinen leukemia (ALL) on lasten yleisin syöpä. Se vaikuttaa immuunijärjestelmän B- ja T-soluihin, jotka taistelevat viruksia vastaan.

Alyssaa hoitavan sairaalan mukaan hän oli tiettävästi kaikkien aikojen ensimmäinen potilas, jolle annettiin kyseisellä tavalla muokattuja T-soluja. Hoidossa hänelle annettiin soluja, joiden DNA:n rakenteen osia oli muunnettu kemiallisesti.

Sairaala onnistui hoitamaan muokatuilla T-soluilla B-soluleukemiaa jo seitsemän vuotta sitten, mutta muiden leukemiatyyppien hoidossa ei aiemmin oltu onnistuttu.

Sairaalaan mukaan nyt toteutettu kokeellinen hoito oli osoitus toistaiseksi monimutkaisimmasta solujen muokkaustekniikasta, joka raivaa tietä uusille hoitomuodoille ja voi tulevaisuudessa pelastaa lukuisia lapsia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat